Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Станислав Божанков ще покаже галерията в Кюстендил

Живописна инсталация Царските двери на смисъла (Голям сърдечен иконостас-2) на Станислав Божанков ще покаже художествената галерия Владимир Димитров-Майстора в Кюстендил. Експозицията ще бъде открита в недостроената нова част на галерията днес. Представени ще бъдат и експериментални графики, рисунки и колажи. 

Експозицията е сътворена от пясък, въглен, намерени предмети от селската плевня, с чисти намерения – един еко-иконостас, но не само с параноичната потребност от „еко“, но и в обърканата и замърсена хармония на ценностните ни връзки и социална комуникация, споделя  Божанков.

Той е роден през 1966 г. в Кюстендил. Завършил е магистърска степен в областта на графиката в Академията за изящни изкуства „Ян Матейко“, Краков, Полша. Работи в областта на живописта, рисунката и графиката. Участвал е в около 400 изложби по цял свят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дарителска кампания "Помощ за пожара в Рила"

Спешна дарителска кампания във връзка с пожара в Рила планина инициира кметът на дупнишкото село Самораново Райко Цветков. Целта е закупуване на гасачески пособия, които да обезпечат работата на доброволците на терен. Средствата са необходими спешно за ранцеви пояси, кофпомпа, пръскачки с батерии, радиостанции, противогази и др. Пособията ще се..

публикувано на 29.08.24 в 10:53

Въвеждат воден режим в община Кочериново

Захранването на населените места на територията на община Кочериново с вода за питейно-битови нужди е затруднено. Силно намален дебит на водоизточниците  е основната причина за въвеждане на воден режим в общината. Заповедта за налагане на режим за водоползване е издадена от кмета на общината Станислав Горов. Водоснабдяването на населените места на..

публикувано на 29.08.24 в 10:23

Общинският съвет в Кюстендил заседава днес

Общинският съвет в Кюстендил ще заседава днес. В предварителния дневен ред са залегнали 34 точки. На редовното си заседание общинските съветници ще гласуват предложение за закриване на общинското предприятие "Обществена пералня“ създадено през 2011 година по проект. Сред причините за закриване са амортизирана техника, неоптимално разпределение на..

публикувано на 29.08.24 в 09:57

В Кюстендил ще се състои последният концерт от „Музикален четвъртък“

Последният концерт от инициативата на читалище "Братство" – "Музикален четвъртък", ще бъде представен днес в парка пред читалището в Кюстендил. На сцената ще се изяви вокална формация „Неразделни”. В музикалната програма са включени авторски, български хорови и популярни песни. Концертът ще продължи един час. Във формацията участват над 25 певици с..

публикувано на 29.08.24 в 09:55

Багери правят технологични пътища в Кресненското дефиле

От 2 седмици работят багери в Кресненското дефиле, без да има документална основа за подобна дейност. Много прилича на онези незаконни сондажи, които се правеха преди 2 години в дефилето. Правят т.нар. технологични пътища, които се ползват за достъп на тежки машини, тоест начално строителство. Това разказа пред БНР Андрей Ковачев от Сдружение за дива..

публикувано на 29.08.24 в 09:41

Лятно кино под звездите в Благоевград

Парк „Македония“ се превърна в лятно кино под звездите за жители и гости на Благоевград. Запалените киномани имаха възможност по вълнуващ начин да се насладят на умелата игра на актьорите Николай Павлов, Кирил Ефремов, Силвия Петкова, Елени Декидис, Ивайло Драгиев, Ивайло Захариев, Венци Куцаров, Дарин Ангелов, Маргарита Хлебарова, Николай..

публикувано на 29.08.24 в 09:31

Православната църква почита свети Йоан Кръстител

На 29 август православната църква почита свети Йоан Кръстител. В българската традиция денят се нарича още Секновение, защото денят и нощта се изравняват и идва краят на лятото Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, Църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината. На 24 юни, тя тържествено празнува рождението му; а на 29..

публикувано на 29.08.24 в 09:24