Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щурец в чинията! Вкусно и безопасно?!

Дотам ли я докарахме, че да се храним с насекоми?

Задаваме си този въпрос след влезлия в сила нов европейски регламент, който разрешава за употреба в храните на няколко вида насекоми. Това са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.

Идеята е, хранителни добавки, произведени от насекоми, да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко.

Какво е разрешено и кой може да го произвежда?

„Новите регламенти всъщност са два, като всеки от тях разреши влагането на два вида различни насекоми в хранителните продукти на европейския пазар. Това разрешение касае производителите на хранителни продукти, които вече могат да влагат в състава на своите продукти брашно от насекоми, но не касае производителите на насекоми. Само две са ферми на територията на Европа, които имат право да предлагат насекоми за човешка консумация – едната е във Франция, другата в Нидерландия. Има и една ферма във Виетнам, която получи разрешение да влага брашно от домашен щурец на европейските производители на хранителни продукти“ – коментира за Радио Благоевград Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.

Как ще се отрази на индустрията това разрешение?

Това решение ще се отрази положително върху развитието на индустрията в световен и национален мащаб, защото търсенето расте. Всеки производител обаче, трябва да отговаря на стандартите и изискванията за производство на продукти от насекоми за човешка консумация, които са доста сериозни.

„Седем са фермите, които членуват до момента в Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България. Те произвеждат от половин до един тон месечно, като продуктите им се използват само в чужбина за фуражната индустрия, най-вече за храна на различни животни“, допълва Кремена Дервенкова.

Чуйте повече в интервюто на Биляна Славчева с Кремена Дервенкова:


Ползи и рискове за здравето ни

Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация до момента, милиони са хората, които се хранят с насекоми в различни части на планетата.

Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, европейците ще бъдат по-скоро скептични към тези нови хранителни добавки, защото те имат и ползи и рискове за нашето здраве:

„Предимствата са, че на много по-малко площи ще бъдат произвеждани белтъчни източници за хранителни цели, с близко количество и състав на протеини в месото, например. Съдържанието на мазнини също е сходно с това на месата – 7 - 8 %. Насекомите са богати на Омега 3 мастни киселини, на минерали като калций и желязо, съдържат и полезни витамини като В 12. Това ги прави атрактивен хранителен източник при вегански и вегетариански модели на хранене, както и по-достъпен вариант за хората с по-ниски доходи, защото би трябвало тези храни да са по-евтини“, обясни за Радио Благоевград проф. Донка Байкова.

Липсата на достатъчно надеждни научни данни за полезността на храните от насекоми е една от резервите, които открояват здравните експерти. Към останалите рискове проф. Байкова прибавя токсичността на насекомите и алергичната склонност на много хора. Има вероятност и за евентуално отключване на автоимунни заболявания. Затова, всеки сам трябва да направи своя избор информирано и отговорно.

Чуйте повече в разговора на Биляна Славчева с Донка Байкова:

Ще заменим ли пържолата с ларви от насекоми?

Доста скептични са част от потребителите, според които насекомите не са храна за всеки. Благоевградчани приемат по-скоро като шега разрешението за използването им в храните. Споделят, че ще ходят по горите да събират скакалци и червеи, защото до там са ги докарали, че да ядат всичко:

„Това излиза по-евтино и точно затова ще го наложат. Но, не знаем и сега, дали няма в каймата и в колбасите насекоми. Кой е видял какво слагат“ – коментира за медията ни жител на Благоевград.

„Нали ги има по гората и бръмбарите и червеите, защо хората си вземат храна за пикник тогава? Да си вземат направо храната от гората“ , попита друг благоевградчанин.

Трети смятат, че насекомите са много полезни за здравето ни, затова е трябвало да бъдат разрешени за храна много по-рано. Други се гневят, заради унищоженото ни животновъдство и липсата на достатъчно храна в бъдеще. 

„Като няма с какво друго, ще се храним с хапчета, като космонавтите. Храните нямат никакво качество, няма и контрол, да не говорим за цените“ – споделят още жители на Благоевград.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Ива Сеизова:


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на Бобов дол ще плащат по-високи данъци

Общинските съветници в Бобов дол приеха предложението за увеличаване на размера на местните данъци и такси. Предложението за промяна на таксата за битови отпадъци за град Бобов дол ще бъде в размер на 7 промила върху данъчната оценка на имотите. Досегашният размер на такса смет беше 3,5 промила. Селата ще плащат различна ставка, като тя варира между..

публикувано на 27.12.24 в 15:44

18 жилищни блока в Перник ще бъдат санирани

18 жилищни блока в Перник ще бъдат санирани чрез безвъзмездна финансова помощ от националния план за възстановяване и устойчивост.  Община Перник е обявила обществена поръчка с прогнозна стойност над 21.9 млн. лв. Тя включва проектиране, строителство и авторски надзор.  Одобрени за саниране са сгради, както в централната градска част, така и в..

публикувано на 27.12.24 в 14:33

Стартира първият етап за записване в детски ясли в Благоевград

Платформата за прием в детски ясли и яслени групи в детските градини в Благоевград ще бъде отворена на 02 януари 2025 г. за кандидатстване. Родителите могат да подават заявления по електронен път до 10 януари 2025 г. На 17 януари, след проверка на данните за достоверност, ще бъдат обявени и резултатите за приетите деца, а запиването следва да..

публикувано на 27.12.24 в 12:46

ЕРМ Запад мобилизира екипи към най-тежко засегнатите от снега райони

Продължават дейностите по възстановяване на електрозахранването в Западна България. ЕРМ Запад пренасочи допълнително 30 аварийни екипа към най-тежко засегнатите от снеговалежите райони – около Троян, Тетевен, Ловеч, Априлци, Самоков, както и в с. Плана и вилна зона Ярема. Работи се при изключително тежки зимни условия в пресечени терени,..

публикувано на 27.12.24 в 12:29

Празник на капамата в Добринище

Истинска наслада ще изпитат жители и гости на град Добринище, които ще станат част от празника на добринишката капама на 28-ми декември, от 16:00 часа, на площад "Независимост" в курортното градче. На дългите празнични трапези ще бъдат подредени кулинарни изкушения – добринишка капама, чомлек, шупла, целуварчи /подлучено с чесън цвекло, задушено..

публикувано на 27.12.24 в 11:51

Болницата в Кюстендил ще има собствена фотоволтаична мощност

Собствена фотоволтаична мощност ще монтира районната болница в Кюстендил, обяви изпълнителният директор Димитър Стоилов. Така ще се намалят разходите за електроенергия за комплекса. Във всички блокове и отделения са монтирани камери за видеонаблюдение, за да се предотвратяват инциденти. Поръчката за изграждането на фотоволтаичната мощност вече е..

публикувано на 27.12.24 в 11:33

Румъния закрива над 30 сухопътни гранични пункта след 1 януари

Румъния ще закрие над 30 сухопътни гранични пункта след пълното си присъединяване към Шенгенското пространство от 1 януари 2025 г. Местни медии съобщават, че премахването на проверките по вътрешните европейски граници с България и Унгария ще създаде необходимост от засилване на мерките за осигуряване на обществения ред и сигурност, тъй като в момента..

публикувано на 27.12.24 в 09:22