Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радостина Славкова: Липсва диалог с обществото

Екологичното сдружение “За Земята” заедно с други български организации и в партньорство с повече от 30 национални организации от 25 държави-членки от мрежата на Climate Action Network (CAN) Europe  анализираха процеса по актуализиране на Интегрираните национални планове „Енергетика и климат“. Част от изводите:  България се проваля в планирането и комуникирането на целите си към зелената икономика; има остра липса на комуникация и навременен диалог с обществото; не е ясна стратегията за замяната на изкопаемите горива с по-нови, чисти и ефективни технологии. Държавите-членки са задължени да организират ефективни обществени консултации преди представянето на проекта на план и преди окончателната му версия да се изпрати до  30 юни 2024 година в ЕК. 16 са държавите членки, които вече са представили своите проекти, но сред тях не е България. „Определено сме закъснели, но все още имам  осем месеца,  в които може да се работи по документа, като е нужно възможно най-скоро гражданите ефективно да бъдат включени в процеса, да могат да дадат своите предложения за подобряването на документа,  включително и от гледна  точка на мерки как да бъдат постигнати целите на енергийната ефективност, за ВЕИ, за намаляване на енергийната бедност. Защото това са въпроси, които засягат всички нас“, коментира за Радио Благоевград Радостина Славкова, координатор в екип “Енергия и климат” на екологичното сдружение „За Земята“.

Интервюто с Радостина Славкова чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Около 720 секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина

Изтече сокът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина. Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България, като точният брой ще бъде ясен след решение на ЦИК. Над 150 се очаква да бъдат секциите, в които ще се гласува с машини. Това докладва заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на..

публикувано на 02.10.24 в 15:47

Избират временен управител на Профилакториума в Перник

На извънредно заседание, насрочено за 3 октомври, ОбС в Перник ще трябва да избере нов временен управител на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация, по известна в Перник като Профилакториума. Рокадата се налага, тъй като досегашният временен болничен шеф не притежавал необходимата за заемане на поста квалификация. В писмо от..

публикувано на 02.10.24 в 14:00

Благоевград се превръща в Балканска театрална сцена

От 1 до 7 ноември Благоевград ще бъде домакин на третото издание на Балканския театрален фестивал. Любителите на театралното изкуство в продължение на седем поредни вечери ще видят седем хитови постановки. Акцент във впечатляващата селекция от представления ще бъде социално ангажиращото изкуство, като организаторите са подготвили за публиката..

публикувано на 02.10.24 в 13:50

Панорама на спорта ще се проведе в Перник

С панорама на спорта Перник ще посрещне Световния пробег на мира. Събитието ще се проведе на 4 октомври и ще събере множество спортни клубове и специални гости, сред които и олимпийската шампионка от Токио Лаура Траатс. Присъстващите ще имат възможност за запознаване с 27 различни видове спорт и с възможностите за тренировки. Перничани и гостите на..

публикувано на 02.10.24 в 11:15

Кюстендилци ще отбележат Световния ден на ходенето

С поход от стадион „Осогово“ до сцена „Базиликата“ в парк "Хисарлъка" на 5 октомври 2024 год. Община Кюстендил ще отбележи Световния ден на ходенето. Стартът ще бъде даден в 10:00 ч. в събота от централния вход на стадион „Осогово“. Организаторите Община Кюстендил и Обединеният детски комплекс са подготвили маршрут на похода с различна трудност и..

публикувано на 02.10.24 в 10:30

Безплатни медицински прегледи в Банско

Община Банско организира безплатни медицински прегледи за български граждани с постоянно местожителство на територията на Община Банско (гр. Банско, гр. Добринище, с.Места, с.Осеново, с. Обидим, с. Кремен, с.Гостун, с. Филипово). Прегледите ще се осъществяват от  Медицински център „Свето Благовещение” от  д-р Китанов – лекар образна диагностика...

публикувано на 02.10.24 в 10:23

Спират водата на улици в Симитли

Във връзка с присъединяване на сградно водопроводно отклонение и сградно канализационно отклонение към ВиК мрежата в гр. Симитли , ул. „Илинден”, днес (02.10.) до 14:30 часа, ще бъде нарушено водоподаването по следните улици: „Илинден”, „Христо Ботев”, „Христо Смирненски”, „Изворите”, „Сердика”, "Надежда”, „Георги Димитров", „Чайка”, „1-ви Май”,..

публикувано на 02.10.24 в 10:09