Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Радосвета Стаменкова: По темата за секса трябва да се говори открито и без лъжи

Снимка: архив

Програмата "Таралежи" в Перник продължава. До обрата се стигна след категоричната подкрепа за обучението от много организации и институции и подписка на родителите в 7-мо основно училище в областния град. И въпреки това остава отворен въпросът защо се стигна до напрежение по темата „за или против“ сексуалното възпитание в училище.

Превантивната програма на Фондация „П.У.Л.С.“ „Таралежи“ обхваща шест училища в Югозападна България, където се цели чрез интерактивно обучение ученици от начален курс да повишат осведомеността и разбирането си за това как те могат да се предпазят от всички форми на насилие, включително сексуално насилие и експлоатация. Основните цели, които си поставя обучителната програма са подрастващите да могат да идентифицират ситуации, в които те могат да бъдат застрашени от злоупотреба; да разберат, че могат да кажат „не“, ако не се чувстват добре в дадена ситуация; да идентифицират доверен възрастен, на когото могат да разкажат неприятна за тях ситуация.

Темата за сексуалното образование е една малка част от голямата тема за здравното образование, което има голяма и важна превантивна роля“, каза в интервю за Радио Благоевград д-р Радосвета Стаменкова от Българската асоциация за семейно планиране и сексуално здраве.

Детските педагози и психолози са единодушни, че за секса трябва да се говори откровено. Тази дискусия трябва да бъде проведена в спокойна атмосфера и приятелски, непринуден тон, независимо колко голямо неудобство изпитват едната или и двете страни. Както и че в подходящ момент на децата в тийнейджърска възраст трябва да бъде обяснено какви са начините за предпазване от полово предавани болести и нежелана бременност. „Не подценявайте значението на тези разговори и не подценявайте важността на избора на навременен момент“, съветват специалистите.

В телевизионно интервю министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че сексуалното образование в българските училища вероятно идва прекалено късно и че сексуалното възпитание трябва да предхожда половото съзряване. Асоциация „Родители“ пък стартира петиция в подкрепа на здравното и сексуалното образование в училище. Въпреки препоръките на Световната здравна организация знанията на учениците, свързани със секса, предпазването от полово предавани болести и т.н., присъстват в училище спорадично.

По-добре е децата да се запознаят с темата чрез възрастен, родители или учители, с които имат доверителна връзка, отколкото да се самоинформират. Най-добре се приемат интерактивните методи на преподаване в училищата – чрез дискусии, мозъчна атака, работа в малки групи, обсъждане на теми, за да могат младите хора да са активен участник в процеса. Добре работещ механизъм е и обучението на връстници от връстници“, каза още д-р Радосвета Стаменкова. По думите й по сексуални и здравни теми трябва да се започнат разговори от родителите вкъщи, преди училището.

За мен най-добрият вариант е да имат вкъщи някакъв материал, който заедно да прочетат и да го обсъдят. Трябва да направим така, че децата да бъдат максимално информирани. Родителят трябва да е подкрепящият възрастен, а не приятелят, защото децата имат много приятели“, допълни тя.

(Чуйте интервюто на Елеонора Тахова с д-р Радосвета Стаменкова от Българската асоциация за семейно планиране и сексуално здраве в звуковия файл...)


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Напрежение и отлагания: Конституционни дилеми пред новото правителство

Изпращаме една бурна и динамична седмица, с редица върешнополитически събития, които коментирахме в обзорното издание на предаването "Събуди деня". Седмицата започна с отказа на президента да подпише указ за назначаването на нов служебен кабинет, мотивиран от решението на премиера Горица Кожарева да запази вътрешния министър Калин Стоянов на поста му...

публикувано на 23.08.24 в 11:21

Общински съветници в Благоевград влязоха в спор заради предложението за увеличение на заплатите

На фона на бурната вътрешнополитическа обстановка в страната, един сюжет, свързан с местната власт, привлече вниманието на обществеността в Благоевград. Дали да бъдат увеличени заплатите на общинските съветници в града? В началото на седмицата две общински съветнички – Антония Сивикова и Ваня Кромбоа – публично се разграничиха от предложението за..

публикувано на 23.08.24 в 10:54

"Кюстендил има сърце" с нова кауза: Закупуване на линейка за областната болница

Сдружение „Кюстендил има сърце“ навърши една година от учредяването си. Най-сладката и най-трудната година за неговите създатели, които поставиха началото на ред инициативи. Сега им предстои най-мащабната такава – събиране на средства за оборудвана линейка, която да обслужва нуждите на областната болница в Кюстендил. Оказва се, че тя не разполага със..

публикувано на 22.08.24 в 12:26
Петър Славов

Петър Славов за Конституционните промени и текущата политическа ситуация

Петър Славов, юрист и бивш депутат, изрази мнението си в предаването “Събуди деня”, относно последиците от промените в Конституцията и текущата политическа ситуация в България. Той коментира решението на президента Румен Радев да не подпише указ за назначаване на служебното правителство, предложено от Горица Кожарева.  Според Славов, президентът е..

публикувано на 21.08.24 в 11:48
Румен Петков

Румен Петков: Политическата катастрофа е следствие от правния нихилизъм и некомпетентността на политиците

Бившият вътрешен министър и председател на партия АБВ Румен Петков, определи последиците от промените в Конституцията като „политическа катастрофа“. В предаването "Събуди деня" Петков подчерта, че страната вече не се намира в криза, а в катастрофа, причинена от „правни нихилисти и политически безбъдници“.  Според Петков промените в Конституцията,..

публикувано на 21.08.24 в 11:30

Цветан Цветанов: Вътрешният министър трябва да е независим от политическите интереси

Бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов отправи сериозни критики към настоящия вътрешен министър Калин Стоянов. В предаването "Събуди деня" Цветанов определи Калин Стоянов като „политически играч“. В контекста на текущата политическа ситуация Цветанов коментира вчерашното изказване на Делян Пеевски, който изрази готовност да включи Калин..

публикувано на 21.08.24 в 11:20

Историческите източници трябва да се прочетат отново

Историкът Емануел Гавелски, който е екскурзовод в музея „Траянови врата“ има съвсем друга гледна точка към времето на цар Самуил. Ако човек се запознае с тях може да разбере, че на практика до наши дни е достигнала доста променена историческата истина за времето на един от най-авторитетните владетели от нашата история. Първата истина е, че цар..

публикувано на 21.08.24 в 09:59