Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слава Балджиева:

Пътят към красотата започва от сърцето, където се раждат мечтите

Красотата, създадена от пловдивчанката Слава Балджиева  докосва душата и сърцето в мига, в който я видиш. Авторските ѝ пана  с фолклорни мотиви греят с пъстрите си цветове -  съчетали в себе си талант, естетика, традиция и дух, много труд. Тя е художник-приложник, превърнала е художественото тъкачество в смисъл на  живота си, член е на Задругата на майсторите в България. Работи на два стана – хоризонтален и вертикален.


Пътят към красотата е дълъг – той започва от сърцето, където се раждат мечтите. Там се  роди и моята детска мечта – да се занимавам с изкуство. В лицето на Вера Терзиева намерих майстор, който да ме обучава, тя е сестра на Стойна Кръстанова – един от доайените на традиционното тъкачество в България, която възроди и издигна на висота нашата професия. До там, че да се превърне в художествен процес, който има много почитатели. А те ни помагат да устоим във времето, защото всяка професия има трудности“ – казва  талантливата майсторка.  Щастлива е, че в живота си се занимава с това, което много обича. Обучава деца и възрастни хора и твърди, че красивите багри и цветове, които са част от живота ѝ,  я свързват с нейните ученици в една истинска симфония на духовно ниво. Убедена е, че смисълът на това, което  прави е да бъде оценена, да има хора, които да продължат направеното от нея и да притежават това, което е създала. „Взаимоотношенията ми с хората изграждат близост, чрез която закупеното от тях не е просто покупка, а символ на приятелството и носи енергията ни“.


  Слава черпи вдъхновение в своето творчество чрез връзката си с Бог. „Тази връзка създава мир в душата на човек. Творецът е той,  а възможността да твориш, той  залага в хората. Аз съм убедена, че това, което умея и всичко, което имам, имала съм и ще имам - е от Господ. Той е един грижовен баща, който се грижи за нашето израстване, не само физически, но и като личности, които имат стойност. Човек без вярата в Господ няма стойност. Това съм открила за себе си и съм убедена, че ако на това ниво хората общуват помежду си – светът ще бъде прекрасен .Красотата в  света идва от красотата, която носи човека, а всеки човек може да извади от себе си доброто и да го дава. Няма как Бог да го вложи в него, ако човек не погледне нагоре и не поиска “-  категорична е Слава Балджиева.  Най-хубавият комплимент, който получава е, когато човек си купува нещо, и по този начин притежава частица от нейния свят, от хармонията и духа и. И уточнява, че най-ценното за нея е връзката с човека.

  Красивите пана и тъкани на Слава пътуват навред по света и пазят спомена от Родината. Получавала е покани от български училища и културни центрове в Германия и Чехия, където е демонстрирала своя уникален занаят и е обучавала желаещи.


  Майстор-тъкачката предава тънкостите на своя занаят на млади и възрастни, на  немалко чужденци, които идват в Пловдив специално за да усвоят магията на художественото тъкачество.

  „За мен занаятът ми  е един чудесен начин да изразя отношението си към света, който ме заобикаля. Чрез колорита, багрите, красотата, искам да го направя  по-красив. Чрез моята сбъдната мечта“ – казва жената с поетична душа и сърце, изпълнено с любов към хората - Слава Балджиева.



   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

След по-малко от две десетилетия ще бъдем изправени пред недостиг на кафе

Кафето е втората най-търгувана стока в света след петрола . По официални данни за 2023/2024 година, най-големите производители на кафе са Бразилия с около 39% от световното производство, Виетнам  - 17%, Колумбия - 7%, Етиопия и Индонезия  с по 5%. Финландия е държавата, която обаче води световната класация на страните, в ĸoитo ce пиe..

публикувано на 16.09.24 в 09:51

На 17 септември в Благоевград - празник на вярата, надеждата и любовта

На 17 септември почитаме паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. На този ден се прекланяме пред вярата, надеждата, любовта и мъдростта - добродетелите, които ни правят хора и ни крепят в трудни моменти. „ Празникът е много специален за нас българите, защото колкото да не си признаваме и колкото да се..

публикувано на 16.09.24 в 09:44

Майстор зограф вае стенописите на новия храм в Долно Драглище

На финалната права е доизграждането на храм " Св. св. Йоаким и Анна" в разложкото село Долно Драглище.  В момента се изографисват стенописите от майстора зограф и почетен реставратор Николай Чергаров . "Чергаров настоя да направи дарение от своя страна и п о-скоро той ни откри", обясни Яница Домусчиева от Сдружение "Св. св. Йоаким и Анна"...

публикувано на 13.09.24 в 19:03

Комисар Валентин Василев: 2024-та година е една от най-трудните

2024-та година е една от най-трудните. Така се оказва след големите пожари през годината – това е един от основните изводи след случилото се през летните месеци. Това е един от изводите досега каза директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград комисар Валентин Василев. „Преодоляхме и затрудненията,..

публикувано на 13.09.24 в 17:06

Инж. Богдан Милчев: Нужен е нов подход при пътната безопасност

През последните години няма разлика . Винаги общините в последните дни преди откриването на учебната година реновират и ремонтират районите на училищата.  Това заяви в интервю за Радио Благоевград председателят на Института по пътна безопасност инж. Богдан Милчев. Възстановяват се пешеходните пътеки, както и маркировката на уличната..

публикувано на 13.09.24 в 16:56
Борис Харизанов

Трансгранични възможности: България като привлекателен партньор за гръцки инвестиции

Българо-гръцката търговско-промишлена камара играе ключова роля в развитието на икономическите отношения между България и Гърция. Участието ѝ на тазгодишния международен панаир HELLEXPO 2024 привлече вниманието на множество бизнес лидери от двете страни, които търсят нови възможности за партньорства и разширяване на търговските пазари. В предаването..

публикувано на 13.09.24 в 11:14

Гергана Лаптева: Отдавна исках да пиша за древния град Хераклея Синтика

Жанрът в който твори Гергана Лаптева е исторически трилър. Тя е почти готова с шестия си роман, който ще излезе от печат през 2025 година. „ Действието преминава през Неапол, Александрия и завършва в едно много любимо мое място – древния град Хераклея Синтика “, открехна част от новата история писателката, която сподели в интервю за Радио..

публикувано на 13.09.24 в 10:45