Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански инициативен комитет от Банско изпрати отворено писмо до премиера

Отвореното писмо на Граждански инициативен комитет – Банско е с копие до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, главния прокурор на Република България  Иван Гешев, ръководителя на националния оперативен щаб проф.д-р Венцислав Мутафчийски, директора на НЦЗПБ проф.д-р Тодор Кантарджиев, националния омбудсман Диана Ковачева, кмета на община Банско Иван Кадев и средствата за масова информация. 

Ето какво пише в отвореното писмо от подписаните граждани от Гражданския инициативен комитет – Банско, подкрепени от граждани и жители на град Банско:

 Уважаеми господин Борисов,

 През последните месеци целият свят живее в изключително тревожна здравна обстановка, заради  пандемията от коронавирус – COVID-19.

 Вече всички изпитваме по един или друг начин въздействието  на тази нова и непозната досега болест и всеки търси решение за справяне с проблема - здравословно, социално, психическо и икономическо.

 Град Банско не прави изключение. Напротив – ние, жителите на този град, където хората идват да укрепват здравето си, изпитахме цялата тежест на внезапно наложената карантина.  Страхуваме се не само от претърпените досега щети от всякакво естество, но и от последиците в бъдеще.

 Град Банско всеки ден е споменаван в брифингите на Националния оперативен щаб  като огнище на зараза с COVID-19, но същевременно не се представят убедителни данни и доказателства.

 Ние живеем в град Банско и сме отговорни за собственото си и за здравето на близките ни! С разбирането, че е за доброто на всички, ние търпеливо, стриктно и без оплаквания спазихме ограниченията, наложени от двуседмичната безпрецедентна карантина в гр. Банско. Повярвайте, не ни беше никак лесно! Но през цялото време, всички очаквахме, че този здравен експеримент ще бъде продължен с изследване, резултатът от което ще бъде полезен, както за жителите на гр. Банско, така и за цялата страна.

Липсата на такова изследване, дори и да не е на всички граждани, обезсмисля мярката, която беше предприета.

Осъзнаваме опасността от разпространението на COVID-19 и подкрепяме предприетите действия от Националния оперативен щаб и Министерство на здравеопазването. Но игнорирането на искането ни да бъде извършен масов тест на жителите на гр. Банско, който да установи дали  тук е имало огнище на заразата и какъв е ефектът от карантината, снема доверието към действията, които правителството предприема за борба с разпространението на вируса.

Будещ недоумение е отговорът на Министъра на здравеопазването на писмо на наша съгражданка /вх. номер 93-00-41/25.03.2020г /, зададен по Закона за достъп до обществена информация, че Министерство на здравеопазването  не разполага с данни за заболяваемостта от вируса в гр. Банско и случаите с предполагаем източник на зараза отново гр. Банско – информация, изнасяна от Националния оперативен щаб. Логичният въпрос на всеки жител на града, а може би и на страната, е,  на каква база е издадена Заповед РД-01-132/17.03.2020г., за поставяне на град Банско под карантина?

Смятаме, че смисълът на ограничителните мерки е да се създадат условия за откриване и лекуване на болните от COVID-19 и предотвратяване на разпространението му, а не да се внушава страх и паника. Не на последно място, за нас е важно гр.Банско да не остава с клеймото на „град на заразата”.

Ние подкрепяме противоепидемичните мерки и се обръщаме към Вас за съдействие да бъдат направени разумните и логични действия в тази посока, за които апелираме.

Във връзка с горното и на основание чл.41 (1), чл. 42 (2) и чл.45 от Конституцията на Република България, се обръщаме към Вас в качеството Ви на Министър-председател на Република България и Ви молим за съдействие за решаването на следните  въпроси:

1.  За да се прекратят спекулации и съмненията за произхода на заразата, броя на заболелите, контактните и носителите на вируса COVID-19 на територията на гр. Банско, да получим пълна и изчерпателна справка за броя заболели, контактни и заразени за периода  от началото на карантината - 17 март 2020 г. до днес 8-ми април 2020г.

2.  Да бъде тествана представителна извадка от жителите на гр. Банско, но не по-малко от 1/3 от населението.

