Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Герджикова:

При гастрит премахнете храната, която ви пречи – пържена, пакетирана!

Пролетта, колкото и да е красива, свежа, зелена,  е свързана и с изпитания за хора с хронични проблеми.  Причината е, че точно през преходните сезони се обострят заболявания като гастрита. Темата коменткира гл. ас. д-р Климентина Герджикова – дм, гастроентеролог  в  УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград. 

Гастритът е обобщаващ термин за група от състояния, като общото между тях е възпалението на стомашната лигавица. Това възпаление може да доведе до ерозии. Възпалението и ерозиите могат да се случат внезапно – тогава казваме, че гастритът е остър. Ако се проявяват постепенно – той е хроничен. Острият гастрит ако не се лекува своевременно, може да стане хроничен“ – уточни д-р Герджикова.  По думите и гастритите могат да бъдат ерозивни и неерозивни. В първия случай възпалението довежда до ерозия на стомашната лигавица, а във втория, по-редкия, неерозивен гастрит, възпалението не индуцира ерозия.

   Най-честата причина за проявата на гастрит в световен мащаб е инфекцията с хеликобактер пилори, с която може да се зарази всеки.  Гастрит обаче могат да имат до 70% от негативните за хеликобактер пилори пациенти. При тези хора гастритът е възможно да се дължи например на прием на нестероидни противовъзпалителни средства, на тютюнопушене, консумация на алкохол.

   Друг тип гастрит е автоимунният, който се поражда от хронична автоагресивна атака към париеталните стомашни клетки, които са отговорни за синтезата на солната киселина. Те са отговорни и за метаболизма на витамин В12, за абсорбцията на желязо от храната. При тези болни, които най-често са жени, се стига до атрофичен гастрит с анемичен синдром.



Симптоми при гастрит – как да се справим?

„Много често гастритът е асимптоматичен – пациентите не се оплакват от нищо. И е много възможно такъв пациент да дебютира с кръвоизлив от гастрит. Също е характерна внезапната болка в епигастриума, гадене, повръщане, парене зад гръдната кост, ранното засищане, хълцане, затруднено преминаване на храната. Приемът на нестероидни противовъзпалителни средства, анамнезата за прием на алкохол, тютюнопушене са в посока на диагнозата“ – уточни д-р Герджикова и посочи начините за натуралното повлияване на симптомите и превенцията от повторната им поява.

  Да се премахне дразнещата храна  от диетата. Дразнеща е всяка храна, която субективно сме установили, че ни пречи.

  Да се  изключи, или максимално да се  ограничи пакетираната или обработваната храна, която съдържа консерванти, оцветители, токсини.

  Да се ограничи пържената храна, твърде горещото, твърде студеното и пикантното.

  Много важно е храната да е разнообразна. Хранителните дефицити, независимо дали касаят протеините, въглехидратите или мазнините, влошават симптомите на гастрита, като отслабват защитния ресурс на стомашната лигавица.


  Да се приема повече прясна храна – плодове, зеленчуци, винаги да се закусва, а последното хранене за деня да е поне 3 часа преди сън. Важно е да се пие поне 8 чаши вода на ден. Алкохолът да се елиминира, тъй като дразни лигавицата и прави контактът с храносмилателните киселини доста по-болезнен.

  Диагностициране на гастрита

„Гастроскопията е златния стандарт за доказването на гастрита. Конвенционалната, класическата гастроскопия, с биопсия от стомаха за доказването на хеликобактер пилори, е най-добрия метод за откриването на гастрит.“

  Лечение на гастрит, възможно ли е да се излекува напълно?

   Възможно е да бъде излекуван напълно. При медикаментозната терапия се използват две основни групи лекарства – инхибитори на хистаминовите рецептори и блокери на протонната помпа.  В зависимост от това какво се открива от биопсията, от индивидуалните характеристики на пациента, се прецизира и терапията. Неерозивният гастрит се лекува единствено с инхибитори на протонната помпа, т.е., когато не е доказано наличие на хеликобакткер пилорна инфекция.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Димитрина Проданова и нейната "Книга антидепресант"

Димитрина Проданова племенница на алпиниста Христо Проданов, родена е в Карлово на 16 март 1973 година. Напуска родния си град в седми клас,за да учи в София, където и днес живее със семейството си. Споделя, че карловец никога не казва,че не е карловец, защото е израснала в сърцето на Стара планина, където според нея, духът се формира по по-различен..

публикувано на 04.10.24 в 16:10

Четвърта краеведска конференция подготвят в Благоевград

Четвърта краеведска конференция организират в Благоевград. Тя ще учи подрастващите на старите занаяти. Краеведи, етнографи, историци, изкуствоведи и библиотекари ще споделят опит и добри практики в областта на художествените занаяти, характерни както в миналото ни, така и в съвремието. „Целта ни е всички тези занаяти да обединим в сборник, който ще..

публикувано на 04.10.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Ипотечно кредитиране в България: Какви нови условия въведе БНБ?

От началото на седмицата влязоха в сила новите мерки, въведени от Българската народна банка (БНБ), с цел затягане на условията за жилищно кредитиране. Тези изменения са резултат от ускореното кредитиране в жилищния сегмент, което за август достигна най-високото ниво от 2000 г. насам. Съгласно новите ограничения, търговските банки вече не могат да..

публикувано на 04.10.24 в 11:24

„Бягане за животните“ 2024 – инициатива с кауза

По повод Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязахме на 2-ри октомври и предстоящия на 4 октомври Световен ден за защита на животните, Сдружение „Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията“ /КАЖИ/, организира „Бягане за животните!2024“.  Целта на събитието е да бъдат обединени усилията на всички любители на животните за..

публикувано на 03.10.24 в 14:43
Методи Байкушев

Измененията в ОУП ще сложат ред в застрояването на Благоевград

Работи се по изменение на Общия устройствен план на Благоевград. Вече сме избрали екип , започваме поетапно изработване на задание за изменение на ОУП и работа по тези устройствени планове, които законът допуска общината да направи служебно, за да урегулира новите територии. Във финален етап сме на изграждане на визията, след това ще я представим и..

публикувано на 03.10.24 в 11:38

Тревожно! Повечето родители нямат емоционална връзка с децата си

Елена Терзийска е психолог, занимава се с детско-юношеска и училищна психологи, съветва и родители. За себе си споделя, че е посветена да оказва подкрепа на деца, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, които искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени. Поводът да се обърнем към нея е Международният ден на..

публикувано на 03.10.24 в 09:26

Кюстендилец изографисва храма в Нови чифлик безвъзмездно и с приятели

Евгени Серафимов е преподавател по рисуване в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кюстендил. Същевременно е художник, иконописец, основател и ръководител на школата „Новите майстори“, като е водил и школа по иконопис, част е и от църковния хор към храм "Свети Димитър" в Кюстендил. За изкуството казва, че то винаги е било част от живота му. "Учениците..

публикувано на 02.10.24 в 14:53