Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват контрабанда на прекурсор псевдоефедрин през ГКПП Кулата

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление – незаконно пренасяне през границата на страната прекурсори за производство на наркотични вещества.

Действията по разследване са започнали след постъпили материали от Агенция „Митници“ за това, че на 09.09.2022 г., на ГКПП Кулата, входящо трасе от Гърция към България, в товарна композиция с български регистрационни номера митническите служители са открили кашони със стока, съдържаща лекарствен препарат „Rhimozad“. За него не са били представени документи. При извършени тестове е било установено наличие на веществото псевдоефедрин в таблетките. Общото им количество, разпределено в 154 кашона, е 4 619 990 броя., съобщиха от Апелативна прокуратура – София.

Псевдоефедринът е прекурсор, използван за производство на синтетични наркотици, поради което подлежи на засилен официален контрол с оглед законовите регламенти.

Действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кметът на Кюстендил награди млади доброволци

Състезателите и ръководителите на отборите "Доброволци" и "Млад доброволец", които участваха в III-те Национални състезания за доброволци и млади доброволци, и се класираха на трето и първо място бяха наградени от кмета на община Кюстендил Огнян Атанасов. Церемонията се състоя в рамките на Седмицата на пожарната безопасност, като доброволците получиха..

публикувано на 13.09.24 в 16:46

Катастрофа затруднява движението в Кресненското дефиле

Катастрофа между товарен и лек автомобил е станала преди около 15:00 часa в района на Кривия тунел в Кресненското дефиле, съобщават от пресцентъра на МВР. Двама души са транспортирани в МБАЛ-Благоевград за извършване на медицински преглед. Движението се пренасочва по заобиколния път до тунела.

публикувано на 13.09.24 в 16:27
Венцислав Алексов

Без автомобили покрай училищата в първия учебен ден

Без автомобили покрай училищата в първия учебен ден призоваха от полицията в Перник. Препоръчително е родителите да придружат децата си пеша. Ако това не е възможно, да не спират с колите  на или пред зоните на  пешеходните пътеки, за да не пречат на видимостта на останалите водачи. На 16 септември в районите на училищата ще има полицейско присъствие...

публикувано на 13.09.24 в 14:22

Дупница се включва в кампанията “Да изчистим България заедно”

Община Дупница се включва в кампанията “Да изчистим България заедно”, и нициативата се провежда на 14 септември, събота. Още днес служители на Общинска администрация почистиха местността Дренски рид и Скаутското игрище.  В съботния ден гражданите сами могат да изберат място за п очистване, като общината ще осигури чували за отпадъци и ръкавици. От..

публикувано на 13.09.24 в 14:12

Присъди за източване на дебитни карти в Кюстендил

Подсъдим за използване на дебитна карта без съгласието на титуляра беше признат за виновен от Окръжния съд в Кюстендил. Съдът му наложи наказание "лишаване от свобода" за срок от 1 година, при първоначален "общ" режим. Съдът призна подсъдимия 29 г. мъж, осъждан, от област Велико Търново, за виновен в това, че за времето между 15 и 17 юли м.г., в..

публикувано на 13.09.24 в 13:34
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Катастрофа с военнотранспортен самолет у нас

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с военнотранспортен самолет  L-39 ZA, съобщиха от Министерство на отбраната.  Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации по случай 20 години от приемането на България в НАТО. В момента се провежда разследване.  Взети са мерки за..

публикувано на 13.09.24 в 13:31

Отворят за движение ул. „Джеймс Баучер“ в Благоевград

Поради променливите метеорологични условия през настоящата седмица и необходимостта от довършителни работи и полагане на нова маркировка, ул. „Джеймс Баучер“ ще остане затворена до 04:00 ч. на 16 септември - понеделник. Улицата ще бъде отворена за движение за първия учебен ден. Автомобилите вече могат да преминават през кръговото..

публикувано на 13.09.24 в 13:10