Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Стоянов: „Това вече не са вандалски, а терористични действия“

Поредният вандалски акт срещу българския Клуб „Цар Борис III“ в град Охрид, Северна Македония, предизвика остра реакция от българска и македонска страна. Снощи, 23 ноември, около 21 часа българско време, неизвестни, засега лица, са стреляли с оръжие по сградата, в която се намира клуба, вследствие на което са изпочупени стъклата.

Министерството на външните работи на Северна Македония осъди нападението по българския клуб в Охрид,въпреки чев самото изявление, той е определен единствено като граждански.

"Тревожен е фактът, че тези вандалски инциденти се повтарят в един кратък период от време. Само преди няколко дни, на 20 ноември, бяхме свидетели на подобен вандалски акт, когато бе изпочупено външното стъкло на клуба. Подобни събития са абсолютно неприемливи. Те може да застрашат човешки животи и засилват ретроградните процеси, които са срещу европейската интеграция на страната", се казва в съобщението на македонското външно министерство.

Според Виктор Стоянов, председател на Фондация „Македония“, за щастие няма пострадали, а позицията на Външното министерство на Северна Македония е „меко казано подигравателна“.

„Това е етнически погром и нападение вече със средства, които могат да бъдат квалифицирани като терористично действие, а не като вандалски акт. Досега бяхме свидетели на системни етнически нападения над българите в Северна Македония с вандалски способи- хвърляне на камъни, трошене на витрини, нападение с брадви, палежи. Но, вече подобни действия, свързани с използването на огнестрелни оръжия и безразборна стрелба в градски условия, това препраща темата към терористични способи, които системно се използват за нападения срещу българите. Затова, позицията на Външно министерство на Северна Македония, е „меко казано“ подигравателна и не отговаря на реалността“ – коментира за Радио Благоевград Виктор Стоянов, който припомни, че досега няма нито един осъден нападател срещу българската общност в Северна Македония.

Според него, българската страна трябва да настоява и пред европейските институции за справедливо наказание на извършителите.

Председателят на Фондация „Македония“ има съмнение, че Скопие ще предприеме адекватно съдебно преследване на подобни нападения, с цел да оправдае провала на евроинтеграцията си.

Чуйте и още в интервюто на Биляна Славчева с Виктор Стоянов:

Междувременно, българското външно министерството осъди категорично сериозното криминално деяние срещу българския Клуб „Цар Борис III“ в Охрид. Министерството очаква компетентните власти в Северна Македония в най-кратки срокове да предприемат действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу българския клуб.

Във връзка със случая, днес в Министерството на външните работи ще бъде извикана на среща извънредния и пълномощен посланик на Северна Македония г-жа Агнеза Руси-Поповска, на която ще бъде връчена протестна нота – съобщи БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Бягане за животните“ 2024 – инициатива с кауза

По повод Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязахме на 2-ри октомври и предстоящия на 4 октомври Световен ден за защита на животните, Сдружение „Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията“ /КАЖИ/, организира „Бягане за животните!2024“.  Целта на събитието е да бъдат обединени усилията на всички любители на животните за..

публикувано на 03.10.24 в 14:43
Методи Байкушев

Измененията в ОУП ще сложат ред в застрояването на Благоевград

Работи се по изменение на Общия устройствен план на Благоевград. Вече сме избрали екип , започваме поетапно изработване на задание за изменение на ОУП и работа по тези устройствени планове, които законът допуска общината да направи служебно, за да урегулира новите територии. Във финален етап сме на изграждане на визията, след това ще я представим и..

публикувано на 03.10.24 в 11:38

Тревожно! Повечето родители нямат емоционална връзка с децата си

Елена Терзийска е психолог, занимава се с детско-юношеска и училищна психологи, съветва и родители. За себе си споделя, че е посветена да оказва подкрепа на деца, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, които искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени. Поводът да се обърнем към нея е Международният ден на..

публикувано на 03.10.24 в 09:26

Кюстендилец изографисва храма в Нови чифлик безвъзмездно и с приятели

Евгени Серафимов е преподавател по рисуване в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кюстендил. Същевременно е художник, иконописец, основател и ръководител на школата „Новите майстори“, като е водил и школа по иконопис, част е и от църковния хор към храм "Свети Димитър" в Кюстендил. За изкуството казва, че то винаги е било част от живота му. "Учениците..

публикувано на 02.10.24 в 14:53

Какво е състоянието на достъпа до информация в България?

За 22-ри пореден път, на официална церемония в столицата, Програма достъп до информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целта на наградите е д а се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, д а се насърчават институциите да..

публикувано на 01.10.24 в 15:53

Трудова заетост за хората над 50 години

Премълчаван проблем, но съществуващ, е възрастовата дискриминация при наемане на работа. Това показва опитът на експертите, работещи в агенции за подбор на персонала. Често бизнесът предпочита млади кадри и някак уклончиво пренебрегва кандидатстващите за дадената позиция, ако те са над 50-годишна възраст.  „Но делът на хората на..

публикувано на 30.09.24 в 13:59

Обучават ученици за ИТ кариера в Симитли

Ученици от община Симитли за втора година ще се обучават в извънкласната школа за иновативното обучение за ИТ кариера. „В приема на програмата попадат само десетокласници, като миналогодишните вече са 11 клас и ще продължат тригодишното си обучение за „Приложен програмист“, каза за Радио Благоевград учителят по информатика в СУ „Св. Св...

публикувано на 30.09.24 в 11:02