Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова от Благоевград:

Териториалните ни планове не отговарят на механизма за солидарен преход

Териториалните планове, които България изпрати на ЕК не отговарят на механизма за солидарен преход. Това заяви в Благоевград вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя допълни, че е песимист по отношение на предоговаряне на условията за енергийния преход с ЕК.

„Много са трудни преговорите с ЕК и тя много трудно се отказва от нещо, която самата държава член вече е потвърдила веднъж. Надявам се някой от условията да бъдат предоговорени и се надявам някои от малките и средните предприятия да могат да работят с европейските средства“, допълни Йотова. Тя заяви, че териториалните ни планове, изпратени до Брюксел не отговарят по 3 показателя:

„ Първо – ние все още не можем да видим в изпратеното предложение заместващи мощности, за да се гарантира стабилността на електроенергията.

Второ - мощностите, които осигуряват балансите за енергийна сигурност, са не само за страната ни, но и за целия регион.

Трето - така нареченият социален пакет – какво се обещава, как ще се изпълни, как се гарантират 4000 работни места? Как ще направим така, че хората да не излязат от Старозагорско, Пернишко и Кюстендилско“, заяви още вицепрезидентът.

Илияна Йотова гостува днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Поводът за визитата ѝ е участие в Националната научна конференция „Отец Неофит Рилски – духовност, просвета, култура“. 

Научният форум е посветен на 230 години от рождението на Неофит Рилски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Монтират предпазен парапет на пешеходната алея до река Благоевградска Бистрица

В понеделник започва монтиране на предпазен парапет на пешеходната алея до река Благоевградска Бистрица при моста на кооперативния пазар (между ул. "Джеймс Баучер" и ул. "Крали Марко"), очаква се той да бъде готов до края на работната седмица. Алеята зад кооперативния пазар е едно от най-предпочитаните места за отдих, тъй като дърветата и реката правят..

публикувано на 07.07.24 в 09:06

Горещо време с температури до 37 градуса

Днес ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток. Температурите ще продължат да се повишават и максималните ще бъдат между 32° и 37°, по-ниски по Черноморието. В планините също ще бъде слънчево. След обяд ще има незначителна купеста облачност. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималната..

публикувано на 07.07.24 в 08:22

Джевдет Чакъров: ДПС трябва да се върне към нормалното, колективните органи не работят

ДПС трябва да се върне към нормалното, от една година колективните органи на партията не работят, заяви председателят на Движението Джевдет Чакъров след срещата с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.  В следващите дни се очаква официална позиция на Доган с решения, взети след днешната среща в "Росенец" с изключения от парламентарната група на..

публикувано на 06.07.24 в 16:38

Катастрофа на АМ“ Струма“ при отклонението за Кочериново

Лек автомобил, който е пътувал в посока София, се е ударил в мантинелата и се е преобърнал. В резултат на удара е загинала шофьорката на леката кола, пострадал е пътник от автомобила. Катастрофата е станала малко преди 12 часа. На място работят екипи, а пътни полицаи оказват съдействие на пътуващите, каза за Радио Благоевград Катя Табачка, говорител..

публикувано на 06.07.24 в 13:24

Заровалии откриха паметна плоча на предците си

Наследниците на бежанци от село Зарово, Солунско в Егейска Македония днес откриха паметен знак на предците си, които след опожаряването на родното им място на 16 юни 1913 година го напускат   и се заселват в пределите на Горна Джумая, Илинденци , Крупник и в други краища на страната.  Отец Андон Шавулев отслужи водосвет и прочете заупокойна молитва..

публикувано на 06.07.24 в 12:27

Посрещат патриарх Даниил като предстоятел на Софийската епархия

От тази вечер започва тържественото посрещане на българския патриарх Даниил като Софийски митрополит. В митрополитската катедрала "Св. Неделя" в София от 18 часа ще бъде отслужена патриаршеска вечерна служба, последвана от молитва на гроба на покойния патриарх Неофит, който се намира в притвора на храма. Българският патриарх Даниил ще бъде посрещнат..

публикувано на 06.07.24 в 11:48

Разложкото село Баня отбелязва своя празник

В първата събота на юли село Баня отбелязва своя празник. Изключителна интересна е идеята ,,Я кажи ми, облаче ле бяло", която цели да провокира всички банялии, които са извън страната, но милеят за родното си гнездо. „Скъпи наши съграждани, - написаха организаторите, - които сте толкова далече тялом, а всъщност толкова близо до нас, направете свое..

публикувано на 06.07.24 в 09:29