Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забранява се провеждането на пазари за живи животни и животинска продукция на територията на цялата страната

Снимка: BBC

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) от днес влиза в сила забрана за организирането и провеждането на пазари за всички видове домашни животни и птици. Забраната се отнася и за екзотични животни и птици, животински продукти, както и за изложби на домашни животни и птици и екзотични животни и птици на територията на цялата страна. Мярката е във връзка с усложнената епизоотична обстановка и има превантивен характер срещу възможното разпространение на болести по животните, като Инфлуенца по птиците, Африканска чума по свинете, шарка по овцете и козите и други. Освен това действията имат и за цел намаляване на значителните икономическите загуби, които би претърпял бизнесът. Заповедта на БАБХ е издадена на базата на проведени по места заседания на епизоотични комисии и е в сила до изричната й отмяна. Контролът по места ще се извършва от директорите на Областните дирекции по безопасност на храните. 


По публикацията работи: Светлин Кърпачев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кметът на Кюстендил награди млади доброволци

Състезателите и ръководителите на отборите "Доброволци" и "Млад доброволец", които участваха в III-те Национални състезания за доброволци и млади доброволци, и се класираха на трето и първо място бяха наградени от кмета на община Кюстендил Огнян Атанасов. Церемонията се състоя в рамките на Седмицата на пожарната безопасност, като доброволците получиха..

публикувано на 13.09.24 в 16:46

Катастрофа затруднява движението в Кресненското дефиле

Катастрофа между товарен и лек автомобил е станала преди около 15:00 часa в района на Кривия тунел в Кресненското дефиле, съобщават от пресцентъра на МВР. Двама души са транспортирани в МБАЛ-Благоевград за извършване на медицински преглед. Движението се пренасочва по заобиколния път до тунела.

публикувано на 13.09.24 в 16:27
Венцислав Алексов

Без автомобили покрай училищата в първия учебен ден

Без автомобили покрай училищата в първия учебен ден призоваха от полицията в Перник. Препоръчително е родителите да придружат децата си пеша. Ако това не е възможно, да не спират с колите  на или пред зоните на  пешеходните пътеки, за да не пречат на видимостта на останалите водачи. На 16 септември в районите на училищата ще има полицейско присъствие...

публикувано на 13.09.24 в 14:22

Дупница се включва в кампанията “Да изчистим България заедно”

Община Дупница се включва в кампанията “Да изчистим България заедно”, и нициативата се провежда на 14 септември, събота. Още днес служители на Общинска администрация почистиха местността Дренски рид и Скаутското игрище.  В съботния ден гражданите сами могат да изберат място за п очистване, като общината ще осигури чували за отпадъци и ръкавици. От..

публикувано на 13.09.24 в 14:12

Присъди за източване на дебитни карти в Кюстендил

Подсъдим за използване на дебитна карта без съгласието на титуляра беше признат за виновен от Окръжния съд в Кюстендил. Съдът му наложи наказание "лишаване от свобода" за срок от 1 година, при първоначален "общ" режим. Съдът призна подсъдимия 29 г. мъж, осъждан, от област Велико Търново, за виновен в това, че за времето между 15 и 17 юли м.г., в..

публикувано на 13.09.24 в 13:34
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Катастрофа с военнотранспортен самолет у нас

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с военнотранспортен самолет  L-39 ZA, съобщиха от Министерство на отбраната.  Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации по случай 20 години от приемането на България в НАТО. В момента се провежда разследване.  Взети са мерки за..

публикувано на 13.09.24 в 13:31

Отворят за движение ул. „Джеймс Баучер“ в Благоевград

Поради променливите метеорологични условия през настоящата седмица и необходимостта от довършителни работи и полагане на нова маркировка, ул. „Джеймс Баучер“ ще остане затворена до 04:00 ч. на 16 септември - понеделник. Улицата ще бъде отворена за движение за първия учебен ден. Автомобилите вече могат да преминават през кръговото..

публикувано на 13.09.24 в 13:10