Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Кристина Беломорска и актьорът Петър Петров – Перо: Има един вълшебен елемент в творчеството на Булгаков и се надявам ние да успяваме да го изведем по възможно най-честния начин

   Във фокуса на вниманието ни е театрално-визуалният моноспектакъл „Морфин” на актьора Петър Петров – Перо, който е селектиран за Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“ през май в Благоевград. Той е по едноименната повест на Михаил Булгаков, а сценичната адаптация, първа по рода си у нас, е създадена в партньорство с режисьора Кристина Беломорска. Премиерата беше на 25 февруари в новото пространство за младо изкуство „Ялта арт рум”. Като цяло представлението изследва мястото на човека в един наранен свят и още по-конкретно – деструктивното разпадане на личността като следствие на бягството в опиатите, битката между разума и чувствата, божественото и земното, реалното и нереалното. Също „самоизолацията, отчуждението, липсата на близост и любов, търсенето на смисъл, отчаянието и всички онези тревожни въпроси, чийто отговор търси и описва в своя дневник главният герой д-р Поляков.

  Сценографията и костюмите са на Сияна Драганинска, музикалното оформление е на Давид Кокончев, а мултимедията е на Боян Фераджиев, Алекс Генчев и Иван Иванов от Sturshel Studios , със съдействието на Стефан Михалев – Оди. Снимките и плакатът са дело на графичния дизайнер Асен Танев.

 В звуковия файл можете да чуете разговора на Любима Бучинска в предаването за изкуство и култура „Арт сезони“ с младия творчески тандем – режисьора Кристина Беломорска и актьора от Благоевград Петър Петров – Перо.


 
  
  Кристина Беломорска (1993 г., София) завършва НАТФИЗ през 2019г., специалност "Режисура за драматичен театър" в класа на проф. Иван Добчев и магистратура "История и съвременност на философията" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Сред режисьорските ѝ работи са "Изкуство в клетка"; "Предназначено за събаряне", "Моцарт и Салиери", "Сексуални перверзии", кино-театралната инсталация и радиопиесата "Архив: Името ми бе"; "Мишеловката" в "Хамлет" на плевенския театър и др. Играла е в представленията "Черна Дупка", "Онова нещо", "Срещу тишината" и "Изгубеното поколение". Номинирана е и печели награда "НАЙ-НАЙ-НАЙ" за режисура на НАТФИЗ през 2019 г., а през 2020 г. дебютната ѝ пиеса "EXODUS: отвътре навън" е номинирана в конкурса на НБУ за нова българска пиеса.



  Петър Петров – Перо (1993 г.; Благоевград) завършва актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ през 2019 г., в класа на проф. Иван Добчев. В момента следва магистратура "История и съвременност на философията" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Участвал е в представленията "Черна дупка"; "Говори ми като дъжда"; "Изкуство в клетка"; "Практики на принуденото тяло", "Процесът"; "Сексуални перверзии"; "Сладка смърт"; "Късметлията с ръждивия пистолет"; "Орото ламя е"; "Ескориал"; "Вуйчо Ваньо" и др. Снимал е в международни филмови продукции като "The Outpost"; "We die young"; както и в националните такива "Шекспир като улично куче" и "Екшън". Участва в сериалите "Братя" и "Пътят на честта".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Петър Славов

Петър Славов за Конституционните промени и текущата политическа ситуация

Петър Славов, юрист и бивш депутат, изрази мнението си в предаването “Събуди деня”, относно последиците от промените в Конституцията и текущата политическа ситуация в България. Той коментира решението на президента Румен Радев да не подпише указ за назначаване на служебното правителство, предложено от Горица Кожарева.  Според Славов, президентът е..

публикувано на 21.08.24 в 11:48
Румен Петков

Румен Петков: Политическата катастрофа е следствие от правния нихилизъм и некомпетентността на политиците

Бившият вътрешен министър и председател на партия АБВ Румен Петков, определи последиците от промените в Конституцията като „политическа катастрофа“. В предаването "Събуди деня" Петков подчерта, че страната вече не се намира в криза, а в катастрофа, причинена от „правни нихилисти и политически безбъдници“.  Според Петков промените в Конституцията,..

публикувано на 21.08.24 в 11:30

Цветан Цветанов: Вътрешният министър трябва да е независим от политическите интереси

Бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов отправи сериозни критики към настоящия вътрешен министър Калин Стоянов. В предаването "Събуди деня" Цветанов определи Калин Стоянов като „политически играч“. В контекста на текущата политическа ситуация Цветанов коментира вчерашното изказване на Делян Пеевски, който изрази готовност да включи Калин..

публикувано на 21.08.24 в 11:20

Историческите източници трябва да се прочетат отново

Историкът Емануел Гавелски, който е екскурзовод в музея „Траянови врата“ има съвсем друга гледна точка към времето на цар Самуил. Ако човек се запознае с тях може да разбере, че на практика до наши дни е достигнала доста променена историческата истина за времето на един от най-авторитетните владетели от нашата история. Първата истина е, че цар..

публикувано на 21.08.24 в 09:59

Безусилна медитация – Сахадж Самади

Медитацията е известна с многото си ползи, една от които  е по-добрата концентрация - независимо дали сме на интервю за работа или в динамичната офис среда. Различни проучвания показват, че медитацията, особено безусилната, съчетана с дишане, може да подобри емоционалното състояние на човек, като повиши чувството за енергия и бодрост .  Сахадж Самади..

публикувано на 20.08.24 в 11:24

Проблем е чистотата на река Струма

Сдружение Балканка е неправителствена организация в обществена полза. Хората в сдружението имат различни професии – хидробиолози, инженери, юристи, IT-специалисти и много други. Tова, което ни свързва, са риболовът и реките на България. С инж.Димитър Куманов от сдружението разговаряхме за проблемите на водоснабдяването в Югозападна..

публикувано на 20.08.24 в 09:59

"Орница фест" - културната бъркотия, която ще донесе усмивки в Гоце Делчев

На 20 и 21 септември една истинска бъркотия на изкуството ще бъде забъркана в Гоце Делчев с пилотното издание на фестивала "Орница фест." Негов инициатор и организатор е актрисата Гергана Либова, която е родом от село Мосомище, но работи в държавния куклен театър в Русе и разхождайки се един ден из родния Гоце Делчев, където театър няма - ей така..

публикувано на 18.08.24 в 18:38