Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На заседание на ОбС – Благоевград: „разни хора, разни идеали“ с „много шум за нищо“

4
Снимка: Бойка Браткова

Двугодишен мораториум върху продажбата на общински жилища наложиха днес благоевградските общински съветници. Това обаче, не засяга настоящите наематели, желаещи да закупят своите жилища. За тях местните парламентаристи определиха тримесечен гратисен период.

Другите две важни промени, които бяха одобрени, се отнасят до методологията за отпускане на еднократни финансови помощи за млади семейства с новородени; както и за промяната в администрирането на местните данъци и такси (в частта им  за домашните любимци таксите бяха намалени от 130 на 30 лева.)

Подробности от заседание в репортажа на Бойка Браткова. 


Динамично, драматично, с политически задявки и леко словоблудство – така стартира днешната сесия на Общински съвет – Благоевград. Дуплики и реплики от представители на различни парламентарни групи, предхождаше гласуването на първите три важни точки. Те пък се отнасяха до промени в Наредбата за отпускането на еднократна финансова помощ на млади семейства с новородени; Наредбата за стопанисване на общинските жилища и в Наредбата, чрез която се администрират местните данъци и такси, с акцент налогът, който трябва да плащат собствениците на домашни любимци.

Атмосферата я пресъздаваме чрез мненията на няколко общински съветници от различни политически представителства.

И въпреки фоновия шум, който можем да определим чрез Шекспировия шедьовър „Много шум за нищо“, като цяло представителите на общинска администрация бяха удовлетворени от работата на местните парламентаристи.

Кметът на общината, Илко Стоянов, обобщава своето, що-годе, позитивно становище от днешното редовно заседание. 

Подобно бе настроението и на първия сред равни в местния парламент.

Неговият председател Радослав Тасков. Той даде и допълнителни разяснения относно промените в наредбите, които засягат социално-икономическата политика на общината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Гоце Делчев се готви за традиционния есенен панаир

Традиционният есенен панаир в Гоце Делчев тази година ще се проведе във времето от 16 до 23 септември. Той се организира от Община Гоце Делчев и отново ще бъде разположен в района на бившата казарма в града. „За всички, които искат да посетят традиционния есенен панаир, община Гоце Делчев е подготвила разнообразна и богата програма. Всяка..

публикувано на 11.09.24 в 14:40

Деца рисуваха благотворително за храма в село Изгрев

Деца рисуваха благотворително на фестивала „Изгрев от Айдара“ в благоевградското село Изгрев. Събраните средства ще отидат за довършване строителството на църквата „Свети Иван Рилски Чудотворец“ в населеното място. „Идеята за детския пленер дойда от желанието ни да надградим фестивала. Миналата година стартира първото издание на събитието с много..

публикувано на 11.09.24 в 11:34
Станимир Радулов

Светът е в голямо политико-икономическа криза, която ще роди нещо ново

Светът е в дълбока политико-икономическа криза. Част от тази криза е войната в Украйна, както и изборите в САЩ. Ситуацията е изключително особена и имам усещането, че се ражда нов свят, чийто очертания още не можем да ги видим ясно. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Станимир Радулов. Според него, в навечерието на поредните предсрочни..

публикувано на 11.09.24 в 11:17

В Кюстендил малките ученици ще имат нов учебен предмет

От началото на новата учебна година учениците от първи до четвърти клас в часовете на класния ръководител ще получават важна информация за значението на важни обекти в Кюстендил. Става дума за Художествената галерия „Владимир Димитров- Майстора“, за Историческия музей в града, за къщите-музеи на „Ильо Войвода“, на Димитър Пешев, Ефендиевата къща,..

публикувано на 11.09.24 в 09:47

Кукленият театър в Благоевград открива сезона с модерна зала и нова постановка

Общинският куклен театър в Благоевград започва новия творчески сезон в модерен салон, свежи попълнения и премиери. „На финала е ремонтът на залата. Малките зрители ще посрещнат новия театрален сезон в края на септември в по-приветлива и уютна обстановка. Местата ще бъдат увеличени на 140“, уточни директорът Марина Кунгелова. За новия..

публикувано на 11.09.24 в 09:40

„Неразказаните истории на българите“ в Абу Даби

От миналата година Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби работи по програмата „Неразказните истории на българите“ на МОН. Темата, по която работят, е  „Българските следи в модерното архитектурно наследство на Абу Даби“. Проучването показва, че през 60-те и 80-те години на миналия век талантливи български архитекти печелят международни..

публикувано на 09.09.24 в 15:49

Колко струва да подготвиш първолак

Първият учебен ден винаги носи вълнение и радост. Той е вълнуващ и за учениците, и за родителите. Но най-вече се вълнуват първокласниците. Дни преди 16 септeмври най-оживено е в книжарниците в Благоевград. "И тази година, както винаги, в последния момент стана подготовката за първия учебен ден", сподели книжарят Милена Юрукова. Според..

публикувано на 09.09.24 в 15:01