Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важни лекарства липсват в аптеките

Автор:

В аптечната мрежа продължават да липсват важни лекарства, особено някои антипиретици и антибиотици. Липсват над 300 търговски наименования, от които 60-65 са антибиотици, каза в предаването „Събуди се, София“ Димитър Маринов - магистър фармацевт, главен секретар на УС на Българския фармацевтичен съюз.

„Проблемите са доста и в момента са такива обстоятелствата, че се наслагват един върху друг и всичко, за което Българския фармацевтичен съюз алармира преди повече от две години, сега идва със страшна сила. Оказахме се прави за пореден път и също толкова нечути тогава“, добави Маринов.

По думите му, има проблем с нарушаване на логистичните вериги, проблем с доставката на субстанции, проблем с някои опаковки, като инсулин.

„Вчера разговарях с един от големите вносители, който каза, че в момента имат затруднение не със самата субстанция, а с т.нар. „писалки“, на флаконите, в които се съхранява инсулина. Друг проблем, който лесно може да бъде решен, това е че няма никакъв контрол по веригата на лекарствоснабдяването, т.е. има, но не се използва рационално“, каза главният секретар на УС на Българския фармацевтичен съюз.

Според него това, което най-лесно би сработило е т. нар. генерична замяна. Ако липсва конкретна търговска марка, но има същите лекарствени продукти на друг производител, няма причина магистър-фармацевтът да не може да го замени, уточни Димитър Маринов.

„Може би повече от 30% от липсващите лекарства имат генерични заместители. На част от липсващите антибиотици и инхалаторни препарати има заместители. В момента никой не знае какво е количеството от лекарствените продукти, които са нужни, защото не знаем броя на предписанията. В момента ограничаването на експорт на определени лекарствени продукти става, когато количеството в страната на конкретния лекарствен продукт спадне под 65% от средномесечното потребление за последните 6 месеца“, обясни Маринов.

Според него лесно човек може да си напише рецепта, да си направи фалшив печат, с измислен УИН и лекар.

„Това не може да бъде контрол в 21 век с тези хартиени рецепти. Никой не знае какво се изписва. Ако имахме електронна рецепта, можехме да видим какви са предписанията последните дни, колко от тях са изпълнени, които не са изпълнени, поне такова количество трябва да има в страната от този лекарствен продукт. В момента системата е готова, но не се използва“, обясни магистър-фармацевтът.

От Българския фармацевтичен съюз настояват също, аптечните мрежи, чрез система, да виждат в кой склад какви лекарства има, тъй като в момента те имат достъп само до това, което конкретния лекарствен склад им покаже.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Сборни секции за гласуване ще има в община Трън

Само в три села в крайграничната община Трън ще има самостоятелни секции на предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори. Жителите на останалите 48 села ще гласуват в сборни секции. Изборният кодекс не позволява да се разкриват избирателни секции в населени места с по-малко от 20 избиратели. Това налага и на тези избори в най-голямата..

публикувано на 02.10.24 в 17:48

Петима задържани при акцията срещу купения вот в Кюстендил

Петима души са задържани по време на  проведената специализирана полицейска операция  на територията на област Кюстендил днес. В рамките на акцията са извършени процесуално-следствени действия на пет адреса. От два от адресите са иззети материали, относими към хода на операцията, съобщиха от полицията в Кюстендил. По време на операцията са..

публикувано на 02.10.24 в 17:26

Около 720 секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина

Изтече сокът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина. Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България, като точният брой ще бъде ясен след решение на ЦИК. Над 150 се очаква да бъдат секциите, в които ще се гласува с машини. Това докладва заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на..

публикувано на 02.10.24 в 15:47

Избират временен управител на Профилакториума в Перник

На извънредно заседание, насрочено за 3 октомври, ОбС в Перник ще трябва да избере нов временен управител на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация, по известна в Перник като Профилакториума. Рокадата се налага, тъй като досегашният временен болничен шеф не притежавал необходимата за заемане на поста квалификация. В писмо от..

публикувано на 02.10.24 в 14:00

Благоевград се превръща в Балканска театрална сцена

От 1 до 7 ноември Благоевград ще бъде домакин на третото издание на Балканския театрален фестивал. Любителите на театралното изкуство в продължение на седем поредни вечери ще видят седем хитови постановки. Акцент във впечатляващата селекция от представления ще бъде социално ангажиращото изкуство, като организаторите са подготвили за публиката..

публикувано на 02.10.24 в 13:50

Панорама на спорта ще се проведе в Перник

С панорама на спорта Перник ще посрещне Световния пробег на мира. Събитието ще се проведе на 4 октомври и ще събере множество спортни клубове и специални гости, сред които и олимпийската шампионка от Токио Лаура Траатс. Присъстващите ще имат възможност за запознаване с 27 различни видове спорт и с възможностите за тренировки. Перничани и гостите на..

публикувано на 02.10.24 в 11:15

Кюстендилци ще отбележат Световния ден на ходенето

С поход от стадион „Осогово“ до сцена „Базиликата“ в парк "Хисарлъка" на 5 октомври 2024 год. Община Кюстендил ще отбележи Световния ден на ходенето. Стартът ще бъде даден в 10:00 ч. в събота от централния вход на стадион „Осогово“. Организаторите Община Кюстендил и Обединеният детски комплекс са подготвили маршрут на похода с различна трудност и..

публикувано на 02.10.24 в 10:30