Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 човека от сатовчанското село Осина са с коронавирус

2
Д-р Калоян Калоянов

Огнище с коронавирус има в сатовчанското село Осина. Инфектирани са две семейства в съседни къщи. Заразата е тръгнала от онкологично болна жена, която се е лекувала в столичната болница „Св. Иван Рилски“, обгрижвана е в една от къщите,  впоследствие починала. Заразените са 10, от които 3-ма са в болница, 7 са без симптоми и се лекуват в къщи.

  „Ако има нови случаи на заразени ще поставим цялото село под карантина“ – заяви за Радио Благоевград д-р Калоян Калоянов, директор на Регионална здравна инспекция. Той определи състоянието на заразените като стабилно. В късните следобедни часове се очакват резултати от пробите на контактни лица.

Арбен Мименов , кмет на община Сатовча

„Изпълняваме всички предписания на РЗИ. Всеки ден се дезинфекцира цялото село и отделни обекти, които са най-посещавани – магазини, здравна служба, тротоари, центъра на селото, ще се следи и карантината“ – съобщи Арбен Мименов, кмет на община Сатовча. 

Той е настоявал цялото село Осина да бъде поставено под карантина, от РЗИ обаче засега не предприемат тази мярка. 

„Настоявах  селото да бъде под карантина, защото по този начин предпазваме останалите населени места. Според мен това е правилното решение. Разговарях и с началника на полицията и настоявах да се предприемат по-строги мерки, те ще контролират лицата под карантина“ – уточни кметът. Основните му притеснения са свързани и с посещението на село Осина от външни лица, които зареждат магазини, свързани са с други дейности, затова и очакванията му  са селото да бъде поставено под карантина.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Лалка Радкова:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Снимката е илюстративна

Два леки инцидента в Перник в Деня без загинали на пътя

Без тежки пътнотранспортни произшествия е преминал 18 септември, обявен за Ден без загинали на пътя, съобщиха от полицията в Перник. Регистрирани са само два леки инцидента с незначителни материални щети. По време на 24-часовата полицейска акция на територията на региона са проврени 262 моторни превозни средства и 325 шофьори, пътници и пешеходци...

публикувано на 19.09.24 в 17:39

КЗП погна търговци на лекарства по интернет

Комисията за защита на потребителите е установила търговци, продаващи по интернет лекарства, които трябва да се приемат само по лекарско предписание. Оттам съобщават още, че е в ход активна кампания за продажба на лекарства, отпуснати по лекарско предписание, които се предлагат онлайн. Санкцията за такова нарушение е до 50 000 лева. Вече са установени..

публикувано на 19.09.24 в 15:01

Мъглив и облачен петък, събота и неделя – слънчеви, градусите се вдигат до 27

През следващото денонощие облачността ще бъде по-често значителна, на места в низините и котловините сутринта - с намалена видимост, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). На места ще има валежи, в планините на Югозападна България и в югоизточните райони ще са временно интензивни и с гръмотевици. Ще духа слаб, в източната..

публикувано на 19.09.24 в 13:40

НС отхвърли предложението за облекчаване на условията за референдуми

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а 80 се въздържаха. Мнозинството от депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха с "въздържал се", ПП-ДБ..

публикувано на 19.09.24 в 12:25
Съдебната палата в Кюстендил

Обвиняем за катастрофа със загинал остава в ареста

Окръжният съд в Кюстендил взе мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на мъж, на 26 г., привлечен като обвиняем за причиняване на смърт, при управление на лек автомобил и нарушение на правилата за движение, като деянието е извършено след употреба на канабис. В постановлението за привличане на Окръжна прокуратура е посочено, че на 16..

публикувано на 19.09.24 в 11:13
Димо Дренчев, водач на листста на

Димо Дренчев води листата на "Възраждане" в Перник

Димо Дренчев отново води листата на „Възраждане” в Перник. Партията на Костадин Костадинов е първата от парламентарно- представените, които регистрираха кандидатите си за народни представители в 14 МИР. Предстоящите избори са първите, в които „Възраждане” участва с пълна листа в област Перник. Осем са кандидат- депутатите. Освен включването на осми..

публикувано на 19.09.24 в 10:54

Радомир отбеляза Европейската седмица на мобилността

Община Радомир отбелязва Европейската седмица на мобилността със състезание за най- много изминати крачки. Надпреварата е под мотото „Движението е здраве”. Отброяването на крачките започна в 00:00ч. на 18 септември и ще продължи до 23:59ч. на 22 септември. Участниците трябва да използват фитнес тракер, смартфон приложение или друго устройство, което..

публикувано на 19.09.24 в 10:19