Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тазгодишното планинско почистване ще бъде в природния парк „Беласица“

Снимка: https://www.zazemiata.org/team/

Една от най-любимите и успешни акции на екологичното сдружение "За Земята" е почистването на родните планини и защитените територии в тях. Първата е организирана  през 1999 година,  като  тазгодишната ще се проведе от първи до шести септември в природния парк „Беласица“.  Ще се чисти около хижа „Конгур" с лъчове към връх Конгур, връх Радомир, заслона „Розова поляна“ и хижа „Беласица“. „Това са страхотни дни, които преживяваме в планината, правим нещо добро за природата и споделяме много приятни емоции  с хора с една и съща кауза….За нас е важно да продължаваме с тези почиствания, защото те не са само това да изнесем боклука, но и да създадем едни навици  у хората, да си говорим с туристите, с хижарите, с всички, които посещават планината и природните паркове, колко е важно да ги пазим чисти, и колко важно всъщност  е  превенцията“, сподели за Радио Благоевград Данита Заричинова от екипа „нулеви отпадъци“ в сдружението „ За Земята“.

Набирането на доброволци за почистването вече започна. Линк към формата за регистрация: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfbF…/viewform

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Бягане за животните“ 2024 – инициатива с кауза

По повод Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязахме на 2-ри октомври и предстоящия на 4 октомври Световен ден за защита на животните, Сдружение „Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията“ /КАЖИ/, организира „Бягане за животните!2024“.  Целта на събитието е да бъдат обединени усилията на всички любители на животните за..

публикувано на 03.10.24 в 14:43
Методи Байкушев

Измененията в ОУП ще сложат ред в застрояването на Благоевград

Работи се по изменение на Общия устройствен план на Благоевград. Вече сме избрали екип , започваме поетапно изработване на задание за изменение на ОУП и работа по тези устройствени планове, които законът допуска общината да направи служебно, за да урегулира новите територии. Във финален етап сме на изграждане на визията, след това ще я представим и..

публикувано на 03.10.24 в 11:38

Тревожно! Повечето родители нямат емоционална връзка с децата си

Елена Терзийска е психолог, занимава се с детско-юношеска и училищна психологи, съветва и родители. За себе си споделя, че е посветена да оказва подкрепа на деца, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, които искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени. Поводът да се обърнем към нея е Международният ден на..

публикувано на 03.10.24 в 09:26

Кюстендилец изографисва храма в Нови чифлик безвъзмездно и с приятели

Евгени Серафимов е преподавател по рисуване в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кюстендил. Същевременно е художник, иконописец, основател и ръководител на школата „Новите майстори“, като е водил и школа по иконопис, част е и от църковния хор към храм "Свети Димитър" в Кюстендил. За изкуството казва, че то винаги е било част от живота му. "Учениците..

публикувано на 02.10.24 в 14:53

Какво е състоянието на достъпа до информация в България?

За 22-ри пореден път, на официална церемония в столицата, Програма достъп до информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целта на наградите е д а се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, д а се насърчават институциите да..

публикувано на 01.10.24 в 15:53

Трудова заетост за хората над 50 години

Премълчаван проблем, но съществуващ, е възрастовата дискриминация при наемане на работа. Това показва опитът на експертите, работещи в агенции за подбор на персонала. Често бизнесът предпочита млади кадри и някак уклончиво пренебрегва кандидатстващите за дадената позиция, ако те са над 50-годишна възраст.  „Но делът на хората на..

публикувано на 30.09.24 в 13:59

Обучават ученици за ИТ кариера в Симитли

Ученици от община Симитли за втора година ще се обучават в извънкласната школа за иновативното обучение за ИТ кариера. „В приема на програмата попадат само десетокласници, като миналогодишните вече са 11 клас и ще продължат тригодишното си обучение за „Приложен програмист“, каза за Радио Благоевград учителят по информатика в СУ „Св. Св...

публикувано на 30.09.24 в 11:02