Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомира Димитрова: Даровете на есента хранят душата и тялото

Цветовете на този прекрасен сезон, есента, могат да ни вдъхновят за едно вкусно, красиво и полезно есенно меню, което да ни дари със здраве и добро настроение. В това е убедена Любомира Димитрова, психотерапевт и експерт по спортно хранене, според която „есента е много красив сезон, който храни и душата и тялото“. Затова е добре да припомним, какво от даровете на есента, можем да сложим на своята трапеза, защото с красотата, с която ще го поднесем, ние ще нахраним и своята душа.

„Есента е богата на много цветове, които по отношение на хранителните ползи ни носят много витамини, бета каротин, това е червеният пигмент, който придава червения, оранжевия и жълтия цвят на плодовете и зеленчуците. Можем да си го набавим с моркови, тикви, сладък картоф. Но трябва да имаме предвид, че тялото го превръща в провитамин А, който се бори с оксидативния стрес и подобрява комуникативните способности“, коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова.

Тя напомни, че сред дарове на есента са ябълките и крушите, които можем да хапваме в различни варианти – сурови, в печива и десерти. Много полезни са и екзотичните плодове, с които можем да си осигурим наслада от различни географски ширини. Сред характерните за сезона са ананаса, папаята, помелото. Да не забравяме и кестените, които са богати на Витамин 6, който успешно може да повиши имунитета ни през този сезон.

„Цвекло, земна ябълка, цикория, селъри, резене, пащърнак, хрян – всички тези полезни храни ще ни изградят силен имунитет, като уютната атмосфера, спокойствието и съчетаването на цветовете на есента, с тези на трапезата и по отношение на декорацията, със сигурност ще ни нахрани и физически и  духовно“, допълни психотерапевтът.

За декорация на трапезата можем да използваме отново даровете на есента - шишарки, лешници, кестени, сухи листа и цветя, които можем да си осигурим с една приятна разходка сред природата.

Есенните депресии са често срещано състояние през този сезон, което също можем да преборим с цветовете на есента както в храната, така и в облеклото ни.

„Нещо, което е красиво и радва окото, със сигурност има добавена стойност и за психиката ни. По този начин ние се успокояваме и си даваме надежда, че предстои нещо красиво. Нека не забравяме, че зимният сезон е свързан с едни от най-хубавите християнски празници, така че, ако още отсега настроим мисълта си на тази вълна, ние в никакъв случай няма да попаднем в клопката на есенните депресии. Нормално е всеки човек да се почувства на кръстопът, сменяйки сезона, сменяйки дрехите в гардероба. Затова, нека дори и през зимния сезон се обличаме цветно, когато това отговаря на душевното ни състояние. Като прибавим хубавите плодове и зеленчуци, хубавата трапеза , спокойната обстановка, свещите около нас, всичко това вкупом, дори и без да усетим, ще допнирене за доброто ни настроение. И да не забравяме позитивното мислене, защото, когато очакваме нещо хубаво, обикновено го привличаме и материализираме“, категорична е Любомира Димитрова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:



По публикацията работи: Весела Сукалинска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Елия Тодорова e нимфа в новата си песен

Елия Тодорова e като нимфа в новата си песен „Направен за мен“.  „Направен за мен“  излиза в разгара на лятото. Елия пише песента в съавторство по текста и музиката с Павел Николов-Pavell. „Изцяло се доверих на Павел за това как трябва да звучи „Направен за мен“ ‒ разказва Елия. ‒ Имахме около десет работни варианта на песни, но..

публикувано на 07.07.24 в 15:36

С любов към професията - учителката Цветанка Кадиева

Насочиме вниманивто си към Петричкото село Кърналово и ОУ “Братя Миладинови”. Училището е създадено през 1893 г. и е утвърдено средище на духовната изява и огнище на националните традиции, които продължава да пази и до сега. Разбира се днешния облик на учебното заведение е съвременен. В училилището са оборудвани специализирани кабинети, класни стаи..

обновено на 07.07.24 в 13:53

Проф. д-р Людмил Вагалински: Находката от Хераклея Синтика е уникална

Екипът от археолози на проф. д-р Людмил Вагалински, които работят на подновените разкопки в античния град Хераклея Синтика край Рупите, Петричко, откриха цяла мраморна скулптура в човешки ръст. Статуята е открита още на третия ден от подновяването на разкопкитие на 3 юли 2024 година. Археолозите попаднали на нея в големия канал на античния град...

публикувано на 06.07.24 в 09:00

Инж. Валентин Чамбов: Стабилизирахме финансово ЮЗДП

„Преди една година поех отговорната задача да ръководя най-голямото горско предприятие в страната с най-много териториални поделения. Бях наясно със ситуацията, но бях изненадан от няколко предизвикателства, които се наложи бързо да преодолея. На първо място това бе тежкото финансово състояние на предприятието. На второ - организационната структура...

публикувано на 05.07.24 в 14:08

Баня празнува с видео послания и нова песен за селото

Баня ще отбележи своя празник на 6 юли. Видео-послания са изпратили десетки жители от селото, които са извън страната, но милеят за родното си гнездо. Това е инициативата ,,Я кажи ми, облаче ле бяло", която се прави за първи път.   “Кратките послания от мястото, на което се намират, ще докосне всички, за да бъдeм заедно и да обединим..

публикувано на 05.07.24 в 12:02

Перспективите след неуспеха на първия мандат

Какви са политическите перспективи пред страната, след като не бе избрано правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС? Има ли възможност 50-то юбилейно Народно събрание да излъчи редовен кабинет?  Какви са причините и последиците от трусовете в някои от парламентарнопредставените партии – ДПС, БСП и “Величие”?  Какви са актуалните законодателни инициативи..

публикувано на 05.07.24 в 11:23

Непознатите планини на Краище

Краище е сравнително непознат район за повечето българи. 70% от тази физикогеографска и историко-географска област е на българска територия,  друга част е в Сърбия и съвсем малка - в Северна Македония.  „ И след като видях колко много красоти,  след като се запознах с толкова много археологически находки от древни и средновековни времена, реших да..

публикувано на 03.07.24 в 10:37