„Предвид пандемичната обстановка, в която се намираме, безспорно се обострят паническите разстройства, предизвикани от тревожността и несигурността. Но всъщност, не е нужно да посягаме към синтетични витамини дори, просто е необходимо да приемаме правилните храни. Има храни антидепресанти и то, с доказани научни ползи в борбата с депресията, личностната ситуативна тревожност и други. Допаминът, серотонинът, окситоцинът и ендорфините са този квартет, който е отговорен за нашето вътрешно усещане за щастие“ – коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова, психолог, психотерапевт и консултант по спортно хранене.
Според нея, ягодите, бананите и горските плодове са едни от най-зареждащите с позитивни емоции. Не трябва да се страхуваме от „добрите мазнини“, защото те повишават нивото на хормоните на щастието. Можем да ги открием в суровите ядки, зехтина, маслините, чия семена, сусам, ленено семе – те са един прекрасен източник на полезните мазнини, от които имаме нужда.
Консултантът по спортно хранене, психолог и психотерапевт Любомира Димитрова, сподели за слушателите на Радио Благоевград една домашна рецепта за имуностимулатор с орехи. „Лимонови корички, нарязани на тънки ивички, объркани с мед и тахан, е един хем десерт, хем имуностимулатор, който увеличава и хормоните на щастието“ – категорична е Любомира, която като психотерапевт се интересува и от психологията на цветовете.
Според нея, цветовете на храните също имат важна роля, за да се чувстваме по-добре и „дъгата в чинията“ наистина ни прави по-щастливи.
„В световен аспект съществува „Индекс на щастие на храните“. Те са подредени в пет степенна възходяща скала, като на топ местата са шоколадът, бананите, ядките, пастата и дори сладоледът. По отношение на цветовете, особен интерес предизвиква лилавият цвят, който не е от любимите ни, защото не се среща често в храните с такъв естествен цвят, като патладжанът, цвеклото, зелето и други, които не са от любимите храни за мнозина от нас“ – уточни Любомира Димитрова.
Тя обясни, че жълтият цвят например, предполага асоциация със слънцето и повишава хормоните на щастието. Царевица, жълти тиквички, помело и лимоните са гаранция, освен за противогрипна защита и за щастие. Освен това, оранжевото е от цветовете, които карат хората да се усмихват и това не е случайно, защото този цвят действа стимулиращо на нашите мозъчни клетки. Подобно на зеленото и оранжевото може да се открие много плодове и зеленчуци, като тиква, моркови, праскови, портокали и мандарини, които освен наслада, ни доставят и много витамини.
В дните на социална изолация, семейството е най-близо до нас, затова трябва да направим така, че храната наистина да носи наслада за тялото и душата.
„Безспорно, една добре подредена маса и чиния, в една задушевна обстановка, дори добавяйки свещи, цветя и декорации на трапезата, може да приповдигне настроението ни. Всеки от нас може да експериментира в кухнята, да открива нови вкусове и комбинации. Няма по-добра комбинация от тази, която се харесва на собствените ни сетива. Мога да каже, че храната, храни повече точно душата и окото, когато е споделена с любимите хора“ – допълни психотерапевтът и консултант по спортно хранене Любомира Димитрова.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:
В неделя в читалище „Пробуда – 1919“ в град Кочериново се проведе благотворителна изложба. Своите картини представиха две местни художнички – Вергиния Карашка и Николета Василева. С изобразително изкуство Вергиния се занимава още от малка, а учител ѝ е бил Огнян Механджийски. „Обичам много да рисувам. С това уплътнявам времето си. Вдъхва ми..
Снежанка Филчева е автор на книгите „От копче до балтон“, „Бягство“, „Да оставиш следа“ и „Орисани“. Тя е един от съставителите на сборника „Народни художествени занаяти от Македонския край“, освен това е самоук художник, който има зад гърба си участия в редица изложби. Нищо, свързано с изкуство, не й е чуждо, като владее не само старите занаяти,..
Цените на основните стоки продължават да растат, а причините за това не са само външни фактори. Според председателя на партия МИР, Симеон Славчев, основният проблем е спекулата, липсата на регулации и недостатъчната подкрепа за българските производители. В интервю за Радио Благоевград той представи конкретни решения за справяне с проблема. Една от..
Цените на храните – защо растат и как могат да бъдат овладени? Темата бе сред акцентите в предаването “Събития и личности”. Ръстът на цените на храните остава една от най-големите тревоги за българските потребители. В интервю за Радио Благоевград, Иван Христанов, който е лидер на “Единение” и бивш зам.-министър на земеделието и храните, анализира..
На празника на виното и любовта потърсихме поетесата Маргарита Петкова, за да разговаряме с нея за любовта във всичките и измерения. Дамата на българската поезия има издадени над 20 стихосбирки и основният климат в тях е както тя казва любовта. На дълго и на широко обсъдихме любовта, но съветът, който даде беше уникален - когато ви се случи любов..
В зала "Временни изложби" на Регионален исторически музей - Благоевград всички посетители могат да се докоснат до творчеството на един от най-големите съвременни български художници Кеазим Исинов, когото загубихме преди 2 години. В изложбата в негова памет, озаглавена "Спомен за Кей", са представени над 20 творби, като освен картини от музейната..
Окръжен съд-Кюстендил стартира кампания срещу насилието и психическия тормоз сред учениците. Тя под мотото "Да не се нападаме! Да си помагаме!" и се реализира с подкрепата на Регионалното управление по образованието и е част от образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Кампанията е вдъхновена..