Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщите за гости – проблеми и реалности

Собстваници на къщи за гости, изградени със средства по Програмата за развитие на селските райони, трябва да плащат солидни санкции в размер на стотици хиляди левове, заради нередности по изпълнението на проектите. Европейският съюз очаква България да възстанови сумите, похарчени по тази мярка неправомерно. Те постоянно варират в различните изказвания от Европейската комисия от 23 млн. лв. до 28 млн. лв. След направения от Държавен фонд „Земеделие“ /ДФЗ/ мониторинг на всички построени по тази мярка обекти става ясно, че 3,5% от проверените къщи за гости са "чисти измами“. Заведени са 219 дела, от които 36 вече са приключили в полза на ДФЗ. Мониторингът показва още, че 85% от къщите имат разминаване с бизнес плана, тоест, обектите са построени, но няма заетост, няма ВиК, няма електричество. Според изискванията, всяка къща за гости трябва да функционира като такава, да създава работни места и да развива региона, в който се намирa. Факт е, че има и малък процент къщи, които работят много отговорно и много добре, други, които просто не знаят как да работят, и такива, които никога не са имали намерение да работят.

Собственици на къщи за гости, които не са съгласни с наложените санкции организираха протест пред Държавен фонд „Земеделие“ в столицата. Сред санкционираните е и Искра Вазова, собственичка на къща за гости в Доспат, която трябва да връща около 400 хиляди лева, заради нередности в бизнесплана.

В Доспат има доста къщи за гости, които са построени по тази Програма. Те са построени през 2015 г. Мониторингът, който продължава и в момента, е 10 – годишен. Става въпрос за следното – след като подадохме документите за кандидатстване, дадохме и безнесплана. Примерно, че за 1 година ще имаме определен брой нощувки, следващата година друг брой и така за 10 години напред. Минаха 3 години, ДФЗ дойде и ни провери, къщите за гости работят по презназначение, но в първоначалните договори не е записано, че ако изпълним само до определена степен бизнесплана, ще бъдем санкционирани. Обаче, след 2019 г., след тази проверка, ДФЗ създава нови правила, които се вкарват със задна дата от 2019 г. И така, всички къщи за гости получаваме пълни финансови корекции. Това означава, че трябва да върнем на 100 процента сумата, която в нашия случай е 400 хиляди лева. Заведохме две дела, които спечелихме – първо в Административен съд, после във Върховен съд и след месец и половина получаваме нови актове, пак със същите санкции. Разликата е, че досега ни съдеха по член 74, а сега по член 73“ – обяснява Искра Вазова.

По думите й, специално в Доспат, всички построени по тази Мярка къщи работят по предназаначение.

Този сериозен проблем се отразява на бизнеса ни, защото вместо да приемаме клиенти, се занимаваме с адвокати. Това е и причината за организирания на 29 юни протест в София, пред ДФЗ. Преди това сме провеждали много срещи с директора на ДФЗ, с политическите партии, но всички вдигат рамене. Делата си вървят, някой от собствениците на къщи за гости са изгубили съдебните дела и обектите им вече са дадени на НАП. Има опасност и ние да изгубим нашата къща за гости, въпреки че те искат парите, не искат къщите. Проблемът е сериозен и касае бизнеса в цяла България, тъй като санкционираните къщи за гости са около 250“ – уточни още Искра Вазова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Искра Вазова:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Кюстендил има сърце" с нова кауза: Закупуване на линейка за областната болница

Сдружение „Кюстендил има сърце“ навърши една година от учредяването си. Най-сладката и най-трудната година за неговите създатели, които поставиха началото на ред инициативи. Сега им предстои най-мащабната такава – събиране на средства за оборудвана линейка, която да обслужва нуждите на областната болница в Кюстендил. Оказва се, че тя не разполага със..

публикувано на 22.08.24 в 12:26
Петър Славов

Петър Славов за Конституционните промени и текущата политическа ситуация

Петър Славов, юрист и бивш депутат, изрази мнението си в предаването “Събуди деня”, относно последиците от промените в Конституцията и текущата политическа ситуация в България. Той коментира решението на президента Румен Радев да не подпише указ за назначаване на служебното правителство, предложено от Горица Кожарева.  Според Славов, президентът е..

публикувано на 21.08.24 в 11:48
Румен Петков

Румен Петков: Политическата катастрофа е следствие от правния нихилизъм и некомпетентността на политиците

Бившият вътрешен министър и председател на партия АБВ Румен Петков, определи последиците от промените в Конституцията като „политическа катастрофа“. В предаването "Събуди деня" Петков подчерта, че страната вече не се намира в криза, а в катастрофа, причинена от „правни нихилисти и политически безбъдници“.  Според Петков промените в Конституцията,..

публикувано на 21.08.24 в 11:30

Цветан Цветанов: Вътрешният министър трябва да е независим от политическите интереси

Бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов отправи сериозни критики към настоящия вътрешен министър Калин Стоянов. В предаването "Събуди деня" Цветанов определи Калин Стоянов като „политически играч“. В контекста на текущата политическа ситуация Цветанов коментира вчерашното изказване на Делян Пеевски, който изрази готовност да включи Калин..

публикувано на 21.08.24 в 11:20

Историческите източници трябва да се прочетат отново

Историкът Емануел Гавелски, който е екскурзовод в музея „Траянови врата“ има съвсем друга гледна точка към времето на цар Самуил. Ако човек се запознае с тях може да разбере, че на практика до наши дни е достигнала доста променена историческата истина за времето на един от най-авторитетните владетели от нашата история. Първата истина е, че цар..

публикувано на 21.08.24 в 09:59

Безусилна медитация – Сахадж Самади

Медитацията е известна с многото си ползи, една от които  е по-добрата концентрация - независимо дали сме на интервю за работа или в динамичната офис среда. Различни проучвания показват, че медитацията, особено безусилната, съчетана с дишане, може да подобри емоционалното състояние на човек, като повиши чувството за енергия и бодрост .  Сахадж Самади..

публикувано на 20.08.24 в 11:24

Проблем е чистотата на река Струма

Сдружение Балканка е неправителствена организация в обществена полза. Хората в сдружението имат различни професии – хидробиолози, инженери, юристи, IT-специалисти и много други. Tова, което ни свързва, са риболовът и реките на България. С инж.Димитър Куманов от сдружението разговаряхме за проблемите на водоснабдяването в Югозападна..

публикувано на 20.08.24 в 09:59