Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимка на кукери от Благоевград в Топ 10 на международно списание за фотография

Снимка: Иво Данчев

Международното списание "Тhe Independent Photographer", с жури от един от световноизвестните фотографи - Стив Маккъри, публикува снимка на кукерска група от Благоевград в Топ 10 на категорията си за пътешествия. Българските пазители на традицията, заснети от фотографа Иво Данчев над местността Картала, са редом до снимки от световни дестинации.

"Много хубава новина, която много ме зарадва. Искам да благодаря специално на Димитър Чакъров, на момчетата от групата на "Трети квартал" на Благоевград и на техния водач чичо Ильо. Един зимен ден се организирахме и се качихме високо в планината над Картала и там останахме да снимаме. Това беше фотосесията, в която аз направих този кадър. Момчетата много се умориха от снимките и се шегуваха, че повече никога няма да се снимат, защото се оказа, че да ми позират е доста по-уморително, отколкото да скачат със звънците по фестивалите, но в крайна сметка всички много харесаха снимките", коментира в ефира на Радио Благоевград фотографът на National Geographic България Иво Данчев. 

"По-специалното в този конкурс е журито му, всъщност то е от един световноизвестен фотограф, бих казъл живата легенда в съвременната фотография - Стив Маккъри. Той е един от ветераните фотографи на National Geographic и член на най-престижната фотографска агенция в света - Магнум, в която членуват по-малко от 100 фотографи. За мен това беше най-голямата награда, че именно той е избрал този кадър", коментира Иво Данчев. 

Снимката е част от "Пазителите" - дългогодишен проект, по който Данчев работи. В него той събира портрети на различни кукерски групи от цялата страна, като планира издаването на книга, която до този момент не е правена никога, и която ще съхрани цялата богата история на кукерството в България. 

"Преди 2 или 3 години станаха вече, излезе материал в списание "National Geographic", който се казваше "Земята на кукерите между два свята" и за щастие този материал също "видя свят". Той беше публикуван в 17 държави по целия свят и достигна първия материал на National Geographic, който е най-популярният локален материал на списанието и всъщност ако още една държава го публикува, ще стане най-публикуваният локален материал на списанието. Това беше много голям успех за мен, за българското издателство на списанието", разказа Данчев, като допълни, че обложката на този материал всъщност е снимка на кукери от Разлог.

Кои са съвременните пазители на миналото и какво е кукерството за фотографа Иво Данчев чуйте в разговора му с Ваня Бахчиванова. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Бягане за животните“ 2024 – инициатива с кауза

По повод Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязахме на 2-ри октомври и предстоящия на 4 октомври Световен ден за защита на животните, Сдружение „Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията“ /КАЖИ/, организира „Бягане за животните!2024“.  Целта на събитието е да бъдат обединени усилията на всички любители на животните за..

публикувано на 03.10.24 в 14:43
Методи Байкушев

Измененията в ОУП ще сложат ред в застрояването на Благоевград

Работи се по изменение на Общия устройствен план на Благоевград. Вече сме избрали екип , започваме поетапно изработване на задание за изменение на ОУП и работа по тези устройствени планове, които законът допуска общината да направи служебно, за да урегулира новите територии. Във финален етап сме на изграждане на визията, след това ще я представим и..

публикувано на 03.10.24 в 11:38

Тревожно! Повечето родители нямат емоционална връзка с децата си

Елена Терзийска е психолог, занимава се с детско-юношеска и училищна психологи, съветва и родители. За себе си споделя, че е посветена да оказва подкрепа на деца, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, които искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени. Поводът да се обърнем към нея е Международният ден на..

публикувано на 03.10.24 в 09:26

Кюстендилец изографисва храма в Нови чифлик безвъзмездно и с приятели

Евгени Серафимов е преподавател по рисуване в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кюстендил. Същевременно е художник, иконописец, основател и ръководител на школата „Новите майстори“, като е водил и школа по иконопис, част е и от църковния хор към храм "Свети Димитър" в Кюстендил. За изкуството казва, че то винаги е било част от живота му. "Учениците..

публикувано на 02.10.24 в 14:53

Какво е състоянието на достъпа до информация в България?

За 22-ри пореден път, на официална церемония в столицата, Програма достъп до информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целта на наградите е д а се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, д а се насърчават институциите да..

публикувано на 01.10.24 в 15:53

Трудова заетост за хората над 50 години

Премълчаван проблем, но съществуващ, е възрастовата дискриминация при наемане на работа. Това показва опитът на експертите, работещи в агенции за подбор на персонала. Често бизнесът предпочита млади кадри и някак уклончиво пренебрегва кандидатстващите за дадената позиция, ако те са над 50-годишна възраст.  „Но делът на хората на..

публикувано на 30.09.24 в 13:59

Обучават ученици за ИТ кариера в Симитли

Ученици от община Симитли за втора година ще се обучават в извънкласната школа за иновативното обучение за ИТ кариера. „В приема на програмата попадат само десетокласници, като миналогодишните вече са 11 клас и ще продължат тригодишното си обучение за „Приложен програмист“, каза за Радио Благоевград учителят по информатика в СУ „Св. Св...

публикувано на 30.09.24 в 11:02