Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УМБАЛ "Св. Екатерина" изпраща още свои реаниматори в помощ на болницата в Гоце Делчев

Снимка: Мая Щърбанова

Екип от високоспециализирани анестезиолог – реаниматори ще изпрати ръководството на УМБАЛ "Св. Екатерина" в останалата без специалисти в тази област многопрофилна болница в Гоце Делчев.

Добрите партньорски връзки между двете болници и общината датират повече от десетилетие. Столичната кардиологична болница редовно изпраща свои лекари за благотворителни прегледи в МБАЛ "Иван Скендеров" и при нужда приема местните пациенти за лечение в своите съвременни и високотехнологични клиники.

По време на пандемията и с появата на кризата от недостиг на реаниматори от УМБАЛ "Св. Екатерина" изпращат своя анестезиолог д-р Неда Бакалова, която от няколко месеца е в помощ на местната реанимация. Но след смъртта на шефа на клиниката д-р Милан Първанов,болницата остава без щатни реаниматори.

Така в разговори между представители на общината, д-р Петър Филибев  – директор на МБАЛ "Иван Скендеров", директора на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев и с подкрепата на МЗ се стига до решението столичната болница да изпрати в Гоце Делчев за постоянно д-р Неда Бакалова, д-р Ростислав Енев и още няколко свои реаниматори на ротационен принцип.
 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Няма да има тест на BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Целта на днешната "тренировка" трябваше да бъде проверка на..

публикувано на 01.10.24 в 09:46

Затварят за движение улица в Благоевград

Община Благоевград уведомява, че днес, 01.10.2024 г. ул. „Мара Бунева“ ще бъде затворена за движение на моторни превозни средства. Мерките се налагат във връзка с планов ремонт на ВиК на водопроводната мрежа в района. Ул. „Братя Иванови“ става двупосочна, а ул. „Братя Миладинови“, в отсечката от ул. „Менча Кърничева“ до „Мара Бунева“, става..

публикувано на 01.10.24 в 09:43

ЦИК показва бюлетината за вота, правят и демонстрация на машинното гласуване

От Централната избирателна комисия ще представят бюлетината, с която ще се гласува на извънредните парламентарни избори на 27 октомври. Ще бъде направена и демонстрация на машинното гласуване. Във вота за народни представители ще участват 28 партии и коалиции, като поредността им в бюлетината беше определена от Централната избирателна комисия с жребий..

публикувано на 01.10.24 в 09:28

Влизат в сила новите цени на природния газ

От днес влизат в сила новите цени на природния газ.  В ранния следобед Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи окончателната цена. Очаква се тя да е с около 3 процента по-висока от сегашната.

публикувано на 01.10.24 в 08:15

До 21 градуса в първия октомврийски ден

Днес в по-голямата част от страната ще е слънчево. Само над североизточните райони на отделни места ще превали дъжд. Ще остане ветровито.  Максималните температури ще са между 16° и 21°.

публикувано на 01.10.24 в 07:03

ЮЗДП и фирми на среща по проблемите в сектора

Директорът на ЮЗДП инж. Валентин Чамбов проведе традиционната годишна среща с представители на дърводобивни и дървопреработвателни фирми, във връзка със старта на кампанията по продажба на дървесина на първа тръжна сесия за следващата година. На срещата присъстваха фирми от бранша, работещи на територията на ЮЗДП. Преди дни от едно от сдруженията..

публикувано на 30.09.24 в 15:29
Георги Василев- началник сектор

Денонощен контрол срещу пияни и дрогирани шофьори в Пернишко

Нито една от взетите 183 проби за алкохол на водачи на МПС през изминалата седмица в област Перник не е дала положителен резултат, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция” Георги Василев. Според полицейския шеф това се дължи на засиления контрол от страна на полицията. Отрицателни са били и 17-те проби за наркотици, има само един отказ за тестване..

публикувано на 30.09.24 в 13:40