Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Променят цената на такса „смет“ в Благоевград, създават две нови общински предприятия

3
Снимка: Елеонора Тропанкова


По-висока цена за такса „смет“ за домакинствата в Благоевград и по-ниска за бизнеса и за селата в общината ще бъде въведена от новата година. Промилите за домакинства ще са 2,9, 7 за селата и 5,7 за бизнеса. Това заяви на пресконференция днес кметът Илко Стоянов и допълни, че тази промяна е „изравняване с други общини, а не повишаване, тъй като таксата не е променяна от 2008-а година“.

По думите му това увеличение е неизбежно, тъй като през 2023-а година всички общини в България ще се наложи да минат на съвсем друг тип изчисления. В момента Община Благоевград стартира съвместен проект с Община Бургас.

„Искаме да покажем един пилотен модел какво трябва да се случи, след като отминат следващите две години“, каза още кметът Стоянов. Идеята е всеки, който събира отпадъците си разделно, да плаща по-малка такса „смет“.

Предстои реформа и по отношение на сметосъбирането и озеленяването в Община Благоевград. Ще бъдат създадени две нови общински предприятия – „Чистота“, което ще бъде оглавено от досегашния ръководител на общинската фирма „Биострой“ Васил Бачев и „Озеленяване“, чийто ръководител ще бъде Венелина Лазарова, която е ландшафтен архитект. 

По думите на градоначалника предимствата са, че всички средства ще постъпват директно в общината и няма да се облагат с ДДС, както и ще бъдат много ясно разпределени функциите кой за какво ще отговаря. Все още не е ясна съдбата на общинската фирма „Биострой“, но кметът Илко Стоянов увери, че всички доставчици ще получат дължимите им средства, не се предвиждат съкращения и на работещите. А всичката техника, която ще се купува за работа на двете дружества, ще остане общинска. Ще бъдат заимствани добрите работещи практики от други градове.

До края на годината предстои почистване на коритото на река Бистрица, очаква се финансиране, каза още Стоянов. Подписан е и договорът за ремонта на свлачището при Бачиново, дейностите предстои да започнат съвсем скоро.

Във връзка с предстоящите Коледно-новогодишни празници кметът съобщи, че коледните къщички тази година няма да бъдат разположени в центъра на града, но е предвидена богата програма, ще има и официално запалване на коледните светлини в областния център.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Снимката е илюстративна

Два леки инцидента в Перник в Деня без загинали на пътя

Без тежки пътнотранспортни произшествия е преминал 18 септември, обявен за Ден без загинали на пътя, съобщиха от полицията в Перник. Регистрирани са само два леки инцидента с незначителни материални щети. По време на 24-часовата полицейска акция на територията на региона са проврени 262 моторни превозни средства и 325 шофьори, пътници и пешеходци...

публикувано на 19.09.24 в 17:39

КЗП погна търговци на лекарства по интернет

Комисията за защита на потребителите е установила търговци, продаващи по интернет лекарства, които трябва да се приемат само по лекарско предписание. Оттам съобщават още, че е в ход активна кампания за продажба на лекарства, отпуснати по лекарско предписание, които се предлагат онлайн. Санкцията за такова нарушение е до 50 000 лева. Вече са установени..

публикувано на 19.09.24 в 15:01

Мъглив и облачен петък, събота и неделя – слънчеви, градусите се вдигат до 27

През следващото денонощие облачността ще бъде по-често значителна, на места в низините и котловините сутринта - с намалена видимост, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). На места ще има валежи, в планините на Югозападна България и в югоизточните райони ще са временно интензивни и с гръмотевици. Ще духа слаб, в източната..

публикувано на 19.09.24 в 13:40

НС отхвърли предложението за облекчаване на условията за референдуми

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а 80 се въздържаха. Мнозинството от депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха с "въздържал се", ПП-ДБ..

публикувано на 19.09.24 в 12:25
Съдебната палата в Кюстендил

Обвиняем за катастрофа със загинал остава в ареста

Окръжният съд в Кюстендил взе мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на мъж, на 26 г., привлечен като обвиняем за причиняване на смърт, при управление на лек автомобил и нарушение на правилата за движение, като деянието е извършено след употреба на канабис. В постановлението за привличане на Окръжна прокуратура е посочено, че на 16..

публикувано на 19.09.24 в 11:13
Димо Дренчев, водач на листста на

Димо Дренчев води листата на "Възраждане" в Перник

Димо Дренчев отново води листата на „Възраждане” в Перник. Партията на Костадин Костадинов е първата от парламентарно- представените, които регистрираха кандидатите си за народни представители в 14 МИР. Предстоящите избори са първите, в които „Възраждане” участва с пълна листа в област Перник. Осем са кандидат- депутатите. Освен включването на осми..

публикувано на 19.09.24 в 10:54

Радомир отбеляза Европейската седмица на мобилността

Община Радомир отбелязва Европейската седмица на мобилността със състезание за най- много изминати крачки. Надпреварата е под мотото „Движението е здраве”. Отброяването на крачките започна в 00:00ч. на 18 септември и ще продължи до 23:59ч. на 22 септември. Участниците трябва да използват фитнес тракер, смартфон приложение или друго устройство, което..

публикувано на 19.09.24 в 10:19