Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуваща във влак изложба приканва да пишем на кирилица

„Покажи, че си грамотен, пиши на кирилица“ е поредната инициатива, която организираха младите планинари от Петрич. В Деня на майчиния език, 21 февруари, децата и техните ръководители от Клуб „Млад планинар“ – Петрич, подредиха постерна изложба във вагона на влака по направление Петрич – Кулата. Инициативата се организира за втора поредна година, съвместно с БДЖ и показва отношението на младите хора към майчиния език, а посланието е, да уважаваме и пазим майчиния си език.

„Първоначално, идеята бе изложбата да бъде пътуваща, за да стигне до повече институции, които посещават младите хора, които обаче, вече забравят да пишат на кирилица и ползват тази, така наречена, нестандартна „шльокавица“. Пишат с латински букви и така грамотността, за съжаление, всички установяваме, че намалява. Забравят да пишат правилно. 80 % от младите хора, изписват имената си в социалните мрежи с латинските букви, твърдейки, че така по-лесно намират приятели, които са извън границите на нашата родина. Направихме експеримент с нашите деца, всички от Клуба смениха имената си с българските букви и ги изписаха на кирилица. Оказа се, че откриването на техни приятели, които не са българи, не беше трудно“ – обясни за Радио Благоевград Гергана Сандъкчиева, ръководител на Клуб „Млад планинар“ – Петрич.

Тя обърна внимание и на факта, че в разговорния език на младите хора, все по-често се използват чуждици, като „шервам“, вместо споделям, „лайквам“, вместо харесвам.

„За  съжаление, първата дума, която изниква в съзнанието на младите хора, не е българската, което е притеснително. Затова решихме да поставим повече постери в изложбата, която обиколи почти цялата област – училища, музеи, институции“ – съобщи още Гергана Сандъкчиева.

Идеята на пътуващата изложба е повече хора, не само млади, да проявят интерес както към изложбата, така и към пътуването с влак, което да се превърне в приключение.

„Нещото, което искахме да обърнем внимание на нашите деца тази година е, че много от децата вече са по-големи и общуват със свои връстници, които не са българи, но живеят в България, да им прочетат част от книга или произведение на български език, да разговарят в семейството си на друг език, просто да им дадат възможност, в този ден, да говорят на майчиния си език. Така, искаме да покажем едно уважение към културата и наследството на всеки един народ“ – разказа още ръководителят на Клуб „Млад планинар“ - Петрич.

Инициативата има и друг ефект за младите планинари от Петрич, тъй като много от децата не разбират част от думите в българските народни приказки или в историческите книги, обяснението на всяка непозната дума, прави четивото интересно и разбираемо. 

„Често, ние самите не осъзнаваме, че допускаме грешка като започваме да говорим на езика на нашите деца, за да бъдем по-близо до тях. И всъщност, така губим всички“ – категорична е Гергана Сандъкчиева.

Цялото интервю на Биляна Славчева с Гергана Сандъкчиева можете да чуете в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

„Усмивка за Цецо“ – благотворителна кампания в Дупница

Сдружение „Близо до теб“- Дупница организира благотворителна кампания „Усмивка за Цецо“. Целта е набиране на средства за спешно стоматологично лечение на 28-годишния Цветан Керемидаров от Дупница, който страда от тежко психическо заболяване. Майка му е починала наскоро и младежът живее само с баща си Спартак, който се грижи изцяло за него...

публикувано на 19.09.24 в 13:20

Съседите от Северна Македония сами провокираха скандала със знамето

Последният скандал със Северна Македония беше очакван. Това беше опит, и то успешен, да се провокира обществеността в Р Северна Македония и да се внуши на западните покровители на тази държава, че едва ли не България „иска да й пречупи гръбнака“ по думите на Християн Мицкоски. Това заяви в ефира на Радио Благоевград благоевградският историк Иван..

публикувано на 19.09.24 в 11:28

Кметът Сакарев: Добринище е жив град, едно добро място за живеене

На 22 септември  Добринище празнува освен Деня на националната ни независимост, но и своя градски празник, с който преди 18 години с президентски указ е обявен за град. Празничната програма е богата и включва футболен турнир за деца, водосвет в църквата „Св. Св. Петър и Павел“, колоездене за деца, тържествено честване Деня на националната..

публикувано на 19.09.24 в 10:03

Пазарът на грозде в Благоевград: С 20-30 ст. по-високи цени от миналогодишните

Винените сортове грозде вече са на пазара, а търсенето и предлагането е голямо.  С около 20-30 стотинки са по-скъпи винените сортове грозде на пазара в Благоевград. Гроздето обаче се оказа не от Благоевградска област, тъй като тук се обрали много рано масивите. Собственикът Иван Георгиев, който продава при ЗМК, казва, че реколтата е добра –..

публикувано на 18.09.24 в 13:48

След по-малко от две десетилетия ще бъдем изправени пред недостиг на кафе

Кафето е втората най-търгувана стока в света след петрола . По официални данни за 2023/2024 година, най-големите производители на кафе са Бразилия с около 39% от световното производство, Виетнам  - 17%, Колумбия - 7%, Етиопия и Индонезия  с по 5%. Финландия е държавата, която обаче води световната класация на страните, в ĸoитo ce пиe..

публикувано на 16.09.24 в 09:51

На 17 септември в Благоевград - празник на вярата, надеждата и любовта

На 17 септември почитаме паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. На този ден се прекланяме пред вярата, надеждата, любовта и мъдростта - добродетелите, които ни правят хора и ни крепят в трудни моменти. „ Празникът е много специален за нас българите, защото колкото да не си признаваме и колкото да се..

публикувано на 16.09.24 в 09:44

Майстор зограф вае стенописите на новия храм в Долно Драглище

На финалната права е доизграждането на храм " Св. св. Йоаким и Анна" в разложкото село Долно Драглище.  В момента се изографисват стенописите от майстора зограф и почетен реставратор Николай Чергаров . "Чергаров настоя да направи дарение от своя страна и п о-скоро той ни откри", обясни Яница Домусчиева от Сдружение "Св. св. Йоаким и Анна"...

публикувано на 13.09.24 в 19:03