Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските ВВС в съвместна тренировка с американските си колеги

Автор:

Военновъздушните сили на България ще участват в съвместна тренировка с Военновъздушните сили на САЩ в рамките на дейностите на НАТО за повишена бдителност. По време на тренировката изтребители МиГ-29 от авиобаза "Граф Игнатиево" ще изпълняват задачи по ескортиране на  военни въздухоплавателни средства и осигуряване на прикритие и безопасно въздушно пространство за действие на сили и средства от Bomber Task Force 24-1.

Мисиите на Bomber Task Force са рутинни операции по целия свят, които демонстрират ангажимента на САЩ за колективна отбрана чрез участие в съвместни операции и учения с партньори и съюзници.

Тренировката дава възможност да се надгражда подготовката на българските пилоти и ще потвърди готовността на българските Военновъздушни сили да противодействат на всякакви военни заплахи и да допринасят за гарантиране на сигурността и стабилността в региона в рамките на колективната отбрана. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Благоевград откриха бюст-паметник на легендарния водач на ВМРО Иван Михайлов

В  градската градина на Благоевград откриха бюст-паметник на един от легендарните водачи на Македонското освободително движение и лидер на историческото  ВМРО Иван Михайлов. Инициатор а поставянето на паметника е и новата политическа емиграция от Македония, а средствата са събирани от Инициативен комитет.  Бюст-паметникът е дело на  38-годишния..

публикувано на 14.09.24 в 18:36

Поклон пред загиналите горноджумайци край село Звегор!

Десетки благоевградчани почетоха на 14 септември героите в битката край село Звегор, Република Северна Македония. 80 години по-късно благоевградчани сведоха глава пред паметника на загиналите на 15 и 16 септември 1944 г. гвардейци от Първа гвардейска дружина към 14-ти пехотен Македонски полк, който влезе в битка с немските войски при село Звегор в..

публикувано на 14.09.24 в 14:43

Стотици доброволци от област Кюстендил се включиха кампанията “Да изчистим България заедно”

Стотици доброволци от област Кюстендил дадоха добър пример и почистиха родните си места по време на кампанията “Да изчистим България заедно”.  Сред активно включилите се в деня на голямото почистване бяха служителите на Областна администрация - Кюстендил и на общинските администрации в Кюстендил, Сапарева баня, Дупница, Бобов дол, Бобошево и Кочериново...

публикувано на 14.09.24 в 13:49

Община Разлог скърби за старши лейтенант Венцислав Дункин

 Днес в община Разлог, родното място на един от загиналите вчера пилоти старши лейтенант Венцислав Дункин, е обявен Ден на траур. Знамена на административните сгради са наполовина свалени. Той е  роден през 1996 година в Разлог, а на 21 септември му е предстояла сватба, каза за Радио Благоевград кметът Красимир Герчев. "Съболезнования към..

публикувано на 14.09.24 в 13:14

Жители на Благоевград се включиха в кампанията „Да изчистим България заедно“

Жители на Благоевград и служители на общинска администрация се включиха активно в кампанията „Да изчистим България заедно“. Десетки доброволци се събраха в районите около кортовете и бейзболното игрище, терените около чешмата до въжения мост, сервитута на коритото на река Бистрица в Централна градска част - между моста на покрития пазар и моста..

публикувано на 14.09.24 в 12:30

В Благоевград откриват паметник на революционера Иван Михайлов

Паметник на водача на ВМРО – Иван Михайлов ще бъде открит днес в Градската градина в Благоевград.  Началният час е 14.00. Инициатор за поставянето на паметника е и новата политическа емиграция от Македония,  като автор на каменната част от паметника е Димитър Антов, бивш общинският съветник от ВМРО в София.

публикувано на 14.09.24 в 10:29

Директорът на ОПУ-Благоевград Иван Кунев е подал оставката

Директорът на Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си, потвърдиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.  Заявлението  е подадено след извършена проверка за  възникнал скандал между него и служител на пътното управление, прераснал във физическа саморазправа.  Преди дни директорът на Областното пътно управление в..

публикувано на 14.09.24 в 09:05