Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Хепатит Е – подценена и невидима заплаха

    За период от над 40 години от откриването на хепатит Е вируса /ХЕВ/, медицинската наука установи много нова информация за ХЕВ и се промениха първоначалните схващания за леко, безобидно заболяване, ендемично за определени региони в света. Сега се знае, че ХЕВ инфекцията е широко разпространена, вирусът има зоонозен характер /т.е. разпространява се при животни и хора/ и може да доведе до хроничен ход на болестта.

  Българските учени активно изучават местното разпространение на вируса. Съвместните научно-изследователски проучвания на водещите изследователи гл. ас. д-р Магдалена Баймакова /Военномедицинска академия – София, проф. Илия Цачев /Тракийски университет- Стара Загора/ и доц. д-р Роман Пепович /Лесотехнически университет – София/ установяват висока ХЕВ-серопозитвност сред Източнобалкански свине – 82%, серопозитвиност/, диви свине от Западна България – 40%, индустриални свине от Южна Българи я- 60%, индустриални свине от Северна България – 36%. Български изследвания са провеждани и сред храни, където е установена 67% серопозитвност при чернодробен трансудат от свине. С партньорството на Център по трансфузионна хематология във Военномедицинска академия - София е реализирано първото за нашата страна проучване за ХЕВ сред кръвни донори. Резултатите от това проучване показват 25% серопозитвност сред български кръвни донори.

  Темата коментира в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ на БНР-Радио Благоевград,  специалистът от Първа инфекциозна клиника във Военномедицинска академия – София, един от изследователите на хепатит Е.

  „Разделяме хепатит Е на две големи групи, като от тук извеждаме и пътищата на заразяване. Едни от тях, в зависимост от генотипа са тези инфекции, които преобладават в развиващия се свят, където говорим за воден път за предаване на инфекцията и възможността за възникване на епидемии – масово заразяване на хората чрез контакт с инфектирана вода. От друга страна са индустриалните страни, където преобладава зоонозния характер на инфекцията, или хранителния път на предаване. Т.е. чрез недобре  термично обработено месо и месни продукти, основно е свинско месо с акцент свински черен дроб. Основните резервоари са дивите и домашни свине, като вирусът е установен и сред много други животни като елени, кози, овце, камили, гризачи. През последните години се съобщава за  възможния парентерален начин на предаване на инфекцията и вертикален такъв. Макар много по-трудно и по-рядко, но за съжаление съществува. Т.е. инфекцията е изключително интересна, тя нещо, за което науката има още какво  да работи по нея.“


  Симптоми

  „Хепатит Е протича както всички останали видове хепатит. Има възможност за безсимптомно протичане на инфекцията, така и клинично проявено с проявите на жълтеницата. Нейното развитие във времето преминава през три стадия – продормален период, който особено през зимния период е много коварен, защото прилича на грипоподобна симптоматика, след което има развитие на типичната жълтеница с пожълтяване на кожата и склерите, както и промяна в цвета на изпражненията и урината. Доскоро казвахме, че тази инфекция може да протече само остро – т.е. минава, отминава, оздравяваме. Да, така е, но за съжаление имаме рискови групи – това са имуносупресираните пациенти, които са на определена терапия като трансплантирани пациенти, хемодиализни, онкоболни. При тях може да се очаква хроничен ход на инфекцията и към тях трябва да бъде насочено вниманието ни като клиницисти“ .

  Терапия при лечението на хепатит Е

По отношение лечението отново разделяме групите на острата инфекция, както при останалите хепатити. Много важна е изолацията, постелния  режим, симптоматично патогенетично лечение. Специфичното противовирусно лечение намира място именно при рисковите групи и при задържането на вируса при хроничния ход на инфекцията.

  Препоръки

  „Не се различават от препоръките, както при другите хепатити, когато вече сме болни и сме се заразили. Поведението е абсолютно същото – щадяща храна, ограничаване на вредните мазни, дразнещи храни, да се храним често и по малко“.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Илия Лазаров: САЩ рискуват да се превърнат в ненадежден партньор

Срещата между САЩ и Русия в Рияд беше „огромен успех за руската администрация“, коментира в предаването „Събития и личности“ евродепутатът от ГЕРБ/СДС и ЕНП Илия Лазаров. Според него Вашингтон на практика сам е предложил размразяване на отношенията, без Москва да полага сериозни усилия за това. „Предтекстът е, че трябва да се сложи край на войната,..

публикувано на 21.02.25 в 12:08
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: Повишение на заплатите в МВР трябва да има, но срещу реформи, а не „на калпак“

Бюджетът не е просто финансов документ и закон – той отразява приоритетите на управляващите и посоката, в която ще се развива държавата. Въпреки това, все още не виждаме ясно очертани политики и дългосрочна визия на кабинета "Желязков". Това коментира в предаването "Събития и личности" бившият депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“..

публикувано на 21.02.25 в 11:52
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Бюджет 2025 – антисоциален, антибизнес и антиграждански

Проектът на Бюджет 2025 породи сериозни дебати относно неговото влияние върху социалната политика, икономиката и гражданските свободи. Политологът и бивш народен представител Калоян Методиев, анализира параметрите на бюджета и предупреди за тревожни тенденции в управлението на страната. Според него, България се намира в момент, в който се прави опит за..

публикувано на 21.02.25 в 11:25
Доц. Тодор Чобанов

Траките – кои са били и какво трябва да знаем за тях?

Какви тайни крие древната тракийска цивилизация? Какво ни разкриват следите, оставени от този народ? На тези и много други въпроси отговаря новата книга „Траките – какво трябва да знаете?“, създадена от екип от изтъкнати български учени. В интервю за Радио Благоевград доц. д-р Тодор Чобанов, един от авторите на изданието, разказа за значението на..

публикувано на 21.02.25 в 10:57

Производители представиха българския вкус на изложение в Португалия

България завърши успешно представянето си на международното специализирано изложение Lisbon Food Affair (LFA) - най-големият  хранителен панаир в Португалия, който събра повече от 200 компании и над 500 бранда в направленията „Храни и напитки“, „Хорека“ и „Технологии“ в  Лисабон.  Събитието отбеляза три дни на интензивни търговски разговори и..

публикувано на 21.02.25 в 09:55

Дупница помага на Слави

Вълна от съпричастност обедини дупничани. На призива за набиране на средства за лечението на Слави Керкенеков  се отзовават екипа доброволци от сдружение "Близо до теб" в Дупница. Кампанията успява да отвори сърцата на стотици негови съграждани. За по-малко от три дни с благотворителната инициатива е събрана сумата от 17 000..

публикувано на 20.02.25 в 20:29

Над 130 години Национален етнографски музей - съкровищница на българското културно наследство

1892 – това е годината на основаването на Народния музей, като един от отделите му е именно Етнографския музей в България.  А в ефира на Радио Благоевград –БНР директорът проф.д-р Владимир Пенчев предложи своеобразна екскурзия назад във времето, когато са положени усилията на видни  историци, етнолози и етнографи за създаването на сегашния Институт..

публикувано на 20.02.25 в 20:21