Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пещера започва „От браздата до софрата”

Снимка: svetimesta.com

Второто издание на фолклорния събор „От браздата до софрата” ще се проведе днес в земенското село Пещера. Той се организира от местното читалище и кметството в селото, с подкрепата на община Земен, и ще бъде съпътстван с отбелязване на 120-годишнината от рождението на патрона на читалището и един от неговите създатели Крюгер Николов.

240 самодейци – представители на областите Перник, Кюстендил, Благоевград и София – ще представят традиционни обреди, свързани с работата на нивата, жътварски песни и приказки, както и обредни хлябове.Фестивалът няма конкурсен характер, каза Иванка Василева – гл. експерт в Община Перник.

 „Идеята е много интересна, защото те искат да издирят, да съхранят и популяризират обредите, песните и самото приготвяне на хляба, да се запознае младото поколение с оная хубава приказка, както ние обичаме да казваме, че по-голям от хляба няма”, каза Василева.

Успоредно с фестивала ще бъде отбелязана и 120-годишнината от рождението на Крюгер Николов. Той е роден в Пещера. Бил е актьор в пътуващи театри, директор и режисьор в театрите в Бургас, Лом, Шумен, Кюстендил, Благоевград и Ямбол. Бил е и в трупите на Пернишкия, Пазарджишкия и Софийския драматичен театър и гост-актьор във Враца и Плевен. Миналата година негови лични вещи, снимки, ръкописи са предадени от наследниците му, чрез читалището в селото, на Държавен архив – Перник.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изграждат нови площадки в Разлог

Днес, на големия християнски празник, в който почитаме светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София, се даде началото на изграждането на две нови спортни площадки, които ще бъдат разположени в двора на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“, град Разлог. Церемонията бе открита от директора на учебното заведение - г-жа Росица Тумбева и от..

публикувано на 17.09.24 в 15:36

Спортен празник в Благоевград

29 септември се превръща в истински спортен празник, посветен на игрите от детството - "Детство мое - Забавления без екрани". На бейзболното игрище в Благоевград ще се проведе незабравимо събитие, което ще ни върне назад във времето и ще покаже на децата какво е истинското детство – пълно с игри, забавления и много смях. На място ще се обособят..

публикувано на 17.09.24 в 15:32

Финално: 24 партии и 9 коалиции на изборите

Финално регистрирани са 24 партии и 9 коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври. Това съобщи на брифинг говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева. Матева отбеляза, че подготовката за изборите тече нормално.

публикувано на 17.09.24 в 14:42

На 22-ри септември в Благоевград: Бойни действия във „Вароша“

122 години от Горноджумайското въстание ще бъдат отбелязани в Благоевград. Основни организатори на поредицата от събития са Регионалният исторически музей и Регионален клуб „Традиция“. Инициативите са посветени и на Деня на Независимостта – 22-ри септември. В края на седмицата Благоевград ще се превърне в сцена на родолюбиви инициативи, чрез..

публикувано на 17.09.24 в 14:38

Изрисуваха голяма картина на входа на Земен

Мащабна по своите размери картина с дължина близо 50 метра и височина 7 метра посреща жителите и гостите на Земен. Творбата е нарисувана върху подпорна стена на входа на града. Нейни автори са младите художници Елица Николова, Маргарита Методиева и Венцислав Захариев. На картината са изобразени емблематични за Земенския край природни дадености, духовни..

публикувано на 17.09.24 в 12:17

Събраха над 13 200 лева на благотворителен концерт в Брезник

13 293   лева са събрани на благотворителния концерт в град Брезник в подкрепа на деца, загубили родителите си. Сумата е разпределена между 11 деца, като всяко от тях е получило по 1208 лева, каза Бистра Кръстева, която е сред инициаторите на благотворителната кауза. Концертът  се състоя в навечерието на първия учебен ден в големия салон на читалището..

публикувано на 17.09.24 в 11:38

Кюстендилски гласоподаватели няма да гласуват в квартала си

Около 4000 гласоподаватели от ромския кв. "Изток" отново ще гласуват в смесени секции в града, не в квартала си, след като административният съд  отхвърли подадена жалба срещу заповедта на кмета Огнян Атанасов и областния управител инж. Александър Пандурски за разположението на избирателните секции. В жалбата се настоява 6-те изборни секции в ромския..

публикувано на 17.09.24 в 11:36