Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на бозата в Радомир

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демонстрация по приготвянето на хляб и боза по традиционна радомирска рецепта ще даде старт на тазгодишния празник на бозата в Радомир (на 8 октомври). 

В началото на миналия век градът е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската боза се е носела из цялата страна. Празникът е под наслов "С боза, гозба и песен" и ще започне в 11 часа в етнографския комплекс "Стойова къща". Посетителите ще могат да разгледат старинни съдове и предмети, свързани с бозаджийския занаят, и да научат любопитни факти за производството на боза. 

Отново ще оживее старата чаршия и ще отвори врати бозаджийницата на родоначалника на занаята в Радомир – албанеца Али Сербез, а на площад „Свобода” шеф готвач Петър Михалчев ще готви прочутата радомирска кавърма. По време на празника ще се проведе и състезание по надпиване с боза. Първият бозаджия в района е Димитър Калгарийски от село Чуковец, а първата бозаджийска работилница датира от около 1880 г. Днес в центъра на града се издига паметник на бозаджията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва ремонт на зоопарка в Кюстендил

До месец започва ремонт на зоопарка в Кюстендил. За ремонта на зоопарка, който не функционира от няколко години, са осигурени  5 милиона и 100 хиляди лева, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ремонтът на кюстендилския зоопарк, чакан повече от десетилетие, ще осигури нормални условия за животните. „Надявам се да бъде..

публикувано на 16.07.24 в 11:48

Продължава борбата с пожарите в Кюстендилско

Продължава гасненето на пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на селата Коприва, Цървендол и Преколница, община Кюстендил. До снощи пожарът е локализиран на 90 процента, развил се е на площ около 600 дка. В момента има само тлеещи огнища. Днес на терен са три екипа на противопожарната служба и четири - на горското стопанство...

публикувано на 16.07.24 в 11:40

Сандански изпраща плувци - шампиони на Олимпийските игри в Париж

Плувен клуб "Вихрен" с треньор Николай Вакареев изпраща свои представители на Олимпиада 2024. Шампионите Любомир Епитропов и Петър Мицин, с покрития олимпийски норматив за Париж, се присъединяват към четиримата плувци, които ще представят България. Подкрепяйки младите и талантливи надежди в спорта, кметът на община Сандански - Атанас Стоянов им..

публикувано на 16.07.24 в 11:38

10 години затвор за мъж, прострелял бившата си приятелка и бащата на децата ѝ в Благоевград

Десет години затвор наложи Окръжният съд в Благоевград на 50-годишния мъж, който в края на миналата година на детска площадка простреля бившата си приятелка и бащата на децата ѝ.  Присъдите, които получи Бисер Вехов от разложкото село Баня, са две. Едната е за незаконно притежавано огнестрелно оръжие - престъпление , за което той получава две години..

публикувано на 16.07.24 в 11:07

Иво Тренчев отново начело на ФК "Пирин"

ФК "Пирин" Благоевград избра новия треньор. Орлетата залагат на познато име. Начело на зелените застава Иво Тренчев, който води отбора в началото на миналия сезон. Тренчев е бил начело на "Пирин" и през 2015 и 2019 година. Това ще е четвърти период за него начело на благоевградчани. „Да, така е. Залагаме на Иво Тренчев за нов старши треньор. Той е..

публикувано на 16.07.24 в 10:28

Проблеми с водоснабдяването в Радомир

Честите аварии и липсата на достатъчно аварийни екипи във ВиК са причина за проблемите с водоснабдяването в Радомир. Вода в резервоарите има, но водопроводната мрежа е остаряла, в града и в селата авариите са ежедневни, няма и кадри, които да работят по отстраняването им, каза кметът Кирил Стоев. Само един екип работи по отстраняването на авариите в..

публикувано на 16.07.24 в 09:30

Спират водата в кв. „Ораново” в Симитли

Поради авария на довеждащ водопровод за гр. Симитли – кв. „Ораново” водоподаването ще бъде спряно на 16.07.2024 г. (вторник) в часовете от 09:30ч. до 18:00ч. От ВиК Благоевград препоръчват потребителите да се запасят с необходимото им количество вода за питейно-битови нужди. От дружеството се извиняват за причиненото неудобство.

публикувано на 16.07.24 в 09:25