Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елиана Амудова: Целите са мечти с краен срок

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Якоруда е изцяло преобразено. В продължение на три години екип от учители, родители, деца и цялата общественост работят  заедно за постигане на една мечта – да направят своето училище по-красиво, по-позитивно и креативно място. Идеята е децата да се научат да мечтаят, да разберат, че всяка мечта може да се превърне в реалност, а в училище да се чувстват уютно.

„Мога смело да кажа, че и аз съм дала нещо на училището ми и на децата на Якоруда. Всичко това нямаше да се случи, ако не бяхме обединили усилия целият колектив. Мотото, което избрахме още в началото, беше „Заедно можем повече!“, а за тема, която ни обедини, избрахме „И ние имаме една мечта!“ – разказва в ефира на Радио Благоевград Елиана Амудова, координатор на проекта.

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Якоруда е много голямо, с много стаи и фоайета. В рамките на три години на три етапа всичко е преобразено. В първия етап са включени класните стаи на най-малките ученици. Работят под мотото „Реално и вълшебно - детство мое“. „Тази безгрижност, тази ефирност на детството засия във всяка класна стая“ – споделя Амудова. Децата сами избират позитивни мисли, мисли на известни личности, които вплитат и влагат в изработения за всяка класна стая тапет. Обществеността на Якоруда също подкрепя инициативата, родителите се включват активно с организирането на базари. Средствата от тях отиват за съфинансиране на проекта.

През втория етап екипът работи по темата „Мечтателите! Кои са те?“ и преобразява класните стаи на втория етаж на училището, а фоайета придобиват различен вид. Учениците от 5-ти -7-ми клас въплъщават своите мечти, участват с анкета, избират свои позитивни мисли. Фоайетата са обзаведени с нови дивани, реновират се стари мебели, които заживяват втори живот. Оформен е нов кът с книги. В него всяко дете може да остави прочетена книга и да вземе друга. „Получи се доста задушевна обстановка в условията на тази пандемия, която ни съпътстваше през цялото време, успяхме да създадем красота във взаимоотношенията  и в душите на децата“ , коментира Амудова.

Последният етап приключва преди няколко дни. Преобразени са класните стаи на учениците от 8-ми до 12-ти клас. „Мечтата - наше вдъхновение“ е темата, по която работят. „И тук много обичам да казвам една крилата мисъл, че целите са мечти с краен срок и ако силно желаеш нещо, то се случва. Ние повярвахме в мечтите си, запретнахме ръкави, работихме всички заедно. Благодаря на всички колеги, на директора г-н Хаджиценев, на обслужващия персонал. И разбира се, на г-жа Албена Спърлинг в лицето на LightSource Charity, която ни дари тази красота. Тя за мен е една вълшебница и й благодаря в ефир“ – сподели още г-жа Амудова и покани всеки, който желае, да посети училището и да види една реализирана мечта.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Гоце Делчев се готви за традиционния есенен панаир

Традиционният есенен панаир в Гоце Делчев тази година ще се проведе във времето от 16 до 23 септември. Той се организира от Община Гоце Делчев и отново ще бъде разположен в района на бившата казарма в града. „За всички, които искат да посетят традиционния есенен панаир, община Гоце Делчев е подготвила разнообразна и богата програма. Всяка..

публикувано на 11.09.24 в 14:40

Деца рисуваха благотворително за храма в село Изгрев

Деца рисуваха благотворително на фестивала „Изгрев от Айдара“ в благоевградското село Изгрев. Събраните средства ще отидат за довършване строителството на църквата „Свети Иван Рилски Чудотворец“ в населеното място. „Идеята за детския пленер дойда от желанието ни да надградим фестивала. Миналата година стартира първото издание на събитието с много..

публикувано на 11.09.24 в 11:34
Станимир Радулов

Светът е в голямо политико-икономическа криза, която ще роди нещо ново

Светът е в дълбока политико-икономическа криза. Част от тази криза е войната в Украйна, както и изборите в САЩ. Ситуацията е изключително особена и имам усещането, че се ражда нов свят, чийто очертания още не можем да ги видим ясно. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Станимир Радулов. Според него, в навечерието на поредните предсрочни..

публикувано на 11.09.24 в 11:17

В Кюстендил малките ученици ще имат нов учебен предмет

От началото на новата учебна година учениците от първи до четвърти клас в часовете на класния ръководител ще получават важна информация за значението на важни обекти в Кюстендил. Става дума за Художествената галерия „Владимир Димитров- Майстора“, за Историческия музей в града, за къщите-музеи на „Ильо Войвода“, на Димитър Пешев, Ефендиевата къща,..

публикувано на 11.09.24 в 09:47

Кукленият театър в Благоевград открива сезона с модерна зала и нова постановка

Общинският куклен театър в Благоевград започва новия творчески сезон в модерен салон, свежи попълнения и премиери. „На финала е ремонтът на залата. Малките зрители ще посрещнат новия театрален сезон в края на септември в по-приветлива и уютна обстановка. Местата ще бъдат увеличени на 140“, уточни директорът Марина Кунгелова. За новия..

публикувано на 11.09.24 в 09:40

„Неразказаните истории на българите“ в Абу Даби

От миналата година Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби работи по програмата „Неразказните истории на българите“ на МОН. Темата, по която работят, е  „Българските следи в модерното архитектурно наследство на Абу Даби“. Проучването показва, че през 60-те и 80-те години на миналия век талантливи български архитекти печелят международни..

публикувано на 09.09.24 в 15:49

Колко струва да подготвиш първолак

Първият учебен ден винаги носи вълнение и радост. Той е вълнуващ и за учениците, и за родителите. Но най-вече се вълнуват първокласниците. Дни преди 16 септeмври най-оживено е в книжарниците в Благоевград. "И тази година, както винаги, в последния момент стана подготовката за първия учебен ден", сподели книжарят Милена Юрукова. Според..

публикувано на 09.09.24 в 15:01