Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейството се събира за Бъдни вечер, започва празничната коледна обредност

Автор:
Снимка: архив

Според народния календар и обичаи днес е Бъдни вечер, с която започва празничната коледна обредност. Нарича се още Малката Коледа. По традиция на Бъдни вечер на трапезата се слагат седем или девет постни ястия. Празникът е строго семеен и още от ранната утрин започва подготовката за бъднивечерската трапеза, около която са съсредоточени основната част от обичаите и обредите, характерни за Коледа, разказа етнографът от ловешкия исторически музей Силвия Вутева: „Мъжете отиват с колата  в  гората още рано сутринта и трябва да я напълнят догоре и на върха да сложат клон от плодно дръвче, което да отсекат и да се нарече бъдник, което е готово за бъднивечерския огън.“Силвия Вутева допълни, че вечерята на Бъдни вечер се нарича още кадена. „Което показва това, което свързва етнографските и народните ни обичаи с  църковния календар. Прекадява  се от най-възрастния мъж или от бабата. Най-важното при обредната вечер е, че се меси  специалния обреден хляб боговица. Представлява голям кръгъл хляб с пластична украса от самото тесто.“ Ястията на самата трапеза са съобразени с християнската традиции заради постите. „Яденетата са седем или девет – варен боб, варено жито, пълнени чушки, сарми, ошав, трапезник, паничка с мед, лук и чесън, задължително за предпазване и за здраве. На трапезата се слагат още  сурово жито и царевица. На практика всичко което семейството произвежда“. След вечерята всички се събират около бъдника и чакат коледарите. В рождественската нощ се сбъдват древните пророчества за идването на света на Божия син, който е Спасител на човечеството. „Денят преди Рождество Христово е един ден на подобаваща подготовка за посрещане на празника. Какво означава да се подготвим? Да осъзнаем, че Бог стана човек, словото стана плът, Бог слезе от небесата на земята заради спасението на човешкия род. И не е важно колко ястия и колко постни ще бъдат те, доколкото да се съберат всички пред запаленото кандилце, пред поставената икона и като православни християни да празнуваме, изпълнени с духовна радост, това славно събитие“. В навечерието на Рождество Христово в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ от 18:00 часа ще бъде отслужено празнично богослужение. То е традиционно и изразява надеждата за раждането на Спасителя Христос. С Бъдни вечер завършва и поста, който е част от духовната подготовка за празника. След вечерния осведомителен бюлетин програма „Хоризонт“ ще излъчи на живо литургията от храма „Св. Александър Невски“ в столицата. В 20,30 часа "Хоризонт" ще излъчи и традиционното слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Бъдни вечер.


По публикацията работи: Светлин Кърпачев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва ремонт на зоопарка в Кюстендил

До месец започва ремонт на зоопарка в Кюстендил. За ремонта на зоопарка, който не функционира от няколко години, са осигурени  5 милиона и 100 хиляди лева, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ремонтът на кюстендилския зоопарк, чакан повече от десетилетие, ще осигури нормални условия за животните. „Надявам се да бъде..

публикувано на 16.07.24 в 11:48

Продължава борбата с пожарите в Кюстендилско

Продължава гасненето на пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на селата Коприва, Цървендол и Преколница, община Кюстендил. До снощи пожарът е локализиран на 90 процента, развил се е на площ около 600 дка. В момента има само тлеещи огнища. Днес на терен са три екипа на противопожарната служба и четири - на горското стопанство...

публикувано на 16.07.24 в 11:40

Сандански изпраща плувци - шампиони на Олимпийските игри в Париж

Плувен клуб "Вихрен" с треньор Николай Вакареев изпраща свои представители на Олимпиада 2024. Шампионите Любомир Епитропов и Петър Мицин, с покрития олимпийски норматив за Париж, се присъединяват към четиримата плувци, които ще представят България. Подкрепяйки младите и талантливи надежди в спорта, кметът на община Сандански - Атанас Стоянов им..

публикувано на 16.07.24 в 11:38

10 години затвор за мъж, прострелял бившата си приятелка и бащата на децата ѝ в Благоевград

Десет години затвор наложи Окръжният съд в Благоевград на 50-годишния мъж, който в края на миналата година на детска площадка простреля бившата си приятелка и бащата на децата ѝ.  Присъдите, които получи Бисер Вехов от разложкото село Баня, са две. Едната е за незаконно притежавано огнестрелно оръжие - престъпление , за което той получава две години..

публикувано на 16.07.24 в 11:07

Иво Тренчев отново начело на ФК "Пирин"

ФК "Пирин" Благоевград избра новия треньор. Орлетата залагат на познато име. Начело на зелените застава Иво Тренчев, който води отбора в началото на миналия сезон. Тренчев е бил начело на "Пирин" и през 2015 и 2019 година. Това ще е четвърти период за него начело на благоевградчани. „Да, така е. Залагаме на Иво Тренчев за нов старши треньор. Той е..

публикувано на 16.07.24 в 10:28

Проблеми с водоснабдяването в Радомир

Честите аварии и липсата на достатъчно аварийни екипи във ВиК са причина за проблемите с водоснабдяването в Радомир. Вода в резервоарите има, но водопроводната мрежа е остаряла, в града и в селата авариите са ежедневни, няма и кадри, които да работят по отстраняването им, каза кметът Кирил Стоев. Само един екип работи по отстраняването на авариите в..

публикувано на 16.07.24 в 09:30

Спират водата в кв. „Ораново” в Симитли

Поради авария на довеждащ водопровод за гр. Симитли – кв. „Ораново” водоподаването ще бъде спряно на 16.07.2024 г. (вторник) в часовете от 09:30ч. до 18:00ч. От ВиК Благоевград препоръчват потребителите да се запасят с необходимото им количество вода за питейно-битови нужди. От дружеството се извиняват за причиненото неудобство.

публикувано на 16.07.24 в 09:25