Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищата в област Благоевград са готови за провеждането на държавните зрелостни изпити

Това каза за Радио Благоевград Ивайло Златанов, началник на РУО – Благоевград.

Учебната година ще приключи неприсъствено в електронна среда. Учениците ще се върнат в класните стаи само за най-важните изпити, като ще бъде създадена специална организация, за да се избегне разпространението на Covid-19.  Държавните зрелостни изпити ще се проведат на 1 юни и на 3 юни.

Общият брой зали за първия държавен изпит по БЕЛ, който ще бъде на 1 юни, е 276 в 31 училища на територията на цялата област. Малко по-малък е броят на залите за втория зрелостен изпит – 250 зали в 29  училища. „По-малкият брой зали е функция и резултат на това, че  от 2 525 ученици, които са изявили желание да се явят на втори ДЗИ, 728 зрелостници са предпочели да се явят на изпит по придобиване на степен на професионална квалификация. Това стана възможно с влизането  в сила на Закона за училищното и предучилищното  образование“ – каза г-н Златанов. Той допълни, че през последните години непрекъснато се увеличава броят на зрелостниците, които предпочитат да се явят на изпит по теория и практика на съответната специалност. „Това е положителна тенденция. Децата са учили 5 години съответната професия. Логично е в края на обучението в средното образование да защитят тази позиция“ – коментира Ивайло Златанов.

Още за предпазните лични средства по време на ДЗИ, организацията в училищата, за квесторите и съветите към учители, ученици и родители  от началника на РУО Благоевград Ивайло Златанов, чуйте в звуковия файл:

Зрелостниците в ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Петрич са 100 тази година. „87 от тях ще държат втори зрелостен изпит по теория и практика на професията“ – каза за радио Благоевград директорът инж. Светла Данаилова. Изпитът по теория ще бъде проведен по правилата за ДЗИ, както по отношение на организацията, така и по отношение осигуряване и засилени хигиенни и дезинфекционни мероприятия в деня на изпитите. „В нашето училище ще бъдат проведени изпити по практика за пет специалности. Част от тях ще се проведат под формата на задание, което зрелостниците защитават в деня на практическия изпит. Друга част от зрелостниците ще проведат  изпит като задание, но в компютърен кабинет. 1/4 от учениците от специалността „Ресторантьор“ ще проведат своя практически изпит в учебните работилници по технология на кулинарната продукция“ – поясни инж. Светла Данаилова.

Още подробности за организацията на ДЗИ, ще има ли изпращане на знамето и тържество в двора на училището, чуйте в звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитрина Проданова и нейната "Книга антидепресант"

Димитрина Проданова племенница на алпиниста Христо Проданов, родена е в Карлово на 16 март 1973 година. Напуска родния си град в седми клас,за да учи в София, където и днес живее със семейството си. Споделя, че карловец никога не казва,че не е карловец, защото е израснала в сърцето на Стара планина, където според нея, духът се формира по по-различен..

публикувано на 04.10.24 в 16:10

Четвърта краеведска конференция подготвят в Благоевград

Четвърта краеведска конференция организират в Благоевград. Тя ще учи подрастващите на старите занаяти. Краеведи, етнографи, историци, изкуствоведи и библиотекари ще споделят опит и добри практики в областта на художествените занаяти, характерни както в миналото ни, така и в съвремието. „Целта ни е всички тези занаяти да обединим в сборник, който ще..

публикувано на 04.10.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Ипотечно кредитиране в България: Какви нови условия въведе БНБ?

От началото на седмицата влязоха в сила новите мерки, въведени от Българската народна банка (БНБ), с цел затягане на условията за жилищно кредитиране. Тези изменения са резултат от ускореното кредитиране в жилищния сегмент, което за август достигна най-високото ниво от 2000 г. насам. Съгласно новите ограничения, търговските банки вече не могат да..

публикувано на 04.10.24 в 11:24

„Бягане за животните“ 2024 – инициатива с кауза

По повод Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязахме на 2-ри октомври и предстоящия на 4 октомври Световен ден за защита на животните, Сдружение „Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията“ /КАЖИ/, организира „Бягане за животните!2024“.  Целта на събитието е да бъдат обединени усилията на всички любители на животните за..

публикувано на 03.10.24 в 14:43
Методи Байкушев

Измененията в ОУП ще сложат ред в застрояването на Благоевград

Работи се по изменение на Общия устройствен план на Благоевград. Вече сме избрали екип , започваме поетапно изработване на задание за изменение на ОУП и работа по тези устройствени планове, които законът допуска общината да направи служебно, за да урегулира новите територии. Във финален етап сме на изграждане на визията, след това ще я представим и..

публикувано на 03.10.24 в 11:38

Тревожно! Повечето родители нямат емоционална връзка с децата си

Елена Терзийска е психолог, занимава се с детско-юношеска и училищна психологи, съветва и родители. За себе си споделя, че е посветена да оказва подкрепа на деца, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, които искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени. Поводът да се обърнем към нея е Международният ден на..

публикувано на 03.10.24 в 09:26

Кюстендилец изографисва храма в Нови чифлик безвъзмездно и с приятели

Евгени Серафимов е преподавател по рисуване в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кюстендил. Същевременно е художник, иконописец, основател и ръководител на школата „Новите майстори“, като е водил и школа по иконопис, част е и от църковния хор към храм "Свети Димитър" в Кюстендил. За изкуството казва, че то винаги е било част от живота му. "Учениците..

публикувано на 02.10.24 в 14:53