Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

39 планинари от Разлог изкачиха връх Ботев – 2376 м в Стара планина

Да носиш любовта към планината в сърцето си  е нещо специално. Това е и мечта и истинско вдъхновение – да покориш един връх, да се изкачиш до най-високото преминавайки бавно, внимателно през трудни пътеки и места, и накрая най-горе, на високото да погледнеш от върха и обгърнеш с поглед пълен с любов пътят, по който си минал – труден и стръмен, но вдъхновяващ, както и цялата планина и гледка, която се разкрива пред теб. От върха, който си покорил с обич и вдъхновение.
Това е силата и пътеводната светлина за група запалени планинари от Разлог, които през изминалия уикенд изкачиха връх Ботев, за мнозина от групата сбъдната мечта и отдавна пазен порив. Групата наброява 39 човека, сред които и членове на Туристическо дружество "Пирин" – Разлог.
Както споделят някои от участниците в прехода, той е бил изпълнен с невероятни усещания за допирът с планината, и въпреки трудностите – променливото време, гъстата мъгла и слънце, дъжд и дори градушка прекрасните моменти на усещането да се качиш до върха с приятели и преминавайки през трудни но прекрасни места е било уникално.
Групата тръгва в събота сутринта от Разлог с преспиване на хижа "Плевен", която зарадва планинарите с невероятна гледка към Северен Джендем. Рано сутринта в неделния ден в 6.30 потеглят към връх Ботев – 2376 м, най-високият връх в Стара планина. И там – горе разкриват частници в прехода, почувствали истинско сливане с планината, в цялата й мощ и великолепие – едно докосване до величието на Стара планина, природата, и красотата на гледката от връх Ботев. Следва слизане надолу и преход към Райското пръскало и хижа "Рай", едно наистина райско място, чудесен кът за отдих и почивка за покоряващите планината. Време да споделят впечатления, да увековечат величието и красотата на видяното. След което тръгват към местността Паниците/Калофер , откъдето започва пътя към дома и свършва двудневния преход, който е една щастливо сбъдната мечта.
"Да покориш връх Ботев със съратници, които обичат планината, и се чувстват истински свързани с нейната магия и величие, е прекрасно усещане, което остава в теб завинаги. Щастлив момент, сбъдната мечта и радостта да споделиш с приятели върхът и трудният, но удовлетворяващ път на изкачването! " – споделят още планинари от Разлог, участвали в изкачването на връх Ботев през изминалия уикенд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изграждат нови площадки в Разлог

Днес, на големия християнски празник, в който почитаме светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София, се даде началото на изграждането на две нови спортни площадки, които ще бъдат разположени в двора на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“, град Разлог. Церемонията бе открита от директора на учебното заведение - г-жа Росица Тумбева и от..

публикувано на 17.09.24 в 15:36

Спортен празник в Благоевград

29 септември се превръща в истински спортен празник, посветен на игрите от детството - "Детство мое - Забавления без екрани". На бейзболното игрище в Благоевград ще се проведе незабравимо събитие, което ще ни върне назад във времето и ще покаже на децата какво е истинското детство – пълно с игри, забавления и много смях. На място ще се обособят..

публикувано на 17.09.24 в 15:32

Финално: 24 партии и 9 коалиции на изборите

Финално регистрирани са 24 партии и 9 коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври. Това съобщи на брифинг говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева. Матева отбеляза, че подготовката за изборите тече нормално.

публикувано на 17.09.24 в 14:42

На 22-ри септември в Благоевград: Бойни действия във „Вароша“

122 години от Горноджумайското въстание ще бъдат отбелязани в Благоевград. Основни организатори на поредицата от събития са Регионалният исторически музей и Регионален клуб „Традиция“. Инициативите са посветени и на Деня на Независимостта – 22-ри септември. В края на седмицата Благоевград ще се превърне в сцена на родолюбиви инициативи, чрез..

публикувано на 17.09.24 в 14:38

Изрисуваха голяма картина на входа на Земен

Мащабна по своите размери картина с дължина близо 50 метра и височина 7 метра посреща жителите и гостите на Земен. Творбата е нарисувана върху подпорна стена на входа на града. Нейни автори са младите художници Елица Николова, Маргарита Методиева и Венцислав Захариев. На картината са изобразени емблематични за Земенския край природни дадености, духовни..

публикувано на 17.09.24 в 12:17

Събраха над 13 200 лева на благотворителен концерт в Брезник

13 293   лева са събрани на благотворителния концерт в град Брезник в подкрепа на деца, загубили родителите си. Сумата е разпределена между 11 деца, като всяко от тях е получило по 1208 лева, каза Бистра Кръстева, която е сред инициаторите на благотворителната кауза. Концертът  се състоя в навечерието на първия учебен ден в големия салон на читалището..

публикувано на 17.09.24 в 11:38

Кюстендилски гласоподаватели няма да гласуват в квартала си

Около 4000 гласоподаватели от ромския кв. "Изток" отново ще гласуват в смесени секции в града, не в квартала си, след като административният съд  отхвърли подадена жалба срещу заповедта на кмета Огнян Атанасов и областния управител инж. Александър Пандурски за разположението на избирателните секции. В жалбата се настоява 6-те изборни секции в ромския..

публикувано на 17.09.24 в 11:36