Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пада водният режим в Перник

Снимка: БГНЕС

Тази нощ е последната, в която перничани няма да имат вода. От утре водният режим пада, потвърди управителят на ВиК Борислав Иванов след среща в Перник с участието и на министъра а околната среда и водите Емил Димитров.

Язовир „Студена” вече е пълен. Обемът му наближава 21 млн. куб. метра и дългоочакваният от перничани край на водната криза вече е факт, заяви Борислав Иванов.

На критиките , че заради забавяне отмяната на режима язовир „Студена” може да прелее, водният шеф отговори така.

„Същите тези хора, които преди четири месеца казваха, че на язовир „Студена” му трябват три години, за да се напълни, сега ни атакуваха с това защо толкова се забави отмяната на режима, защо продължава, ще прелее язовирът. Ние сме хората, които управляваме този процес и молбата ми е да разчитат на нас, че оттук нататък втори път това нещо няма да се случи”, каза Иванов.

Режимът в Перник беше въведен на 18 ноември 2019 г. заради драстичното спадане на нивото на язовир „Студена”, а графикът на водоподаване беше променян неколкократно.

Протести, арести и оставки съпътстваха водната криза. В града беше обявено бедствено положение.

В края на миналата година правителството отпусна 35 млн. лева за ремонт и подмяна на част от водоснабдителната система на Перник.

Изграден беше и авариен водопровод, за може града да бъде захранван с вода от язовир „Бели Искър” .




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток

Очаква се служебният кабинет да одобри промени в програмата за компенсиране на разходите на бизнеса за ток до края на годината.  В дневния ред на правителственото заседание е и обсъждане на промени в закона за държавния бюджет за тази година. Програмата за компенсации на ток за бизнеса до края на годината беше одобрена от правителството в края на юли..

публикувано на 18.09.24 в 09:33

Тегли се жребият за новите и частични избори на кметове

Днес в 10.30 часа в сградата на Народното събрание ще се проведе жребият за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, които са допуснати от Централната избирателна комисия за участие в насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове. Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева увери, че..

публикувано на 18.09.24 в 09:24

Депутатите обсъждат Закона за насърчаване на инвестициите

Народното събрание ще обсъди на първо гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Вносител на измененията е Министерският съвет. В мотивите към законопроекта се изтъква, че с промените се въвеждат мерки по прилагането на европейски регламент за обявяване на някои категории помощи за съвместими с вътрешния..

публикувано на 18.09.24 в 09:22

Ден без загинали на пътя

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се отбелязва в цялата страна Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда за поредна година в рамките на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември. Мотото на кампанията е "Остани жив, пази живота". Целта е да..

публикувано на 18.09.24 в 09:16

Облачно време

Днес облачността ще бъде разкъсана, значителна над Югозападна България, а след обяд и над по-голямата част от страната. Валежи от дъжд ще има в следобедните и вечерните часове в Югозападна България и Предбалкана. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°.

публикувано на 18.09.24 в 07:09

Изграждат нови площадки в Разлог

Днес, на големия християнски празник, в който почитаме светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София, се даде началото на изграждането на две нови спортни площадки, които ще бъдат разположени в двора на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“, град Разлог. Церемонията бе открита от директора на учебното заведение - г-жа Росица Тумбева и от..

публикувано на 17.09.24 в 15:36

Спортен празник в Благоевград

29 септември се превръща в истински спортен празник, посветен на игрите от детството - "Детство мое - Забавления без екрани". На бейзболното игрище в Благоевград ще се проведе незабравимо събитие, което ще ни върне назад във времето и ще покаже на децата какво е истинското детство – пълно с игри, забавления и много смях. На място ще се обособят..

публикувано на 17.09.24 в 15:32