Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Проф. Донка Байкова: Избягвайте купуването на храни със завишено съдържание на вредни добавки


След известно затишие, темата за двойния стандарт при храните, продавани в Западна и Източна Европа, отново стана актуална, след като бе публикувано изследване на Европейската комисия, относно този проблем. От него става ясно, че при изследвани 20 продукта от 16 страни, включително и от България, има вкусови различия при 50% от продуктите в различните страни и то най-вече в съставките.

Например, доста притеснително звучи фактът, че процентът мазнини при картофения чипс, продаван в България е 35 %, докато в Белгия, същият чипс, съдържа 30 % мазнини. Освен това, в България той е най-солен, докато в Чехия е с най-малко сол. При определени марки шоколад има установено по-малко съдържание на ядки и какао, както и повече подсладители при газираните напитки, сред които „арабска дъвка“ – сочат данните от изследването.

„Тази година, ние сме длъжни да обърнем внимание на потребителите към тези храни, най-малкото да не ги купуваме. Това е нашата отрицателна реакция. Защо? Защото, това са широкоразпространени и консумирани от нашето население храни и напитки. По-голямото количество захар в зърнените закуски – това са празни калории, водещи до свръхтегло и до затлъстяване, до нежелани метаболитни ефекти. Знаете, има едно подмладяване на диабет тип 2 при децата и учениците, преддиабетното състояние инсулинова резистентност. Има повече сол в чипса – това означава риск от ранно развитие на високо кръвно налягане, което в следващо развитие на живота, води до съдови инциденти – инсулти и инфаркти. България е на едно от първите места в света по тези заболявания. Мазнините – също се съдържат в големи количества в картофeния чипс например, за да ни накарат да го консумираме повече. Всичко това води до задържане на течности и повишено кръвно налагане, което е причина за множество съдови заболявания“ – коментира проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.

Според нея, установеното намалено съдържание  намаленото на какао и ядки в шоколадовите изделия и не само подвеждащо потребителите, но и нездравословно. По отношение съдържаниието на „арабска дъвка“ в газираните напитки, проф.Байкова сподели, че това е акациев извлек, който не е вреден, но той не подобрява хранителната плътност на съответната напитка. Тази добавка липсва в напитките, продавани в западните страни. Производителите я използват, защото е по-евтина от захарта.

Затова, експертът съветва:

„Когато ни се яде нещо сладичко, по-добре е да хапнем продукт, съдържащ истинска захар или сладкарско изделие, отколкото някакво изделие с изкуствени подсладители, защото се установи, че те са изкуствено създадени рецептурни технологични добавки, които подобряват вкуса, цвета и цената на продукта, но те не са полезни за организма и здравето ни“.

Експертът подчерта, че няма как всеки от нас да се откаже от всички тези вредни продукти изведнъж, затова е важно те да не се консумират често и в големи количества.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Донка Байкова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

СУИЧЕ с благотворителен концерт за патронния си празник

Средно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“ отбеляза патронния си празник с благотворителен концерт . Събитието под надслов „Творци на бъдещето“ по повод 34 години от основаването на учебното заведение събра ученици, преподаватели, родители и гости, които отбелязаха празника с богата и емоционална програма...

публикувано на 26.11.25 в 14:49
Владимир Перев

Нападението над Перев: не инцидент, а акт на омраза

Българският журналист и общественик Владимир Перев стана жертва на физическа и словесна агресия в центъра на Скопие. Нападението, извършено в присъствието на множество свидетели, отново постави въпроса за сигурността на българите в Република Северна Македония и за засилващия се език на омразата срещу тях. В интервю за Радио Благоевград председателят..

публикувано на 26.11.25 в 10:37

Коледният дух завладява Благоевград – сцена за всички и празник за всеки квартал

Започва коледният месец, а Благоевград вече грее в светлини. Тази година общината е подготвила богата и разнообразна коледно-новогодишна програма, в която ще се включат всички културни институти, спортни клубове, училища и читалища, както и популярни гостуващи артисти. В новогодишната нощ благоевградчани и гостите на града ще могат да..

публикувано на 26.11.25 в 10:23
Ангел Атанасов и Константин Червенков

Малкият гений от Гоце Делчев: Константин Червенков, който покорява света с абакуса

На 10 години Константин Червенков от Гоце Делчев вече е шампион по ментална аритметика – дисциплина, която превръща смятането в изкуство на концентрацията и въображението. До него стои учителят Ангел Атанасов – човекът, който показва как древният абакус може да бъде ключ към бързия ум и смелите мечти. По думите на преподавателя менталната аритметика..

обновено на 25.11.25 в 18:47

Ученици от Петрич с послание за повече доброта

Доброто е заразно, това ни доказват учениците от Трето ОУ „Гоце Делчев“ в град Петрич. Те отправиха послание за повече доброта чрез две инициативи- „Кутията на добрата дума“ и „Маратон на добротата“. „Идеята за кутията дойде преди месец от една книга, която е много любима на моя клас – „Кутията с добрини“, която е пълна с истории, които учат..

публикувано на 25.11.25 в 14:14

„Един грам живот“- филм с мисия или аларма?

„Един грам живот“ – филмът, който не те пита дали си готов. Той идва като сирена. Като аларма. Като онзи червен бутон, който никой не иска да натиска, но вече е натиснат. Продукцията, създадена по инициатива на Националната гражданска инициатива „Един грам живот“ и нейната основателка и копродуцент Мариела Кирова , заедно с Калин Таушанов..

публикувано на 25.11.25 в 10:02

За майсторлъка при кукерските костюми

Да си майстор на кукерски костюми не винаги се предава от поколение на поколение, но е път, по който се върви с обич и желание за съхраняване на традициите. Иван Иванов е магьосникът, под чиито ръце се раждат най-красивите кукерски костюми. Той е от сурвакарската група на квартал „Струмско“ в Благоевград. Къщата му вече се е превърнала в..

публикувано на 22.11.25 в 15:15