Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Белица ще довърши започнатите проекти

Как да оцеляват общините без държавен бюджет и ще има ли допълнително финансиране от държавата за довършване на започнатите вече проекти?

Това са част от актуалните въпроси, които вълнуват общинските кметове. Сред тях е и Радослав Ревански, кмет на Община Белица и член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България, който участва в среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

„Това бе един от поводите за тази среща. Припомняме, че октомври месец миналата година, 235 общини получихме по 50% от средствата по одобрените проекти и сами се сещате, че не можем да оставим наполовина тези проекти. Имам уверение от финансовия министър г-н Василев, преди това и от служебния министър г-жа Велкова, че парите ги има. Даже вече са заложени и в бюджета, който трябва да съгласуваме в Сдружението, но трябва да се разберем с господин Цеков за начина на разпределение на тези средства“, коментира за Радио Благоевград кметът на Община Белица Радослав Ревански.

Ако първите 50% от парите са вече по сметките на общините, то вторият транш ще бъде получен при изработени дейности. Очакваните средства са в размер на близо 407 милиона лева. Те ще бъдат изразходвани за проекти за подобряване на пътища, улици и ВиК инфраструктура.

„Друга актуална тема е енергийната ефективност на сградите. Трябва да се разпределят около 1 милиард -  1 милиард и 200 милиона лева, а по първоначални данни исканията трябваше да бъдат за около 3 милиарда лева. Трябва да знаем какво е разпределението на тези средства, за да обясним след това на хората, защо един блок получава, а друг не получава средства за енергийна ефективност“, допълни кметът на Белица.

Общината работи активно и по реализацията на проектите, които стартираха в така наречения „строителен сезон“. Вече са получени 50% от предвидените 5 милиона лева за ремонтиране на пътя Семково - Белица. Очаква се скоро да стане ясно как ще бъдат разпределени и останалите 5 милиона лева по този проект.

„Това е един от най-големите и важни за община Белица проекти. Миналата година завършихме 6,3 кимолетра от пътя до Семково, тази година са останали още 9,5 километра. Тогава бяха одобрени първите 5 милиона, сега очакваме и другите „висящи“ 5 милиона лева да бъдат одобрени, ако не до края на тази, то поне до началото на другата година. Надяваме се, дотогава пътят да бъде завършен изцяло и да бъде европейски“, уточни още градоначалникът.

Освен пътят до Семково, ще бъде подменен и водопроводът в курорта, който е дълъг около 2 километра, за да може да се развива и туризмът в района.

„Въпреки тежкия мадат, който имахме, ние бяхме основния стожер за запазване на държавността. Реагирахме адекватно при различни предизвикателства – и за  COVID кризата, и за войната, и за бежанците. Когато има диалог между държавата и общините, нещата се получават.  Затова, на нас трябва да се гледа като на партньор. Защото, онези правителства, които гледаха на нас като на врагове, паднаха още на следващия ден. Ние сме партньори на държавата, защото в крайна сметка, ние работим за хората“, коментира още кметът на Община Белица Радослав Ревански.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Радослав Ревански:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

След по-малко от две десетилетия ще бъдем изправени пред недостиг на кафе

Кафето е втората най-търгувана стока в света след петрола . По официални данни за 2023/2024 година, най-големите производители на кафе са Бразилия с около 39% от световното производство, Виетнам  - 17%, Колумбия - 7%, Етиопия и Индонезия  с по 5%. Финландия е държавата, която обаче води световната класация на страните, в ĸoитo ce пиe..

публикувано на 16.09.24 в 09:51

На 17 септември в Благоевград - празник на вярата, надеждата и любовта

На 17 септември почитаме паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. На този ден се прекланяме пред вярата, надеждата, любовта и мъдростта - добродетелите, които ни правят хора и ни крепят в трудни моменти. „ Празникът е много специален за нас българите, защото колкото да не си признаваме и колкото да се..

публикувано на 16.09.24 в 09:44

Майстор зограф вае стенописите на новия храм в Долно Драглище

На финалната права е доизграждането на храм " Св. св. Йоаким и Анна" в разложкото село Долно Драглище.  В момента се изографисват стенописите от майстора зограф и почетен реставратор Николай Чергаров . "Чергаров настоя да направи дарение от своя страна и п о-скоро той ни откри", обясни Яница Домусчиева от Сдружение "Св. св. Йоаким и Анна"...

публикувано на 13.09.24 в 19:03

Комисар Валентин Василев: 2024-та година е една от най-трудните

2024-та година е една от най-трудните. Така се оказва след големите пожари през годината – това е един от основните изводи след случилото се през летните месеци. Това е един от изводите досега каза директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград комисар Валентин Василев. „Преодоляхме и затрудненията,..

публикувано на 13.09.24 в 17:06

Инж. Богдан Милчев: Нужен е нов подход при пътната безопасност

През последните години няма разлика . Винаги общините в последните дни преди откриването на учебната година реновират и ремонтират районите на училищата.  Това заяви в интервю за Радио Благоевград председателят на Института по пътна безопасност инж. Богдан Милчев. Възстановяват се пешеходните пътеки, както и маркировката на уличната..

публикувано на 13.09.24 в 16:56
Борис Харизанов

Трансгранични възможности: България като привлекателен партньор за гръцки инвестиции

Българо-гръцката търговско-промишлена камара играе ключова роля в развитието на икономическите отношения между България и Гърция. Участието ѝ на тазгодишния международен панаир HELLEXPO 2024 привлече вниманието на множество бизнес лидери от двете страни, които търсят нови възможности за партньорства и разширяване на търговските пазари. В предаването..

публикувано на 13.09.24 в 11:14

Гергана Лаптева: Отдавна исках да пиша за древния град Хераклея Синтика

Жанрът в който твори Гергана Лаптева е исторически трилър. Тя е почти готова с шестия си роман, който ще излезе от печат през 2025 година. „ Действието преминава през Неапол, Александрия и завършва в едно много любимо мое място – древния град Хераклея Синтика “, открехна част от новата история писателката, която сподели в интервю за Радио..

публикувано на 13.09.24 в 10:45