Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече 13-а година "Операция плюшено мече" връща Коледата на деца и възрастни от социални институции

И тази година хиляди деца, които растат в социални институции, ще имат своите изненади под елхата за Коледа. Мечтите им ще станат реалност благодарение на кампанията "Операция плюшено мече", която се реализира за 13-а поредна година. Тази година мотото е "Спаси Коледа 2020". Заради ситуацията с Ковид – 19 в тазгодишната инициатива са включени по-малко социални институции.

"Тази година заради пандемията очаквахме сериозен спад от дарители и затова започнахме кампанията с намален капацитет на бенефициенти, качили сме желанията на малко над 4000 деца. Обикновено качваме близо 10 000. Само за три дни тези всички подаръци бяха заявени и сега нашите екипи по региони започват да качват другите списъци. Приоритетни ни бяха резидентните грижи, там, където деца, младежи и възрастни живеят и хората се грижат за тях ежедневно. Надявам се, че ще се върнем към нормалната бройка от миналата година и ще успеем да зарадваме всички с подаръци", каза в интервю за Радио Благоевград основателят на кампанията Михаела Стойкова.

Организаторите уточняват, че хората от региона могат да станат дарители и в други региони на страната, където още има неизпълнени поръчки. Желанията на децата са написани в сайта на сдружението "Операция плюшено мече". Подаръците трябва да са нови, опаковани и надписани. 

"Тротинетка, кукла, раница, кола с дистанционно управление са само част от желанията на най-малките. Парфюми, книги, енциклопедии, слушалки, кецове и спортни дрехи са предпочитанията на тийнейджърите. Коледната ни кампания се реализира изцяло от доброволци. Това са хора, които всяка година отделят по три месеца, за да ръководят и организират всичко. Това е доста тежка и обемна работа и сме много благодарни, че те работят извънредно, през нощите, събота и неделя, по време на празници, преди и след работа, за да се случи всичко това. Координатор за Благоевград за поредна година е Славина Георгиева, за Кюстендил Стефани Божкова, а за Перник Мария Иванова", каза още Стойкова.

Дарителите не са само от България. 

"Подкрепят ни българи от САЩ, Великобритания, Италия, дори от азиатски страни. Изпращат пари на свои близки, които купуват подаръците. Получаваме пратки и от чужбина", допълни основателят на благотворителната кампания.

„Операция плюшено мече“ продължава до 7 декември. Подаръците ще бъдат раздавани в периода 14-24 декември. 

“Операция Плюшено мече" започна като гражданска доброволческа инициатива преди 13 години, с подаръци за 40 деца от един дом, а днес вече е сдружение в обществена полза, което не просто връща Коледата на 10 000 бенефициенти всяка година, но освен това развива уменията на талантливи младежи в неравностойно положение и им дава шанс за професионална реализация чрез целогодишната менторска програма “Скритите таланти на България”.

Цялото интервю на Елеонора Тахова с Михаела Стойкова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Гоце Делчев се готви за традиционния есенен панаир

Традиционният есенен панаир в Гоце Делчев тази година ще се проведе във времето от 16 до 23 септември. Той се организира от Община Гоце Делчев и отново ще бъде разположен в района на бившата казарма в града. „За всички, които искат да посетят традиционния есенен панаир, община Гоце Делчев е подготвила разнообразна и богата програма. Всяка..

публикувано на 11.09.24 в 14:40

Деца рисуваха благотворително за храма в село Изгрев

Деца рисуваха благотворително на фестивала „Изгрев от Айдара“ в благоевградското село Изгрев. Събраните средства ще отидат за довършване строителството на църквата „Свети Иван Рилски Чудотворец“ в населеното място. „Идеята за детския пленер дойда от желанието ни да надградим фестивала. Миналата година стартира първото издание на събитието с много..

публикувано на 11.09.24 в 11:34
Станимир Радулов

Светът е в голямо политико-икономическа криза, която ще роди нещо ново

Светът е в дълбока политико-икономическа криза. Част от тази криза е войната в Украйна, както и изборите в САЩ. Ситуацията е изключително особена и имам усещането, че се ражда нов свят, чийто очертания още не можем да ги видим ясно. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Станимир Радулов. Според него, в навечерието на поредните предсрочни..

публикувано на 11.09.24 в 11:17

В Кюстендил малките ученици ще имат нов учебен предмет

От началото на новата учебна година учениците от първи до четвърти клас в часовете на класния ръководител ще получават важна информация за значението на важни обекти в Кюстендил. Става дума за Художествената галерия „Владимир Димитров- Майстора“, за Историческия музей в града, за къщите-музеи на „Ильо Войвода“, на Димитър Пешев, Ефендиевата къща,..

публикувано на 11.09.24 в 09:47

Кукленият театър в Благоевград открива сезона с модерна зала и нова постановка

Общинският куклен театър в Благоевград започва новия творчески сезон в модерен салон, свежи попълнения и премиери. „На финала е ремонтът на залата. Малките зрители ще посрещнат новия театрален сезон в края на септември в по-приветлива и уютна обстановка. Местата ще бъдат увеличени на 140“, уточни директорът Марина Кунгелова. За новия..

публикувано на 11.09.24 в 09:40

„Неразказаните истории на българите“ в Абу Даби

От миналата година Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби работи по програмата „Неразказните истории на българите“ на МОН. Темата, по която работят, е  „Българските следи в модерното архитектурно наследство на Абу Даби“. Проучването показва, че през 60-те и 80-те години на миналия век талантливи български архитекти печелят международни..

публикувано на 09.09.24 в 15:49

Колко струва да подготвиш първолак

Първият учебен ден винаги носи вълнение и радост. Той е вълнуващ и за учениците, и за родителите. Но най-вече се вълнуват първокласниците. Дни преди 16 септeмври най-оживено е в книжарниците в Благоевград. "И тази година, както винаги, в последния момент стана подготовката за първия учебен ден", сподели книжарят Милена Юрукова. Според..

публикувано на 09.09.24 в 15:01