Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Щурец в чинията! Вкусно и безопасно?!

Дотам ли я докарахме, че да се храним с насекоми?

Задаваме си този въпрос след влезлия в сила нов европейски регламент, който разрешава за употреба в храните на няколко вида насекоми. Това са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.

Идеята е, хранителни добавки, произведени от насекоми, да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко.

Какво е разрешено и кой може да го произвежда?

„Новите регламенти всъщност са два, като всеки от тях разреши влагането на два вида различни насекоми в хранителните продукти на европейския пазар. Това разрешение касае производителите на хранителни продукти, които вече могат да влагат в състава на своите продукти брашно от насекоми, но не касае производителите на насекоми. Само две са ферми на територията на Европа, които имат право да предлагат насекоми за човешка консумация – едната е във Франция, другата в Нидерландия. Има и една ферма във Виетнам, която получи разрешение да влага брашно от домашен щурец на европейските производители на хранителни продукти“ – коментира за Радио Благоевград Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.

Как ще се отрази на индустрията това разрешение?

Това решение ще се отрази положително върху развитието на индустрията в световен и национален мащаб, защото търсенето расте. Всеки производител обаче, трябва да отговаря на стандартите и изискванията за производство на продукти от насекоми за човешка консумация, които са доста сериозни.

„Седем са фермите, които членуват до момента в Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България. Те произвеждат от половин до един тон месечно, като продуктите им се използват само в чужбина за фуражната индустрия, най-вече за храна на различни животни“, допълва Кремена Дервенкова.

Чуйте повече в интервюто на Биляна Славчева с Кремена Дервенкова:


Ползи и рискове за здравето ни

Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация до момента, милиони са хората, които се хранят с насекоми в различни части на планетата.

Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, европейците ще бъдат по-скоро скептични към тези нови хранителни добавки, защото те имат и ползи и рискове за нашето здраве:

„Предимствата са, че на много по-малко площи ще бъдат произвеждани белтъчни източници за хранителни цели, с близко количество и състав на протеини в месото, например. Съдържанието на мазнини също е сходно с това на месата – 7 - 8 %. Насекомите са богати на Омега 3 мастни киселини, на минерали като калций и желязо, съдържат и полезни витамини като В 12. Това ги прави атрактивен хранителен източник при вегански и вегетариански модели на хранене, както и по-достъпен вариант за хората с по-ниски доходи, защото би трябвало тези храни да са по-евтини“, обясни за Радио Благоевград проф. Донка Байкова.

Липсата на достатъчно надеждни научни данни за полезността на храните от насекоми е една от резервите, които открояват здравните експерти. Към останалите рискове проф. Байкова прибавя токсичността на насекомите и алергичната склонност на много хора. Има вероятност и за евентуално отключване на автоимунни заболявания. Затова, всеки сам трябва да направи своя избор информирано и отговорно.

Чуйте повече в разговора на Биляна Славчева с Донка Байкова:

Ще заменим ли пържолата с ларви от насекоми?

Доста скептични са част от потребителите, според които насекомите не са храна за всеки. Благоевградчани приемат по-скоро като шега разрешението за използването им в храните. Споделят, че ще ходят по горите да събират скакалци и червеи, защото до там са ги докарали, че да ядат всичко:

„Това излиза по-евтино и точно затова ще го наложат. Но, не знаем и сега, дали няма в каймата и в колбасите насекоми. Кой е видял какво слагат“ – коментира за медията ни жител на Благоевград.

„Нали ги има по гората и бръмбарите и червеите, защо хората си вземат храна за пикник тогава? Да си вземат направо храната от гората“ , попита друг благоевградчанин.

Трети смятат, че насекомите са много полезни за здравето ни, затова е трябвало да бъдат разрешени за храна много по-рано. Други се гневят, заради унищоженото ни животновъдство и липсата на достатъчно храна в бъдеще. 

„Като няма с какво друго, ще се храним с хапчета, като космонавтите. Храните нямат никакво качество, няма и контрол, да не говорим за цените“ – споделят още жители на Благоевград.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Ива Сеизова:


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

С изцяло обновен плувен басейн посреща 15 септември Десето основно училище в Перник „Алеко Константинов”

Текуши ремонти са направени в голяма част от учебните заведения в общината, а в навечерието на новата учебна година започна изграждането и на физкултурен салон в двора на Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон”.  Подобряване на училищната инфраструктура е сред приоритетите на община Перник тази година,каза пиарът на..

публикувано на 13.09.25 в 13:50

Според Бойко Борисов ляво-популистки кандидат ще спечели президентските избори

Според лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с внесения вот на недоверие ПП и ДБ предопределят отсега президентските избори. Според него вече е ясно, че ще спечели ляво-популистки президент. Бойко Борисов направи тази категорична прогноза  пред младежи от област Кюстендил, участващи в регионална академия в Кюстендил на тема "Сигурността и развитието на..

публикувано на 13.09.25 в 13:15

Росен Желязков: Предстоящият вот е в противоречие с Конституцията

Росен Желязков: Предстоящият вот е в противоречие с Конституцията Внесеният вот на недоверие е представен като един изключителен труд от 80 страници, но той повтаря, в голяма степен, вече случили се вотове, каза в Кюстендил премиерът Росен Желязков. Той беше гост на провеждащата се регионална академия на Младежи ГЕРБ в града. Министър-председателят..

публикувано на 13.09.25 в 12:45

Разлог ще почете паметта на пилота Венцислав Дункин

Почетна обиколка с американски автомобили ще се проведе в Разлог в памет на загиналия военен пилот кап.Венцислав Дункин.  Преди една година той загина заедно с майор Петко Димитров при катастрофа със самолет в авиобаза "Граф Игнатиево" по време на подготовка за авиошоу.  Почетната обиколка на града ще започне в 13:00 часа, след което автомобилите..

публикувано на 13.09.25 в 09:36

Младежки празник ще се проведе в Благоевград

Младежки празник ще се проведе от 16:00 часа днес в парк „Бачиново“ в Благоевград.  Събитието се организира от Младежкия център – Благоевград, Местната комисия за борба с противообществените прояви, Община Благоевград и Общинския младежки парламент.  На поляните в парка, желаещите да се включат в събитието ще открият арт ателиета, работилничка за..

публикувано на 13.09.25 в 09:34

Благотворителен фестивал в подкрепа на опожарените домове в Трънско

Благотворителен фестивал в подкрепа на опожарените домове в Трънско ще се проведе днес в село Зелениград. Фестивалът е в чест и на всички доброволци, които са навсякъде, където има нужда от тях. "Там, където България среща Сърбия, планината среща небето, а музиката среща адреналина- елате да преживеем свободата заедно" – така организаторите приканват..

публикувано на 13.09.25 в 09:18

Продължава борбата с пожара в Рила

Пожарът в Природен парк Рилски манастир, който пламна на 9 септември, все още не е локализиран.  Огънят продължава да се разпространява, като засегната площ е вече над 700 декара, каза за радио Благоевград говорителят на полицията в Кюстендил Катя Табачка.  Н а място са екипи от пожарната, служители на Парка и на Рилската света обител.

публикувано на 13.09.25 в 09:17