Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

Автор:
Снимка: Денис Никифоров, БНР Благоевград

Тържествена заря-проверка по случай Илинденско-Преображенското въстание ще има на паметника на незнайния войн. Тази година се навършват 120 години от избухването на въстанието. Тържествена заря-проверка е част от програмата за честванията тази година на 120-тата годишнина. Тържествената проверка (заря) се изпълнява от Националната гвардейска част с участието на Гвардейския представителен духов оркестър. На церемонията ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и премиерът Николай Денков, който председателства Националния комитет за отбелязване на годишнината. Речите на президента и премиера от възпоменателната церемония ще бъдат предавани пряко по Българското национално радио от 21 часа. 

 Освен в София, според програмата, чествания ще има пред паметника "Илинденци" в местността Предел край Разлог. Там Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва. Военен ритуал ще има и на паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“ в Благоевград.

В Дупница честванията ще започнат с поднасяне на цветя на паметните морени на Никола Малешевски и Методи Димов. Ще има кръгла маса за въстанието. 

Заради тържествената заря-проверка днес са в сила промени в движението в центъра на София, предупреждават от Столична община. От 7 часа тази сутрин до приключване на събитието се забраняват престоят и паркирането на превозни средства на паркингите на площад "Александър Невски", както и на площад "Николай Гяуров", а също и на улица "Оборище" - между булевард "Васил Левски" и улица "Г. С. Раковски". Няма да бъде разрешен престоят на коли от 13 часа и на паркинга на моста пред Национален стадион "Васил Левски". От 18 часа до приключване на събитието е в сила забрана за влизане на пътни превозни средства в двете посоки по улица "Оборище" - "Раковски" и булевард "Васил Левски“", както и по улица "15-ти ноември" - между булевард "Цар Освободител" и площад " Александър Невски", а също и по улица "Московска" - в участъка между улица "Георги Бенковски" и площад "Желю Желев". 

Националната служба за охрана въвежда мерки за сигурност в София за тържественото отбелязване на 120-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Достъп на граждани до зоната за сигурност на пл. „Св. Александър Невски“ ще бъде осигуряван от 20.00 часа през два пункта за проверка – при ул. „Г. С. Раковски“ и ул. „Оборище“ и при южния вход на храм-паметника „Св. Александър Невски“, съобщиха от НСО. Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана. Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван. За времето от 17.30 ч. до 22.00 ч. се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни системи (дронове) в зоната за сигурност. 

В Кюстендил е предвидена празнична програма и поклонение пред паметника на Тодор Александров. С решение на Общинсикя съвет от 1998 г.  2 август е и официален празник на града. В празничната програма ще гостува ансамбъл "Гоце Делчев" от София, основан през 1945 год. от български бежанци от Егейска и Вардарска Македония. За честването се очакват гости от други градове, активисти, евродепутати. 


По публикацията работи: Светлин Кърпачев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Падеш не се разбраха с кмета Методи Байкушев

Жители на благоевградското село Падеш събират подписка ссрещу обединяването на няколко парцела в центъра на населеното място с цел разширяване на Дома за възрастни дементно болни хора „Св. Мина“. Кметът на община Благоевград, Методи Байкушев, се срещна с местните жители, за да внесе яснота относно изпълнението на този проект, който възлиза на близо..

публикувано на 07.10.24 в 21:07

Дигитална лаборатория за виртуална реалност откриха в Разлог

Днес бе открита Първата дигитална лаборатория за виртуална реалност и предаване на живо в Разлог. Средно училище „Братя Петър и Иван Каназиреви“ е едно от четирите училища в България, които разполагат с лаборатория от такъв тип. По проект, финансиран по програма URBACT IV, Община Разлог изпълни тестови проект в сферата на дигитализацията,..

публикувано на 07.10.24 в 15:56

Премиера в Благоевград: Класика и съвремие се преплитат в „Железният светилник“

Директорът на ДТ „Никола Вапцаров“ Благоевград Маргарита Мачева представи премиерното заглавие в репертоара на културната институция. Режисьор на спектакъла „Железният светилник“ е Калин Ангелов. Режисьорът Калин Ангелов фокусира вниманието около интимния свят на персонажите. „Максимално верни оставаме към словото на Талев, запазваме..

публикувано на 07.10.24 в 13:57

Мъж пострада при взрив на газова бутилка в село Дрен

56-годишен мъж е пострадал при взрив на газова бутилка в дома му в радомирското село Дрен, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР- Перник.  Инцидентът е станал вчера, около 18,00 ч., когато 56-годишният мъж се опитал да запали газова бутилка за отопление. Получил се взрив. Мъжът е откаран първоначално в пернишката болница, където било установено, че има..

публикувано на 07.10.24 в 12:19

По-малко тежки пътни инциденти в област Благоевград

За първите девет месеца на тази година са настъпили 153 тежки пътно-транспортни произшествия на територията на Благоевградска област. 9 души са загинали, 253-ма са ранените. Статистиката изнесе на пресконференция главен инспектор Сергей Алексов, началник сектор „Пътна полиция“ при  ОДМВР – Благоевград. Спрямо същия период на миналата година от..

публикувано на 07.10.24 в 12:01

Кулинарно изложение в Разлог

В кулинарното изложение „Гозбите на Разлог“, участие взеха местни био производители - производители на млечни и месни продукти, печива от местни пекарни, представители на хотелиерския бизнес и передставители на две от учебните заведения в Разлог. В сърцето на Разлог се носеше ароматът на печивата на няколко баничарници.  Млечните продукти носеха..

публикувано на 07.10.24 в 11:37

ЦИК определи: В Турция секциите за вота ще са 168, 112 – в Обединеното кралство

Централната избирателна комисия определи местата и държавите, в които да се образуват избирателни секции извън страната за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври. 710 са секциите на този етап, в общо 57 държави., като в Украйна, Ливан,, Израел, Иран секции няма да има.  В съседна Турция отново ще се разкрият най много - 168,  а в Обединеното..

публикувано на 07.10.24 в 10:04