Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Качеството на гроздето в района на Катунци е много добро

 Започна гроздоберът в района на санданския край. Стопаните от село Катунци са доволни от тазгодишната реколта и като качество, и като количество, „но за да стане хубаво вино, изключително важна е чистотата на съдовете“ – категоричен е един от големите винопроизводители от района Георги Коцев, който съобщи за Радио Благоевград, че в момента се бере гроздето от сорта „Мерло“. Прибрани са и някой от другите десертни сортове.

Много важна е хигиената на съдовете

„Както знаят повечето лозари, иска се една невероятна чистота на съдовете особено, ако още използваме дървени съдове. Виното е като млякото, ако една точка остане мръсотия, както казваме, значи цялата бъчва вкисва за нула време. И не само това, а има свойството през дъските да се предава и на другите бъчви. Затова, трябва невероятно почистване“ – обясни винопроизводителят.

Той препоръча почистването да става както по старата, така и по новата система. Първо се започва със смокинови листа, защото те имат свойството да „стържат“ дървото, а новият начин е почистване със сода. Много от стопаните вече предпочитат да използват пластмасови съдове – бидони, което им спестява доста усилия по отношение на почистването.

„Това е най-трудоемката и омразна работа за стопаните, но аз имам и дървени бъчви все още, защото виното в тях става по-хубаво“ – категоричен е Георги Коцев.

Качеството на гроздето тази година е много добро

„Тази година ни подминаха малко бедствията и болестите по лозята, така че, качеството на гроздето е много добро в нашия район. Природата си взима своето – дали ще бъде от мана, дали ще бъде от нещо друго, това е една естествена регулация в природата. Количеството е горе - долу нормално, качеството може да се каже, че е невероятно. Ето сега приключихме „Тамянката“ и санданския „Мискет“ – това са белите ароматични сортове за вино. Започнахме „Мерлото“, захарността му отива на 24 -25 градуса, което е нещо невероятно. Но имаме и помощници в брането на гроздето – „гроздарите“, тези мързеланковци пилците, чакат на нашия труд да се нахранят. Осите също, те усещат къде е най-хубавото и сладко грозде. Около 1 тон, тон и  200 кг от декар прибират в момента стопаните, в зависимост от кроенето и гледането на лозето“ – коментира още винопроизводителят от Катунци.

Каква е цената на гроздето тази година?

„Цената на гроздето от сортовете „Тамянка“ и „Мискет“ се движи около 1 лев за килограм.При по-добро качество, цената може да отиде и на 1.10, човек знае как да се пазари. Вече има търсене и от други региони на страната. Моето мнение е, че хората трябва да избързат с купуването, ако искат по-хубаво грозде, защото накрая остава по-калпавото. Вече имаме клиенти,  които предпочитат направо да си купуват готово вино“ – коментира още Георги Коцев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Георги Коцев:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Да уловиш момента или каква е тайната на добрата фотография?

Снимка на  фоторепортера на БТА Благоевград Красимир Велков попадна в национална класацията за най-добра фотография - Топ 5. Той  е известен със своя професионализъм и естетически усет в областта на фотографията. Негови снимки често илюстрират събития и новини от региона. Кадърът на Краси Велков е заснет в местността Коматински скали в община..

публикувано на 10.01.25 в 14:37

Национална кръгла маса търси решения за честни избори в България

На 13 януари 2025 г. от 10:00 до 13:00 часа в залата на БТА ще се проведе Национална кръгла маса на тема „Промени в Изборния кодекс, гарантиращи провеждането на честни избори в България“. Инициативата е организирана от гражданската платформа „Будители“ и цели да постави на дневен ред ключови промени в изборния процес. Според организаторите е необходимо..

публикувано на 10.01.25 в 11:21
Доц.д-р Иванка Сакарева

Изкуственият интелект няма да унищожи професията на преводача

Изкуственият интелект (ИИ) няма да унищожи професията на преводача. Макар че технологиите се развиват много бързо в областта на езиковата обработка и все повече хора използват автоматизираните онлайн софтуери за превод на текст, машините все още не могат да се конкурират със сложните лингвистични задачи. Това заяви в ефира на Радио Благоевград доц.д-р..

публикувано на 10.01.25 в 11:17

ЮЗУ със статут на научноизследователско висше училище

Министерският съвет прие актуализирания списък на изследователските висши училища. ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград  е включен в списъка след получена висока оценка за своята научна дейност. „Ръководството на университета  си постави тази приоритетна задача и за наша радост тя беше изпълнена в рамките на миналата календарна година. Статут на..

публикувано на 09.01.25 в 13:53

Конкурс за млади автори: „Бих се родил отново“

„Бих се родил отново“ е темата на 11-ото издание на националния литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш“. В него могат да участват деца и младежи на възраст от 14 до 20 години. Участниците са предизвикани да разгледат идеята за новото начало, което би могло да настъпи във всяка човешка съдба, и да се запитат какви..

публикувано на 09.01.25 в 11:46

Пиринска мома в народна носия е най-новата статуя в село Пирин

Санданското село Пирин става все по-атрактивно за туристите както с хубава си природа, така и с местните забележителности, сред които е и оформящият се Музей на дървените статуи на открито. Според кмета Георги Влахов, той може би е единственият по рода си в България. Дървените фигури вече са шест, като най-новата, на Пиринска мома в местна народна..

публикувано на 09.01.25 в 11:13

Четири месеца жители на три общини чакат отговор от АПИ за разширение на опасен път

Четири месеца жители на общините Гърмен, Сатовча и Гоце Делчев чакат отговор от МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“ на внесено искане за изграждане на допълнителна лента за престрояване на две места – при отбивката за село Огняново и при отбивката за село Дебрен. Хората смятат, че сега съществуващият път е изключително натоварен и създава..

публикувано на 09.01.25 в 10:16