Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емблематични картини на Майстора оживяват в спектакъл

Спектакълът  "Картините на Майстора оживяват на Хисарлъка" ще се състои днес в лесопарка над град Кюстендил. Кюстендилското студио "Дебют" ще "оживи" емблематични картини на Майстора, а рисувателната школа "Новите майстори" ще подпомогне пърформанса. Кюстендилският художник Евгени Серафимов е натоварен със задачата да изработи костюмите на трите основни девойки-участнички в спектакъла. В спектакъла ще оживеят класическите "Жетварки", "Майката с люлката", Момите с платно, Невестата, повеждаща хоро. През цялото време ще има мултимедийно шоу, лазерни светлини, които допълнително ще пресъздават атмосферата на картините на Майстора, на феноменалната сцена над града. „Това са три емблематични мадони, които са наистина христоматийни. Самият аз бях много респектиран от задачата, но всъщност се получава. Много е хубаво картина, която възприемаш като статична, да я видиш в движение“, разказа Серафимов. Школата ще направи и пърформанс, който да събере публиката. Идеята е да бъде създадена черга, с дължина от 60 м и 90 см широчина между дърветата на крепостта "Хисарлъка". Самата черга ще бъде нарисувана сред дърветата в парка.


По публикацията работи: Светлин Кърпачев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Петима задържани при акцията срещу купения вот в Кюстендил

Петима души са задържани по време на  проведената специализирана полицейска операция  на територията на област Кюстендил днес. В рамките на акцията са извършени процесуално-следствени действия на пет адреса. От два от адресите са иззети материали, относими към хода на операцията, съобщиха от полицията в Кюстендил. По време на операцията са..

публикувано на 02.10.24 в 17:26

Около 720 секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина

Изтече сокът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина. Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България, като точният брой ще бъде ясен след решение на ЦИК. Над 150 се очаква да бъдат секциите, в които ще се гласува с машини. Това докладва заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на..

публикувано на 02.10.24 в 15:47

Избират временен управител на Профилакториума в Перник

На извънредно заседание, насрочено за 3 октомври, ОбС в Перник ще трябва да избере нов временен управител на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация, по известна в Перник като Профилакториума. Рокадата се налага, тъй като досегашният временен болничен шеф не притежавал необходимата за заемане на поста квалификация. В писмо от..

публикувано на 02.10.24 в 14:00

Благоевград се превръща в Балканска театрална сцена

От 1 до 7 ноември Благоевград ще бъде домакин на третото издание на Балканския театрален фестивал. Любителите на театралното изкуство в продължение на седем поредни вечери ще видят седем хитови постановки. Акцент във впечатляващата селекция от представления ще бъде социално ангажиращото изкуство, като организаторите са подготвили за публиката..

публикувано на 02.10.24 в 13:50

Панорама на спорта ще се проведе в Перник

С панорама на спорта Перник ще посрещне Световния пробег на мира. Събитието ще се проведе на 4 октомври и ще събере множество спортни клубове и специални гости, сред които и олимпийската шампионка от Токио Лаура Траатс. Присъстващите ще имат възможност за запознаване с 27 различни видове спорт и с възможностите за тренировки. Перничани и гостите на..

публикувано на 02.10.24 в 11:15

Кюстендилци ще отбележат Световния ден на ходенето

С поход от стадион „Осогово“ до сцена „Базиликата“ в парк "Хисарлъка" на 5 октомври 2024 год. Община Кюстендил ще отбележи Световния ден на ходенето. Стартът ще бъде даден в 10:00 ч. в събота от централния вход на стадион „Осогово“. Организаторите Община Кюстендил и Обединеният детски комплекс са подготвили маршрут на похода с различна трудност и..

публикувано на 02.10.24 в 10:30

Безплатни медицински прегледи в Банско

Община Банско организира безплатни медицински прегледи за български граждани с постоянно местожителство на територията на Община Банско (гр. Банско, гр. Добринище, с.Места, с.Осеново, с. Обидим, с. Кремен, с.Гостун, с. Филипово). Прегледите ще се осъществяват от  Медицински център „Свето Благовещение” от  д-р Китанов – лекар образна диагностика...

публикувано на 02.10.24 в 10:23