Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кресна с информационни табели с трите варианта за изграждане на АМ "Струма"

Информационни материали, отразяващи трите варианта за изграждане на АМ “Струма“ през Кресненския пролом ще бъдат окачени на обществени места в град Кресна, каза за Радио Благоевград, Антон Драчев, председател на инициативния комитет „Да спасим Кресненското дефиле“. Той увери, че местните жители не са против изграждането на магистралата, но нямат доверие на министерството на регионалното развитие и благоустройство. Те подозират, че ще бъде избран варианта, който указва превръщането на пътя през дефилето в скоростен в посока Кулата.

В общински съвет - Кресна ще бъде внесено предложение за приемането на декларация, с която местната власт заедно с жителите на града ще застанат срещу преминаването на магистралата през дефилето. Такова решение бе взето от местните парламентаристи преди близо месец и след това отменено на следваща сесия, припомни Антон Драчев. 

От МРРБ заявяват, че все още не е избран вариант за изграждането на магистралата, а първата копка, която бе направена на пътен възел "Кресна" не предопределя строителството на пътната артерия в дефилето. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Радомир отбеляза Европейската седмица на мобилността

Община Радомир отбелязва Европейската седмица на мобилността със състезание за най- много изминати крачки. Надпреварата е под мотото „Движението е здраве”. Отброяването на крачките започна в 00:00ч. на 18 септември и ще продължи до 23:59ч. на 22 септември. Участниците трябва да използват фитнес тракер, смартфон приложение или друго устройство, което..

публикувано на 19.09.24 в 10:19

7,5% е безработицата в община Дупница

7,5% или 1 103 души от икономически активното население на община Дупница са без работа. Данните са от Бюрото по труда към края на август. В община Бобов дол безработицата е 5,8%, в Сапарева баня – 5,7%, в Рила – 7,8%, в Кочериново – 6% и в Бобошево – 7,5%. 246 души са се регистрирали на трудовата борса през миналия месец, а работа са започнали 133...

публикувано на 19.09.24 в 09:47

Тежка катастрофа край Гърмен – има загинал, трима тийнейджъри са ранени

Мъж е загинал при тежка катастрофа на пътя Гоце Делчев – Гърмен тази нощ, съобщиха от МВР. Малко след полунощ, в 00:33 ч., в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград е получено съобщение за възникнало ПТП. На място разследващите са установили, че е загинал мъж на 59 години. С леки наранявания са са двама..

публикувано на 19.09.24 в 09:44

НС решава дали да облекчи условията за референдуми

Депутатите решават дали да облекчат условията за провеждане на референдуми и дали да освободят председателя на Антикорупционната комисия Антон Славчев. Те ще изслушат и служебния вътрешен министър Атанас Илков. В дневния ред е включен и спорните промени в Закона за опазване на околната среда. Промените в Закона за прякото участие на гражданите в..

публикувано на 19.09.24 в 09:05

Облачно и дъждовно време

На 19 септември облачността над по-голямата част от страната ще е значителна. Валежи ще има главно в следобедните часове в Югозападна България и на отделни места в североизточните райони. Минималните температури ще са между 9° и 14°, максималните – предимно между 20° и 25°. 

публикувано на 19.09.24 в 06:58

Кметът на Благоевград предлага рeшение на казуса с парк „Македония"

Кметът Методи Байкушев внесе предложение в Общинския съвет – Благоевград, с което предлага мерки за законосъобразно решение на казуса с имота на парк „Македония“ и запазването му като място за спорт, отдих и култура. Според кмета имотът, който е известен сред обществеността като „Парк Македония“, заедно с изградените в него сгради, е от стратегическо..

публикувано на 18.09.24 в 17:25

Летците Петко Димитров и Венцислав Дункин са повишени посмъртно във военно звание

Двамата пилоти - Петко Димитров и Венцислав Дункин от Разлог, загинали в петък при катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA, са повишени посмъртно във военно звание. Това съобщи Министерството на отбраната. На 13 септември при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39 ZA. Загинаха двамата..

публикувано на 18.09.24 в 16:42