Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Благоевград: Денят на Свети Дух обедини наследниците на македонските българи

Денят на Свети Дух, в който се прекланяме пред загиналите за свободата и независимостта на Македония, почетоха днес в Благоевград представители на патриотични и неправителствени организации, и на местните власти. Пред Мемориала на Делчевия род, в двора на Катедралния храм „Въведение Богородично“, имаше наследници и на македонските българи от Канада и Съединените щати. Паметната среща бе организирана от Македонския научен институт, с филиал в Благоевград.

Историческите събития, свързани с борбите за обединението на македонските българи, имат особена символика. Те могат да бъдат добра основа за стабилизация на динамчичните процеси, случващити се днес на Балканите. Това заяви председателят на Македонския научен институт – филиал Благоевград, доц. Валентин Китанов.

Председателят на местния общински съвет, Радослав Тасков, обвърза историческата дата с посоката, която трябва да поеме страната ни в опит да преодолее политическата криза.

Според Александър Караджов, председател на Македонската патриотична организация "Правда" в Торонто, Канада, /внук на „железния“ войвода Иван Караджов/ посоката, поета преди повече от век, води страната ни към заслуженото място на развитите демокрации. 

Александър Караджов





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Около 720 секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина

Изтече сокът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина. Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България, като точният брой ще бъде ясен след решение на ЦИК. Над 150 се очаква да бъдат секциите, в които ще се гласува с машини. Това докладва заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на..

публикувано на 02.10.24 в 15:47

Избират временен управител на Профилакториума в Перник

На извънредно заседание, насрочено за 3 октомври, ОбС в Перник ще трябва да избере нов временен управител на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация, по известна в Перник като Профилакториума. Рокадата се налага, тъй като досегашният временен болничен шеф не притежавал необходимата за заемане на поста квалификация. В писмо от..

публикувано на 02.10.24 в 14:00

Благоевград се превръща в Балканска театрална сцена

От 1 до 7 ноември Благоевград ще бъде домакин на третото издание на Балканския театрален фестивал. Любителите на театралното изкуство в продължение на седем поредни вечери ще видят седем хитови постановки. Акцент във впечатляващата селекция от представления ще бъде социално ангажиращото изкуство, като организаторите са подготвили за публиката..

публикувано на 02.10.24 в 13:50

Панорама на спорта ще се проведе в Перник

С панорама на спорта Перник ще посрещне Световния пробег на мира. Събитието ще се проведе на 4 октомври и ще събере множество спортни клубове и специални гости, сред които и олимпийската шампионка от Токио Лаура Траатс. Присъстващите ще имат възможност за запознаване с 27 различни видове спорт и с възможностите за тренировки. Перничани и гостите на..

публикувано на 02.10.24 в 11:15

Кюстендилци ще отбележат Световния ден на ходенето

С поход от стадион „Осогово“ до сцена „Базиликата“ в парк "Хисарлъка" на 5 октомври 2024 год. Община Кюстендил ще отбележи Световния ден на ходенето. Стартът ще бъде даден в 10:00 ч. в събота от централния вход на стадион „Осогово“. Организаторите Община Кюстендил и Обединеният детски комплекс са подготвили маршрут на похода с различна трудност и..

публикувано на 02.10.24 в 10:30

Безплатни медицински прегледи в Банско

Община Банско организира безплатни медицински прегледи за български граждани с постоянно местожителство на територията на Община Банско (гр. Банско, гр. Добринище, с.Места, с.Осеново, с. Обидим, с. Кремен, с.Гостун, с. Филипово). Прегледите ще се осъществяват от  Медицински център „Свето Благовещение” от  д-р Китанов – лекар образна диагностика...

публикувано на 02.10.24 в 10:23

Спират водата на улици в Симитли

Във връзка с присъединяване на сградно водопроводно отклонение и сградно канализационно отклонение към ВиК мрежата в гр. Симитли , ул. „Илинден”, днес (02.10.) до 14:30 часа, ще бъде нарушено водоподаването по следните улици: „Илинден”, „Христо Ботев”, „Христо Смирненски”, „Изворите”, „Сердика”, "Надежда”, „Георги Димитров", „Чайка”, „1-ви Май”,..

публикувано на 02.10.24 в 10:09