3.  С цел опазване живота и здравето, както и предотвратяване разпространяване на заразата сред жителите на гр. Банско, заявяваме искането си градът да остане под строг пропускателен контрол до края на извънредното положение в страната – 13 май 2020 г., както и за стриктно съблюдаване указанията на кризисния щаб за причините за пребиваването на външни (без адресна регистрация) лица на територията на гр. Банско.

В подкрепа на нашите искания сме организирали подписка, в която, при стриктно спазване на противоепидемичните правила, събираме подписите на граждани и живеещи в гр.Банско. В интернет е открита петиция със същата цел.

 Господин Министър-председател, Вашите действия са очаквани от почти десет хиляди жители на гр. Банско, които дисциплинирано спазваха  14-дневната карантина и продължават отговорно да се отнасят към предприетите от правителството противоепидемичните мерки.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Висока събираемост, ниски нива на местните данъци и такси и над 24 млн. лв. дълг, сочи докладът за изпълнението на бюджета на Община Благоевгра за 2023

Отчет за изпълнение на бюджета, инвестиционната програма на Община Благоевград, сметките за средства от Европейския съюз и състоянието на общинския дълг за 2023 година бяха представени на публично обсъждане днес от председателя на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков. Докладът изготвен от общинска администрация сочи, че местните постъпления за..

публикувано на 12.09.24 в 19:14

Започна разширяването на базата в АУБ

Една от основните пътни артерии в Благоевград – бул. „Джеймс Баучер“, ще бъде отворена за движение на автомобили за първия учебен ден /16-ти септември/. Ускорените ремонтни дейности ще продължат до края на седмицата. Това заяви за Радио Благоевград кметът на общината, Методи Байкушев. Той присъства на първата копка по разширяването на..

публикувано на 12.09.24 в 14:44

Предадоха на съд организатори на незаконни хазартни игри

Районната прокуратура в Благоевград приключи действията по разследване по досъдебно производство за извършено престъпление. В качеството на обвиняеми за незаконно провеждане на хазартни игри са предадени на съд В.Г.и Н.Б. Двамата обвиняеми се познавали и поддържали приятелски отношения помежду си. С цел неправомерно облагодетелстване взели..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Водата от каптаж "Извора" в пернишки квартал е негодна за пиене

Водата от каптаж "Извора"  в пернишкия квартал „Бела вода” не е годна за пиене, съобщиха от ВиК-Перник. При направените пробонабирания в населеното място са установени отклонения по микробиологични показатели. РЗИ е връчила предписание на водното дружество за отстраняване на несъответсвията. Извършена е дезинфекция на водоснабдителната система и се..

публикувано на 12.09.24 в 12:35

Недовършени ремонти на училища в Кюстендил

Недовършени ремонти в две кюстендилски училища налагат класовете да бъдат преместени в други сгради. Ремонтите ще продължат до началото на 2025 година. Учениците от Основно училище "Проф.Марин Дринов" ще се обучават в сградата на Второ основно училище "Даскал Димитрий". Възпитаниците на Основно училище "Свети Паисий Хилендарски" пък са разделени на..

публикувано на 12.09.24 в 11:34

Доброволци ще почистват бреговете на язовир „Долна Диканя”

В рамките на кампанията „Да изчистим България заедно” на 14 септември доброволци ще почистват бреговете на язовир „Долна Диканя” в община Радомир, съобщи зам.- председателят на Национална федерация „Земеделие и горско стопанство” към КТ „Подкрепа” Павел Черийски.  Сборният пункт е в 9.00 часа в района на Фермата. За желаещите да се включат в акцията са..

публикувано на 12.09.24 в 09:36

МОН връчва "Национална диплома" на гимназисти – пълни отличници

Министерството на образованието и науката ще връчи почетните отличия "Национална диплома" на гимназисти с пълни шестици по всички предмети. В номинациите участват и ученици с пълни шестици на държавните зрелостни изпити и класирани на водещи места в различни олимпиади. На награждаването ще присъстват служебният премиер Димитър Главчев, министърът на..

публикувано на 12.09.24 в 09:23