Факт е, че храните, които хората консумираме, влияят пряко на нашето психично благополучие. Това се отнася особено за дамите, които искат да изглеждат добре, не само в месеца на жената. И понеже, външният вид е отражение на вътрешното ни здравословно състояние, важно е да знаем с кои храни можем да си осигурим баланса – физически, психически и емоционален. Как да го постигнем? Потърсихме съветите на Любомира Димитрова, психотерапевт и експерт по спортно хранене.
Здравето е монета с две страни: психическа и физическа
„Това, което чувстваме отвътре, това, което вътрешно ни изпълва с благодат и с любов, това се проявява и в нашия материален свят около нас. Неведнъж сме коментирали, че не е важно какво консумираме, а в каква обстановка го правим. Чудесно е да имаме приятна компания, да запалим ароматна свещ и да пуснем любима, успокояваща мелодия“ – коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова.
Тя посъветва дамите да включват в менюто си повече плодове и зеленчуци, които могат да се приготвят по различни здравословни начини, а самата декорация да радва окото. Сладките изкушения са един от инструментите, с които можем да повишим настроението си, но те също могат да бъдат приготвени по здравословен начин.
„Меко авокадо с котидж сирене например, става един чудесен шоко крем. Лешников тахан с кокос и мед е лесен и бърз вариант да си приготвим течен шоколад върху бананови палачинки. Ядки с мед и кисело мляко са също чудесен и много балансиран вариант, с настъргани лимонови или портокалови корички, се получава чудесен десерт. Поднесени в подходящи купички с декорация от домашни целувки например, това би зарадвало небцето и на най-изтънчените кулинарни специалисти“, препоръча експертът по спортно хранене.
Психологията на храненето като начин на живот
Според психотерапевта Любомира Димитрова не бива да забравяме, че храната често свързваме с преживяно в детството ни. Затова и проблемите с храненето нерядко са свързани именно с този период от живота ни. Все повече хора търсят съветите на психолозите и психотерапевтите, за да се справят с определени хранителни проблеми.
„При мен идват хора за помощ, които се чувстват незначими. Те се опитват, колкото и грозно да звучи, чрез храната, буквално тъпчейки се с храна, да изглеждат по-значими, така че думата им да бъде чута. Но всъщност, проблемът се корени някъде в миналото и е хубаво да глътнем не просто хапчето, както се казва, а да намерим причината за проблема и да я изкореним“, сподели още психотерапевтът Любомира Димитрова.
Според нея, има и друг вид хора, които изпитват апатия към живота. Тогава се появяват паническите атаки, които ни сигнализират, че нещо не е наред. Като авто агресивна мярка идва и отказът от храна, което също е израз на тежък психически проблем. Затова, за тези неща трябва да се говори и с децата още от ранна детска възраст, за да ги предпазим в бъдеще от подобни хранителни разстройства и психически проблеми.
Пролетта е подходяща за диети
Любомира Димитрова е категорична, че наближаващата пролет е подходящ сезон за разтоварване на организма от натрупаните килограми през зимните месеци.
„Думата „диета“ като цяло, трябва да се превърне в един наш постоянен хранителен режим, в балансирано хранене. Нека го направим още днес, да не чакаме утре, вдругиден или другия месец. Винаги можем да поднесем вкусно приготвени ястия, а пролетта дава богат избор на плодове и зеленчуци. Хубаво е да избираме сезонните, но можем да консумираме и тези, които обичаме. Защото, важно е да овкусим живота, сетивата си и само по този начин, усмивката никога няма да слиза от нашите лица, а това е един кръговрат, който завърти ли се, няма как да не повлияе и върху нашата телесна структура“, допълни Любомира Димитрова, психотерапевт и експерт по спортно хранене.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:
На 10 декември с надслов „Коледни приключения“ началните учители в благоевградското средно училище „Арсени Костенцев“ отварят вратите на класните стаи за бъдещите първокласници и техните родители. Това сподели в ефира на Радио Благоевград началният педагог Станислава Карагьозова. Тя и нейните колеги не за първи път организират..
На 02.12. 2024 г., понеделник, от 17.30 ч. на централния площад в Белица ще грейне коледната елха. Със запалването на светлините, кметът на Община Белица Радослав Ревански ще даде началото на коледните и новогодишните празници в общината, които ще преминат под надслов „Коледария“ 2024. Целият месец декември ще бъде изпъстрен с множество събития,..
Като динамична и доста натоварена определи 2024 година за доброволците в Благоевград Владимир Филков. Той е компютърен специалист по професия, координатор за Благоевград на Съюза на българските спасители и ръководител на доброволното формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ в областния град. През летните месеци, когато е пожароопасният сезон,..
Специално за Радио Благоевград и за първи път пред медиите инж. Георги Георгиев и Биляна Карадакова разказаха за подготвяната изложба за историята и днешния ден на промишления отрасъл в Благоевградска област. Планира се изложбата да бъде открита през януари 2025 година и да включва образци на произвеждани изделия, информационни и фото -..
Асен Джалев е председател на студентския клуб „StartUP@Blagoevgrad “, който организира годишната StartUP конференцията в Американския университет. Събитието събира на едно място предприемачи и студенти, отворено е и за ентусиасти от цяла България. „ Опитваме се да накараме студентите да усетят искрата да започнеш нещо ново, нещо свое,..
"... заработи с рицарска прямота и твърдост..." - тази характеристика на работата на Иван Гарванов във ВМОРО след сливането с Българското тайно революционно братство в началото на 1900 г. дава Христо Силянов. Месеци по-късно Гарванов става председател на ЦК на организацията. Убит е - заедно с Борис Сарафов - на 28 ноември 1907 г. от Тодор Паница: още..
Спомени, романтика и копнеж по вечното лято събира в себе си емоционалната изповед „Събуди ме чак през май“. Мери Бойс Бенд пуска трети нов сингъл за тази година. В навечерието на своята 30-та годишнина групата работи по нов албум в уникалния си мелодичен стил. „Написахме „Събуди ме чак през май“ на 27 юли. Помня много точно датата, в която..