Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Симитли започна фестивалът „Симитлия – древната земя на кукерите“

Фестивалът бе открит от представители от град Велес, Република Северна Македония. Над 5000 са участниците тази година, от различни краища на страната. Те представят идеите си, игрите, обредите, идващи от древността, и иновации от днес. За местните участници, организирани в 10 групи, е въпрос на престиж да покажат оригиналност и масовост, които да впечатлят не само публиката, изпълнила стадиона в Симитли, но и журито, което има нелеката задача да отличи с купи и медали десетки участници. А всяка група веднага след дефилето си получава грамота и плакет от името на кмета на община Симитли. Фестивалът продължава и утре.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Концерт на група "Тангра" в Благоевград

Тази вечер легендарната група „Тангра“ ще изпълни голяма част от златните си хитове в зала „Пейо Яворов“ в Благоевград.  Рок музикантите са подготвили специална селекция от своя репертоар, съобщава на фейсбук страницата си Община Благоевград. Концертът започва в 19.30 часа. Входът е свободен!

публикувано на 06.10.24 в 15:26

Димитър Бръчков: Националният туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“ е гордост за община Петрич

Кметът поздрави участниците в XI НТП „По стъпките на Самуиловите воини“. Проявата организира сдружение „Млад планинар“. Тази година Самуиловите поклонници бяха около 1 500 – деца, ученици, възрастни от цяла Югозападна България. Всички положиха цветя на паметника на цар Самуил. С патриотичен дух изминаха разстоянието от Националния парк-музей..

публикувано на 06.10.24 в 14:43

В Петрич представиха факти за живота на цар Самуил

Неизвестни факти от живота на Цар Самуил и  българската държава от ранното Средновековие бяха представени  на международна научна конференция в Историческия музей на град Петрич.  Научният форум се провежда под патронажа на Президента Румен Радев  и е по повод  хиляда и десетата годишнина от смъртта на великия български цар. Учени от Германия, Русия,..

публикувано на 06.10.24 в 12:37

Пореден сигнал за замърсяване на река Струма

Пореден сигнал за замърсяване на река Струма в района на Перник е получен днес в РИОСВ - София, съобщават от екоинспекцията. На място незабавно е изпратен екип, изискано е и съдействие от Изпълнителната агенция по околна среда за извършването на полеви измервания и вземането на водни проби за физико- химичен анализ.  Сигналът е бил за кафяви води на..

публикувано на 06.10.24 в 12:30

Научна конференция, посветена на Самуилова България, ще се проведе в Петрич

Научна конференция, посветена на годишнина от смъртта на цар Самуил ще се проведе в Петрич. Конференцията е част от събитията, с които България ще отбележи 1010 години от гибелта на българския цар Самуил. "1010 години от смъртта на цар Самуил. Самуилова България: история и култура.“ е темата на научната конференция, която ще събере учени от страната и..

публикувано на 06.10.24 в 09:02

Туристически поход "По стъпките на Самуиловите войни" организират днес

Националният туристически поход „По стъпките на Самуиловите войни“ е част от събитията за отбелязване на 1010 –годишнината от смъртта на цар Самуил. Походът ще се проведе тази неделя. Организатор е сдружението „Млад планинар“. Община Петрич създава организация за превоз на  ученици и учители до НПМ „Самуилова крепост“, където е сборният пункт за..

публикувано на 06.10.24 в 08:18

Облачно време

Днес  ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има над западните райони. На много места ще превали дъжд. Ще духа слаб и умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между 12° и 17 градуса. Максималните температури ще са между 16° и 21°, малко по – високи в югоизточните райони до 24°-25° градуса...

публикувано на 06.10.24 в 07:44