Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Перник ще укрепва свлачището на пътя за село Витановци

Сградата на Община Перник

Община Перник е внесла инвестиционно предложение за укрепване на свлачището по пътя за пернишкото село Витановци.

Предвижда се изграждането на укрепителна система и възстановяване и ремонт на пътното платно. Свлачището е възникнало през 2004 година и е било укрепено, но през 2015 година  са се появили нови деформации, които са нарушили част от конструкцията. Оформен е свлачищен участък с фронтална форма и размери 30/150 м, обхващащ площ около 4,5 дка. В участък от 150 м има слягане и пропадане на пътното платно.

За да се укрепи земната маса, ще бъде изградена силова укрепителна конструкция, състояща се от пилоти и анкери и ще бъде направен дренаж за отвеждане на подземните води. В засегнатия участък на пътното платно се предвиждат отводнителни ремонтни дейности,  ремонт на пътната настилка, възстановяване на банкети, полагане на хоризонтална и вертикална маркировка и нови ограничителни системи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Открит урок по родолюбие в библиотеката

Ученици отбелязаха 112 г. свободен Благоевград в Регионалната библиотека „Д. Талев“. С открит урок и викторина „Аз обичам Благоевград“ в навечерието на  Освобождението на Горна Джумая /5 октомври/ децата се запознаха с интересни факти от историята. Младежите от 12 „а” клас на СУИЧЕ, чийто класен ръководител е историкът Роза Ячкова изнесоха..

публикувано на 04.10.24 в 13:09

Президентът Румен Радев награди двама учени

Двама учени, посветили десетилетия труд на изследвания за Самуилова България, бяха наградени от президента Румен Радев в навечерието на 1010 – годишнината от смъртта на цар Самуил. Членовете на Инициативния комитет за отбелязване на 1010-годишнина от смъртта на цар Самуил бяха поканени на церемонията по награждаване на историците проф. Георги Н...

публикувано на 04.10.24 в 11:53

Концерт на Ансамбъл „Пирин“ и група „Тангра“ в Благоевград

Поради прогноза за неблагоприятни метеорологични условия концертът на Ансамбъл „Пирин“ и група „Тангра“ на 5 октомври ще бъде преместен от пл. „Македония“ в зала „Пейо Яворов“. Той започва от 19.30 часа при вход свободен. Емблемата на Пиринския край и рок легендите ще поднесат специална селекция от своите репертоари като комплимент към жителите и..

публикувано на 04.10.24 в 11:15

Клиентка нападна и удари служителка на куриерска фирма в Перник

Клиентка нападнала и ударила служителка на куриерска фирма в Перник, съобщиха от полицията. Сигнал за възникналия скандал бил подаден вчера около обяд на тел. 112. Полицаи от Първо РУ установили, че между служителка в офиса и недоволна от обслужването гражданка възникнал конфликт, в който се намесила и дъщерята на клиентката. Тя ударила служителката в..

публикувано на 04.10.24 в 10:53

Светлинно шоу в небето над Петрич

Мащабно дрон шоу предстои  в Петрич.  Днес - петък, 04.10. от 20.00 часа, градският парк  ще бъде осветен от 200 синхронизирани дрона, които ще изпълнят спиращи дъха светлинни и визуални спектакли в небето над града.  "Не пропускайте това невероятно събитие, което обещава да съчетае изкуство и технологии по незабравим начин. Входът е свободен за..

публикувано на 04.10.24 в 10:26

В Банско представиха книгите ,,Разкръстици“ и ,,Летопис“

В Музея на планината и хората в Банско бяха представени книгите ,,Разкръстици“ на Георги Малчев и ,,Летопис“ на Константин Икономов. На събитието присъстваха кметът на общината Стойчо Баненски, председателят на Общински съвет Димитър Русков, зам.-кметът Сашка Въчкова, секретарят Иван Докторов, общественици и граждани на Банско. Константин Икономов е..

публикувано на 04.10.24 в 10:20

Федерацията по вдигане на тежести обяви фалит

Българската федерация по вдигане на тежести е подала документи в съда за обявяване на несъстоятелност. Причината са големите дългове на Федерацията, съобщи БГНЕС. Българските щангисти, които спечелиха два медала на Олимпийските игри в Париж - златен и бронзов, са без финансиране от началото на годината, макар че ръководството на централата бе сменено и..

публикувано на 04.10.24 в 09:51