Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторът на романа „Звезди под клепачите“ Николай Терзийски: Нещо вълшебно се случва с всеки, който пише книга

7
Николай Терзийски
Снимка: Иван Шишиев

   Във фокуса на вниманието ни в последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден, е новият роман „Звезди под клепачите” на Николай Терзийски, за който веднага се заговори като литературно събитие. Появата му се свързва с много лична за автора история от 2020 г., която отваря болезнена празнота, трансформирана от него в енергия за писане, но по широкия път към читателите си книгата вече живее пълноценен собствен живот. Във вторник беше премиерата й в Пловдив, във вдъхновяващата атмосфера на Литературен Салон „Spirit & Spirit”, на 26 арил е представянето й в Дупница, на 11 май в Благоевград, на 17 май в София, а на 11, 12 юни на фестивала на българската книга в Брюксел .

  „Звезди под клепачите” е внимателно и прецизно изграден роман, с онази характерна „сферична” постройка, която отличава предишните книги на автора”, е написал в анотацията редакторът Борис Минков. „Повествованието съставя плътни паралелни структури, които в хода на действието се разгръщат като цялостни светове. Това е разказ, който захапва опашката си и се самосъздава пред очите на читателя.”

  А за писателката Здравка Евтимова романът е необходим днес и сега, за да не се превърне животът в единствения възможен влак към истината.

  „В тази книга има мъдрост и искрящ талант. Има надежда. Това е роман за времето и неговото най-красиво, най-страшно и същевременно най-щастливо измерение – любовта. Николай Терзийски е създал притча за безсмъртието, стигнал е сърцевината на тайната. Сред всичко на света само любовта е в състояние да създава вечност”, казва Евтимова.

  Николай Терзийски е роден в Смолян през 1983 г. Завършил е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има и магистратура по философия. Дебютният му роман „Отлъчване” излиза през 2017 г., и печели голямата награда в категория проза от Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет”. През 2019 г. излиза и вторият му роман „Хроники на неведомото”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Петър Славов

Петър Славов за Конституционните промени и текущата политическа ситуация

Петър Славов, юрист и бивш депутат, изрази мнението си в предаването “Събуди деня”, относно последиците от промените в Конституцията и текущата политическа ситуация в България. Той коментира решението на президента Румен Радев да не подпише указ за назначаване на служебното правителство, предложено от Горица Кожарева.  Според Славов, президентът е..

публикувано на 21.08.24 в 11:48
Румен Петков

Румен Петков: Политическата катастрофа е следствие от правния нихилизъм и некомпетентността на политиците

Бившият вътрешен министър и председател на партия АБВ Румен Петков, определи последиците от промените в Конституцията като „политическа катастрофа“. В предаването "Събуди деня" Петков подчерта, че страната вече не се намира в криза, а в катастрофа, причинена от „правни нихилисти и политически безбъдници“.  Според Петков промените в Конституцията,..

публикувано на 21.08.24 в 11:30

Цветан Цветанов: Вътрешният министър трябва да е независим от политическите интереси

Бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов отправи сериозни критики към настоящия вътрешен министър Калин Стоянов. В предаването "Събуди деня" Цветанов определи Калин Стоянов като „политически играч“. В контекста на текущата политическа ситуация Цветанов коментира вчерашното изказване на Делян Пеевски, който изрази готовност да включи Калин..

публикувано на 21.08.24 в 11:20

Историческите източници трябва да се прочетат отново

Историкът Емануел Гавелски, който е екскурзовод в музея „Траянови врата“ има съвсем друга гледна точка към времето на цар Самуил. Ако човек се запознае с тях може да разбере, че на практика до наши дни е достигнала доста променена историческата истина за времето на един от най-авторитетните владетели от нашата история. Първата истина е, че цар..

публикувано на 21.08.24 в 09:59

Безусилна медитация – Сахадж Самади

Медитацията е известна с многото си ползи, една от които  е по-добрата концентрация - независимо дали сме на интервю за работа или в динамичната офис среда. Различни проучвания показват, че медитацията, особено безусилната, съчетана с дишане, може да подобри емоционалното състояние на човек, като повиши чувството за енергия и бодрост .  Сахадж Самади..

публикувано на 20.08.24 в 11:24

Проблем е чистотата на река Струма

Сдружение Балканка е неправителствена организация в обществена полза. Хората в сдружението имат различни професии – хидробиолози, инженери, юристи, IT-специалисти и много други. Tова, което ни свързва, са риболовът и реките на България. С инж.Димитър Куманов от сдружението разговаряхме за проблемите на водоснабдяването в Югозападна..

публикувано на 20.08.24 в 09:59

"Орница фест" - културната бъркотия, която ще донесе усмивки в Гоце Делчев

На 20 и 21 септември една истинска бъркотия на изкуството ще бъде забъркана в Гоце Делчев с пилотното издание на фестивала "Орница фест." Негов инициатор и организатор е актрисата Гергана Либова, която е родом от село Мосомище, но работи в държавния куклен театър в Русе и разхождайки се един ден из родния Гоце Делчев, където театър няма - ей така..

публикувано на 18.08.24 в 18:38