Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Цветан Божков: В помещение с климатик няма значение дали сте с маска

При работещи климатици няма значение дали спазваме отстояние един от друг или носим маски - циркулиращият в помещението въздух се смесва и се създават условия за инфекция. 

Всички климатични инсталации имат основната функция да поддържат определен климат в затворени помещения, при което се извършва доста сериозна циркулация на въздуха вътре, обясни в предаването "Хоризонт до обед" доц. Цветан Божков, преподавател в катедра "Топлинна и хладилна техника" в Техническия университет в София.

"Когато има присъстващи много хора, представете си едно помещение, в което има много хора, прави се 5-6 кратен въздухообмен."

Известно е, че коронавирусът вирее във влажна и леко хладна среда – между 8 и 12 градуса, посочи специалистът.

"Когато пуснем тези климатични инсталации, за да охлаждаме помещенията, има опасност да смесим цялото количество въздух в тези помещения и да предизвикаме инфекция, макар че си стоим на 2 – 2 метра и половина и сме с маски", коментира доц. Божков.

Университетският преподавател препоръчва да се прави по-сериозно проветряване и да се включват климатичните системи през нощта, когато в офисите няма работещи хора.

"Те са не само климатични, но и вентилационни системи. Да се включват през нощта, защото през лятото обикновено температурата на въздуха през нощта е около 15-16 градуса, даже 14, което е подходящо на 100% въздухът да се обръща в тези помещения. Те и акумулират този хлад, този студ."

Не е препоръчително да се включва климатичната инсталация в помещение, в което работят 5-6 души. В жилищата ползването на климатик е по-малко рисково, уточни доц. Цветан Божков.

"Тогава няма проблеми. Вие си въртите въздуха, който циркулира във вашето помещение. Вие сте си семейство, така или иначе сте контактни, по един или друг начин. Желателно е обаче да се сложи на по-ниска скорост вентилаторът."

Поне веднъж месечно трябва да се почистват механично филтрите на вътрешните тела. "За съжаление не съм чул засега за филтър, който да предпазва от коронавирус", допълни Божков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Заседанието на българо-македонската историческа комисия се отлага

Заседанието на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония, което днес и утре трябваше да се проведе в Скопие, се отлага, съобщават медии в Северна Македония, а част от тях допълват, че вероятната причина е промяната на състава на комисията от страна на Скопие. Преди седмица на закрито заседание..

публикувано на 18.09.24 в 12:23

Партиите в Дупница си разпределиха местата в СИК

Политическите партии в община Дупница постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии за парламентарните избори на 27 октомври. На проведените консултации присъстваха представители на партиите в 50-то Народно събрание. Те постигнаха съгласие за членовете на СИК, съгласно схемата, изготвена от общинска администрация. 49 избирателни..

публикувано на 18.09.24 в 10:00

Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток

Очаква се служебният кабинет да одобри промени в програмата за компенсиране на разходите на бизнеса за ток до края на годината.  В дневния ред на правителственото заседание е и обсъждане на промени в закона за държавния бюджет за тази година. Програмата за компенсации на ток за бизнеса до края на годината беше одобрена от правителството в края на юли..

публикувано на 18.09.24 в 09:33

Тегли се жребият за новите и частични избори на кметове

Днес в 10.30 часа в сградата на Народното събрание ще се проведе жребият за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, които са допуснати от Централната избирателна комисия за участие в насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове. Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева увери, че..

публикувано на 18.09.24 в 09:24

Депутатите обсъждат Закона за насърчаване на инвестициите

Народното събрание ще обсъди на първо гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Вносител на измененията е Министерският съвет. В мотивите към законопроекта се изтъква, че с промените се въвеждат мерки по прилагането на европейски регламент за обявяване на някои категории помощи за съвместими с вътрешния..

публикувано на 18.09.24 в 09:22

Ден без загинали на пътя

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се отбелязва в цялата страна Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда за поредна година в рамките на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември. Мотото на кампанията е "Остани жив, пази живота". Целта е да..

публикувано на 18.09.24 в 09:16

Облачно време

Днес облачността ще бъде разкъсана, значителна над Югозападна България, а след обяд и над по-голямата част от страната. Валежи от дъжд ще има в следобедните и вечерните часове в Югозападна България и Предбалкана. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°.

публикувано на 18.09.24 в 07:09