Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Гренцке: Моята кауза е да помагам на бездомните животни

8
Бойко Гренцке

Израснал в домове за сираци, два пъти осиновяван, но и два пъти изоставян от американските си осиновители, които все пак му дават фамилията си, 33 - годишният днес Бойко Гренце е посветил живота си на бездомните кучета. И понеже, не може да подслони у дома си всички кучета, с които го среща животът, а те са стотици, решава да създаде Център за пребиваване на временно пострадали животни „Оскар и Лора“- Благоевград, който се намира в бившите кравеферми край благоевградското село Зелен дол. Това се случва преди повече от 15 години.

А, дотогава, животът му преминава в сиропиталища – първо пребивава  Дома са сираци в Благоевград, където е изоставен от майка му, след това е преместен в Дома в село Петрово.

„Аз съм изоставен от майка ми, Камелия се казва, жива е, познаваме се. С добри намерения съм към родителите ми, не ги упреквам, че са ме изоставили, явно така са решили или така ги е накарал животът, всеки си решава, как да продължи напред в живота си“ – споделя Бойко Гренцке.

Спомня си, че първият опит за осиновяване от американско семейство е когато е бил само на три години, тогава получава и американската си фамилия - от Бойко Камелов Петров, става Бойко Роджър Гренцке. Но, осиновяването реално не се случва. По житейския си път обаче, среща добри хора, благодарение на които, днес е образован, добър и отговорен млад човек, с кауза в живота – да помага на бездомните кучета.

 Директорът на Дома за деца лишени от родителска грижа в Благоевград Евгения Йорданова, е един от тези добри хора, на които Бойко е благодарен за грижите, възпитанието и отношението.

„Тя ни направи такива добри хора и съм благодарен на такива хора като нея, защото, те ни направиха да сме такива добри хора. Въобще, съм благодарен на всички учители, които са били в Дома, че те са ме направили такъв добър човек“ – споделя още Бойко. 

Благодарение пак на добрите хора, той създава Център за временно пребиваване на пострадали животни „Оскар и Лора“, който се намира край благоевградското село Зелен дол. В момента там се обгрижват около 80  кучета, всичките са обезпаразитени, ваксинирани и нахранени. Целта е да бъдат осиновени, като от началото на годината досега, 30 бездомни животни са намерили нови стопани, повечето чужденци. Всяка сутрин, Бойко целува животните, които го посрещат в Приюта и признава, че това е обичта, която осмисля живота му.

 „Ако бях осиновен в Америка, сега аз нямаше да знам, че България съществува и може би нямаше да бъда този добър човек, отдаден на тази кауза“ - признава още Бойко Гренцке, който споделя, че е щастлив човек, благодарение именно на нелеката си съдба. Не поддържа контакти с американското семейство Гренцке, но ако има възможност да се свърже с тях, би искал да ги покани да дойдат в България и да видят с какво се занимава, ако може да бъдат приятели и те да помагат за неговата кауза.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Бойко Гренцке:

Голямата мечта на Бойко Гренцке е да изгради още един Център за бездомните животни, който да бъде към учредената миналата година Фондация „Център Оскар и Лора-2019“. Приютът ще се намира в землището на благоевградското село Логодаж, където има закупен парцел. Предстои да бъдат изградени помещения за животните – клетки, навеси, ограда, сондаж за водопровод и помещения за майки с малки кученца. Бойко се надява догодина Центърът да бъде готов, затова приканва всички, които биха могли да му помогнат да го направят, като се свържат с него на Фейсбук страницата на Фондация „Център Оскар и Лора-2019“ или на Центъра за временно пребиваване на пострадали животни „Оскар и Лора“ – Благоевград.

„Благодаря на всички, че до момента, заради Вашата подкрепа, съм такъв добър човек и продължаваме да се борим напред. Защото, животът за всеки е ценен и всеки ден трябва да благодарим на Господ, че сме живи и здрави, че сме станали от леглото и сме се събудили“ – коментира още Бойко Гренцке.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

След по-малко от две десетилетия ще бъдем изправени пред недостиг на кафе

Кафето е втората най-търгувана стока в света след петрола . По официални данни за 2023/2024 година, най-големите производители на кафе са Бразилия с около 39% от световното производство, Виетнам  - 17%, Колумбия - 7%, Етиопия и Индонезия  с по 5%. Финландия е държавата, която обаче води световната класация на страните, в ĸoитo ce пиe..

публикувано на 16.09.24 в 09:51

На 17 септември в Благоевград - празник на вярата, надеждата и любовта

На 17 септември почитаме паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. На този ден се прекланяме пред вярата, надеждата, любовта и мъдростта - добродетелите, които ни правят хора и ни крепят в трудни моменти. „ Празникът е много специален за нас българите, защото колкото да не си признаваме и колкото да се..

публикувано на 16.09.24 в 09:44

Майстор зограф вае стенописите на новия храм в Долно Драглище

На финалната права е доизграждането на храм " Св. св. Йоаким и Анна" в разложкото село Долно Драглище.  В момента се изографисват стенописите от майстора зограф и почетен реставратор Николай Чергаров . "Чергаров настоя да направи дарение от своя страна и п о-скоро той ни откри", обясни Яница Домусчиева от Сдружение "Св. св. Йоаким и Анна"...

публикувано на 13.09.24 в 19:03

Комисар Валентин Василев: 2024-та година е една от най-трудните

2024-та година е една от най-трудните. Така се оказва след големите пожари през годината – това е един от основните изводи след случилото се през летните месеци. Това е един от изводите досега каза директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград комисар Валентин Василев. „Преодоляхме и затрудненията,..

публикувано на 13.09.24 в 17:06

Инж. Богдан Милчев: Нужен е нов подход при пътната безопасност

През последните години няма разлика . Винаги общините в последните дни преди откриването на учебната година реновират и ремонтират районите на училищата.  Това заяви в интервю за Радио Благоевград председателят на Института по пътна безопасност инж. Богдан Милчев. Възстановяват се пешеходните пътеки, както и маркировката на уличната..

публикувано на 13.09.24 в 16:56
Борис Харизанов

Трансгранични възможности: България като привлекателен партньор за гръцки инвестиции

Българо-гръцката търговско-промишлена камара играе ключова роля в развитието на икономическите отношения между България и Гърция. Участието ѝ на тазгодишния международен панаир HELLEXPO 2024 привлече вниманието на множество бизнес лидери от двете страни, които търсят нови възможности за партньорства и разширяване на търговските пазари. В предаването..

публикувано на 13.09.24 в 11:14

Гергана Лаптева: Отдавна исках да пиша за древния град Хераклея Синтика

Жанрът в който твори Гергана Лаптева е исторически трилър. Тя е почти готова с шестия си роман, който ще излезе от печат през 2025 година. „ Действието преминава през Неапол, Александрия и завършва в едно много любимо мое място – древния град Хераклея Синтика “, открехна част от новата история писателката, която сподели в интервю за Радио..

публикувано на 13.09.24 в 10:45