Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Гечев: Незаконният трафик с кости от лъвове е индустрия за милиони

Оказва се, че трафикът на екзотични животни и части от тях, се превръща във все по-процъфтяваща индустрия, в бизнес за милиони. Сред животните, които най-често са обект на подобни посегателства, са лъвовете от Южна Африка, отглеждани във ферми като селскостопански животни, които вече се използват не само за ловен туризъм. Все по-популярна става практиката, части от животните да се продават и се да използват в традиционната китайска медицина. Този незаконен и нехуманен бизнес за милиони е в основата на разследването и на документалния филм “Лъвове, кости и куршуми”, който ще излезе през лятото. В презентирането му има и българска следа. Това е Явор Гечев, част от продуцентския екип, според когото, журналистическото разследване е направено от международен екип в продължение на 3 години.


„Това е един изключителен  документален филм, който в рамките на 70 минути разказва, каква е схемата за изнасяне на кости от лъвове от Южна Африка към Югоизточна Азия, където те се използват в традиционната китайска медицина, но се продават не като лъвски кости, а като продукти от тигри, защото е трудно да се различат едните от другите. И по този начин, цената на един скелет, който в Южна Африка е остатъчен продукт от ловния туризъм, на пазара цената му в Азия, като обработен продукт под формата на така наречените „тигрови кексчета“ или „барчета от тигрово месо“, може да стигне до 60 хиляди долара. И тук говорим не за износ на единични бройки, а за цяла индустрия за милиони“ – разказа за Радио Благоевград Явор Гечев.

Явор Гечев

Според него, важно е да се отбележи, че незаконният трафик с продукти от екзотични животни става все по-голям и е вече четвърти по обем в световен мащаб, след трафика на оръжия, наркотици и на хора.

„За разлика от другите три, този е най-малко разследваният, с най-ниски присъди, с най-ниски санкции, а последиците от този трафик са много сериозни за Планетата“ – допълни Явор Гечев.

Той уточни, че разследването на този сериозен проблем е направено от международен екип от журналисти, с много големи инвестиции. Проучването е наистина мащабно и обхваща времето от отглеждането на лъвовете във ферми в Южна Африка като селскостопански животни за ловен туризъм, до изкупуването и изнасянето на остатъчните продукти от тях. За първи път се проучва, какво се случва с тях на пазара в Азия, защо има такъв интерес към лъвски кости и продуктите от лъвове, за какво се използват те.

„Всичко това създава и още един голям проблем със зоонозите, с разпространяването на различни заболявания, какъвто беше случаят с коронавируса например, и каквито може би ще има и в бъдеще, ако не се прекрати този вид търговия“ – категоричен е експертът.

Явор Гечев подчерта, че не по-малко важно е, за какви печалби става въпрос. По първоначални данни, печалбите от този незаконен трафик, са от порядъка на около 100 милиона долара.

Ричард Пиърс

Авторът на филма “Лъвове, кости и куршуми” е англичанинът Ричард Пиърс, останалата част от екипа са новозеландци. Общо трима души са направили цялото разследване. Световната премиера на филма е планирана за края на месец юни, а до края на годината, той трябва да бъде разпространен по различните канали за дистрибуция. Част от продуцентския екип е българинът Явор Гечев, който помага да популяризирането и презентацията на документалния филм.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Явор Гечев:

Явор Гечев коментира и проблема с незаконното използване на препарирани диви животни в частни колекции, като един от последните случаи е на открития препариран млад лъв в Разград. Експертът сподели своето мнение и по отношение на нехуманните условия, при които се отглеждат лъвове и другите екзотични животни в България.

Подробностите можете да чуете в продължението на разговора на Биляна Славчева с Явор Гечев:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Гоце Делчев се готви за традиционния есенен панаир

Традиционният есенен панаир в Гоце Делчев тази година ще се проведе във времето от 16 до 23 септември. Той се организира от Община Гоце Делчев и отново ще бъде разположен в района на бившата казарма в града. „За всички, които искат да посетят традиционния есенен панаир, община Гоце Делчев е подготвила разнообразна и богата програма. Всяка..

публикувано на 11.09.24 в 14:40

Деца рисуваха благотворително за храма в село Изгрев

Деца рисуваха благотворително на фестивала „Изгрев от Айдара“ в благоевградското село Изгрев. Събраните средства ще отидат за довършване строителството на църквата „Свети Иван Рилски Чудотворец“ в населеното място. „Идеята за детския пленер дойда от желанието ни да надградим фестивала. Миналата година стартира първото издание на събитието с много..

публикувано на 11.09.24 в 11:34
Станимир Радулов

Светът е в голямо политико-икономическа криза, която ще роди нещо ново

Светът е в дълбока политико-икономическа криза. Част от тази криза е войната в Украйна, както и изборите в САЩ. Ситуацията е изключително особена и имам усещането, че се ражда нов свят, чийто очертания още не можем да ги видим ясно. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Станимир Радулов. Според него, в навечерието на поредните предсрочни..

публикувано на 11.09.24 в 11:17

В Кюстендил малките ученици ще имат нов учебен предмет

От началото на новата учебна година учениците от първи до четвърти клас в часовете на класния ръководител ще получават важна информация за значението на важни обекти в Кюстендил. Става дума за Художествената галерия „Владимир Димитров- Майстора“, за Историческия музей в града, за къщите-музеи на „Ильо Войвода“, на Димитър Пешев, Ефендиевата къща,..

публикувано на 11.09.24 в 09:47

Кукленият театър в Благоевград открива сезона с модерна зала и нова постановка

Общинският куклен театър в Благоевград започва новия творчески сезон в модерен салон, свежи попълнения и премиери. „На финала е ремонтът на залата. Малките зрители ще посрещнат новия театрален сезон в края на септември в по-приветлива и уютна обстановка. Местата ще бъдат увеличени на 140“, уточни директорът Марина Кунгелова. За новия..

публикувано на 11.09.24 в 09:40

„Неразказаните истории на българите“ в Абу Даби

От миналата година Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби работи по програмата „Неразказните истории на българите“ на МОН. Темата, по която работят, е  „Българските следи в модерното архитектурно наследство на Абу Даби“. Проучването показва, че през 60-те и 80-те години на миналия век талантливи български архитекти печелят международни..

публикувано на 09.09.24 в 15:49

Колко струва да подготвиш първолак

Първият учебен ден винаги носи вълнение и радост. Той е вълнуващ и за учениците, и за родителите. Но най-вече се вълнуват първокласниците. Дни преди 16 септeмври най-оживено е в книжарниците в Благоевград. "И тази година, както винаги, в последния момент стана подготовката за първия учебен ден", сподели книжарят Милена Юрукова. Според..

публикувано на 09.09.24 в 15:01