Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Водата измести палмовата мазнина в сиренето

Повече вода като съдържание в сиренето за сметка на палмовата мазнина, показват резултатите от поредното проучване на Асоциация “Активни потребители“. Изследвани са 30 проби краве саламурено сирене, закупени от търговски обекти в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Перник и Велико Търново. Целта е да се провери, дали наистина се очертава нова мода при производството на имитиращи млечни продукти.

„Търсихме основно непакетирани сирена с цена до 9 лева, защото качествено сирене, няма как да бъде произведено под тази цена. Най-евтиното сирене, което закупихме беше с цена 4.40 и ние си зададохме въпроса, как може да има сирене с такава ниска цена? Значи, трябва да има някакъв заместител, който да позволи себестойността на продукта да падне дотам, че сиренето да се продава на тази ниска цена – коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „ Активни потребители“.

Резултатите са шокиращи

„От анализираните30 проби краве сирене в 16 водата е над 70%, а в 10 е между 62-70%.Това е шокиращо, в сравнение с максималните 54% вода, които трябва да се съдържат в сиренето, според БДС” – категоричен е експертът от „Активни потребители“, според когото,след затягането на правилата за влагането напалмова мазнина в млечните продукти, сме свидетели за навлизането на нова мода, а именно намирането на нови начини за задържане на повече вода в тези продукти.

Изследването показва, че производителите използват различни добавки, които да задържат водата в сиренето. Това са така наречените Е – номера, които се използват основно в сладкарството.

Кое е по-голямото зло – водата или палмовата мазнина?

„Според нас, малко и голямо зло няма. Има етични и неетични търговци, които не обозначават на етикета влагането на добавки, задържащи водата. Следователно, нерегламентираното влагане и необявяването на тези добавки е големият проблем, там е измамата“ – споделя още Богомил Николов.

Според него, сиренето е продукт, чиято трайност произтича от баланса на водното съдържание и съответните млечно-кисели бактерии, ензими, които елиминират останалите вредни бактерии. Затова е  важно, какво е количеството на водата в млечния продукт.

Как да познаем качественото сирене?

„Ние се надяваме, да не ни се налага да го познаваме, защото внесохме до Министерство на земеделието предложение за изменение на Наредбата, относно имитиращите млечни продукти и допълването с нов показател „водно съдържание“. Ние искаме продуктите, които имат над 62 % водно съдържание, да бъдат обозначавани като „имитиращи“. Надяваме се, това предложение да бъде прието, за да може да се пресече този проблем в зародиш“ – обясни още Богомил Николов.

Той посъветва потребителите да избират млечните продукти и сиренето конкретно, най-вече по цената, защото, макар и некатегорично, тя все пак би могла да ни подскаже за качеството на продуктите. Другият показател, на който можем да се доверим, е знакът за БДС, който също гарантира, че продуктите са произведени по утвърден стандарт и с истински съставки.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Богомил Николов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

„Неотъпкана пътека“ за първи път и в Добринище

Това лято за първи път фестивалът за камерна класическа музика „Неотъпкана пътека“ ще се проведе в Добринище. От 30 юли до 9 август Гоце Делчев, Ковачевица, Добринище и Кърпачево ще бъдат домакини на Седмото издание на фестивала за камерна музика. „Организаторите харесаха Добринище и нашето читалище, кандидатстваха по проект и се надявам..

публикувано на 30.07.25 в 11:27

Институциите на терен: Гасене, превенция и международна подкрепа

Министър-председателят Росен Желязков, заедно с екипа от Оперативния щаб, беше на терен в района с най-сериозния пожари в страната - този над село Илинденци, община Струмяни. Той подчерта значението на координацията между институциите и обяви, че човешкият фактор остава основната причина за възникване на огнената стихия.„Над 95% от пожарите се..

публикувано на 29.07.25 в 10:46

Ще направим оглед, за да се кандидатства за обезщетения на пострадалите домакинства при пожара

По-голямата част от пожара, разгорял се в събота вечерта в община Трън, вече е локализиран. Все още има активни огнища в горската част. Рано сутринта доброволци, пожарникари, горски служители и земеделци са били разпределени по местата, в които все още гори огън, но те са трудно достъпни за техниката. Затова и днес основно ще се разчита на..

публикувано на 28.07.25 в 12:59

Три дни Благоевград ще бъде сцена на вдъхновението и младежкия порив

От днес до неделя Благоевград ще бъде сцена на вдъхновението, младежкия порив и надеждата. За втора поредна година тук се провежда инициативата „Ела си в Благоевград“, която събира местни жители, гости на града и българи, живеещи в чужбина. Напук на юлската жега, събитието раздвижи градската сцена в типичен стил – големи дози от онези вибрации, които..

публикувано на 25.07.25 в 19:08

В пиковите горещини не пийте алкохол, заложете на лека храна и повече течности!

Екстремно високите юлски температури поставиха на изпитание и болни, и здрави. Какви са основните рискове за сърдечносъдовата система при пиковите горещини, какво трябва да бъде поведението ни? В предаването „Сюжети от деня“ на БНР-Радио Благоевград отговорите  потърсихме от доц. д-р Красимира Христова, председател на Асоциацията по неинвазивна..

публикувано на 25.07.25 в 09:20

Единна методика за изчисляване на такса смет ще улесни общините

Общините все още чакат от държавата изработена ясна и единна методика за въвеждане на новите модели за изчисляване на такса смет, които трябва да заработят у нас от 1 януари 2026 година. Миналата година този процес беше отложен тъкмо поради липса на прецизна стратегия как навсякъде да бъде изчислявана такса смет. Сега отново няма яснота по кой път ще..

публикувано на 24.07.25 в 12:20

Експертно за имотите: Оферта „Само за частни клиенти“, защо това е нелоялна практика

Изразът „Оферта само за частни клиенти“ в обявите за недвижими имоти е синоним на нелоялна практика и крие опасности за клиента. Това е първата „сигнална лампа“, че не сте се доверили на правилния човек в имотния пазар. „Ако вие сте продавач и обявите своя имот в дадена брокерска агенция с подобен модел на работа, вие рискувате вашият имот да не..

публикувано на 24.07.25 в 11:58