Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстрадират в САЩ руския хакер, арестуван в Банско

Благоевградският окръжен съд постанови незабавна естрадиция в САЩ на 34-годишният хакер,който преди три месеца беше арестуван в Банско. Срещу руският гражданин, издирван над 10 години от ФБР и Интерпол, има издаден обвинителен акт от съда в Калифорния. 

34-годишният хакер беше арестуван при специализирна акция на отдел „Киберсигурност“ към ГДБОП. Службите са имали оперативни данни, че подвизаващия се в Банско руски гражданин е посещавал Coworking-центъра в Банско, едно от най-предпочитаните места за дигиталните номади. 

  Хакерът е осъществявал престъпна дейност в редица държави, като е заразявал компютри, изтеглял е лични данни на хора и ги е продавал, успявал е да направи пробиви дори в добре защитени системи на специализирани държавни институции.  

През 2019 година той е обвинен от властите в щата Калифорния, а след задържането му в България, Департаментът по правосъдие на САЩ е изпратил молба за неговата екстрадиция.  

Днес тричленен състав на Окръжния съд в Благоевград допусна незабавна екстрадиция за провеждане на наказателно преследване срещу 34-годишния руски гражданин, по внесен срещу него обвинителен акт. 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Света Екатерина" спасиха прерязаната ръка на мъж от Благоевград

Тежък битов инцидент едва не оставя без ръка 48-годишен Благоевград. По невнимание мъжът пада в дома си върху огледало и прерязва почти цялата си ръка, като прекъсва съдово-нервния магистрален сноп на крайника. Прерязани са целия мускул на дясната мишница с брахиалната артерия, нерва, вената. Единственото, което задържа крайника е костта, информират от..

публикувано на 23.08.24 в 12:25

Митрополит Серафим с позиция срещу Събора за духовно-енергийно изцеление в Петрич

Събор за духовно-енергийно изцеление, който трябва да се проведе в Петрич предизвика острата реакция на Българската православна църква. От Неврокопската митрополия излязоха с писмена позиция, че категорично са против провеждането на подобни мероприятия.  „Категорично забраняваме да бъде извършвана в храмовете каквато и да било дейност на..

публикувано на 23.08.24 в 11:39

Авария остави без вода част от Перник

Авария при ремонтни дейности, извършвани от външна фирма, оставя без вода днес част от Перник, съобщиха от ВиК. Водоподаването е спряно за живущите в кварталите „Хумни дол”, „Димова махала”, „Рудничар”, „Твърди ливади” и „Проучване”. Без вода са и жителите на село Дивотино. Аварията е възникнала в изкоп в района на „Хумни дол”, където в момента се..

публикувано на 23.08.24 в 10:55

Нормално започна изпитният ден в Благоевградска област

118 зрелостници от Благоевградска област се явиха на втора задължителна матура днес. За изпита са били допуснати 128 ученици. „Нормално започна изпитният ден в Благоевградска област. На време и в срок бяха публикувани изпитните материали. В 12 образователни институции се провежда този зрелостен изпит“, заяви за Радио Благоевград Методи..

публикувано на 23.08.24 в 10:30

Община Дупница спечели нов проект

Проект за образователна сегрегация спечели Община Дупница.  Целта е приемането в несегрегирана среда на ученици от ромски произход, живеещи в обособени квартали. Това ще подобри достъпа им до качествено образование и адаптацията им в обществото. В целевата група са включени 106 ученици. Проектът е на стойност 40 000 лева.  Сред дейностите са..

публикувано на 23.08.24 в 09:57

Гръцките полицаи могат да конфискуват колата ви, ако в нея има туби с бензин

Екипи на полицията проверяват след преминаване на границата за евентуален нелегален внос на бензин в туби. В зависимост от количеството нелегално внесено гориво се налага глоба, конфискация на горивото, но и конфискация на автомобила. Тълкуването е, че колата се използва за нелегален внос на акцизна стока. Особено строги са гръцките власти поради..

публикувано на 23.08.24 в 09:54

Четвърто издание на Парк фест "Пейка"

Четвъртото издание на Парк фест „Пейка” ще се проведе на пернишката крепост на 24 август. Наред с големия концерт, който по традиция е гвоздеят на фестивала, ще има спортни прояви, активности, насочени към здравната превенция, към екологията, уърк шопове и още много интересни забавления, съобщиха от община Перник. С фестивала се цели да се представи..

публикувано на 23.08.24 в 09:40