Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Динев: Търсим бързи решения за облекчаване на трафика към "Кулата"

Георги Динев

Провеждането на прозрачни и честни избори на 9 юни, облекчаване на пътния трафик към Гърция и спазване на всички срокове за изграждането на ГКПП "Струмяни-Берово". Това са част от приоритетите в работата на областния управител на Благоевград Георги Динев.

Подготовката на изборния процес върви нормално и в диалог с Районната избирателна комисия.
„Спазваме всички указания на ЦИК и на Министерски съвет. В срок върви доставката на материалите и книжата, следващата седмица очакваме и бюлетините за изборите за национален и европейски парламент“, коментира в студиото на Радио Благоевград областният управител.

Той благодари на предишния областен управител Мария Димова за свършената работа по проекта за ГКПП "Струмяни-Берово".

„От миналата година започна реалната работа и е свършено много. Няма забавяне на процедурите. До края на седмицата в МОСВ ще бъде входирано уведомление за ОВОС. Вярвам, че проектът ще бъде завършен в срок, защото отварянето на границата ще помогне за икономическото съживяване на района в община Струмяни, а и на цялата област“, подчерта губернаторът.

Георги Динев има начертани стъпки и за решаване на друг основен проблем в региона – огромните задръствания по автомагистрала „Струма“ в посока Гърция, в навечерието на предстоящия активен летен сезон.

„Пътуванията вече започнаха и за съжаление вече станахме свидетели на огромни тапи и задръствания. Генерално този проблем ще бъде решен с цялостното изграждане и довършване на автомагистрала „Струма“. Докато това стане обаче трябва да намерим решения, които да облекчат трафика“, увери Динев.

Той припомни, че през април тази година е започна процедура за възлагане на нова обществена поръчка за изработване на прединвестиционно проучване и проектиране за трасе, което да минава извън Кресненското дефиле.

„За съжаление тази процедура ще отнеме доста време и колкото и да не ми се иска да го кажа, но съмнявам се магистралата да бъде завършена в цялост преди 2030 година. Относно задръстванията и автомобилните тапи, които се образуваха миналата седмица на Кресна и Симитли – ние сме в постоянен контакт с АПИ, Областното пътно управление и всички институции, за да намерим решение“, каза той.

„До няколко дни започва процедурата по разширения на магистралата с около 500 метра в района на кръговото кръстовище при Симитли, за да се избегне струпването на автомобили, пътуващи по двете направления – в посока Кресна и в посока Банско и Гоце Делчев. Благодаря на кмета на община Симитли Апостол Апостолов и на неговия екип, на ръководството на Областното пътно управление, с които сме в постоянен диалог. Надявам се час по-скоро този ремонт и това продължение на АМ „Струма“ да се осъществи, защото това ще намали тапите през лятото. Имам уверението, че въпросното разширение на пътя ще бъде факт до края на месец юни“, подчерта областният управител.

Динев допълни, че предстои да направи среща с представителите на всички институции, за да се търси решение за облекчаване преминаването през двата гранични пункта с Гърция.

„Ще настоявам за предписания с конкретни мерки. Разбира се, тук не всичко зависи от нас, а и от колегите от гръцка страна. Има редица разпоредби, които са извън нашите компетенции. Важно е да кажем, че тези задръствания пречат не само на туристите, но и на всички онези превозвачи, които ежедневно пътуват и търпят огромни загуби. Работим много активно за намиране на решения“, увери Георги Динев.

Целия разговор с Георги Динев може да чуете в прикачения файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Беседи на пет езика в гостуващата изложба „Fake for Real“- „Истина или лъжа?“

По повод Европейски ден на езиците на 26 септември екипът на Национален етнографски музей организира беседи на пет езика в пътуващата изложба на Дома за европейска история „Fake for Real“-„Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ по проект на Европейския парламент , реализиран от Дома на европейската история в Брюксел ...

публикувано на 26.09.24 в 14:34

Отличното качество на тютюна тази година трябва да получи максимална цена

Тютюнопроизводителите през тази година се радват на добра реколта, но на прага на новата изкупна кампания очакват провеждането и на Консултативен съвет по тютюна, на който ще се поставят актуалните проблеми на бранша.   За втора поредна стопанска година, поради сухото лято, както през  2023 г., и сега през 2024 г., качеството на тютюневата..

публикувано на 26.09.24 в 12:37

Айдън Мустафов: Природата ни е дала лек за всякакви болежки

Природата ни е дала лек за всякакви болежки, ние само трябва да го търсим и да го открием. Това заяви в ефира на Радио Благоевград биотехнологът Айдън Мустафов. Преди дни той изнесе публична лекция в град Гоце Делчев на тема „Лечебната сила на природата срещу хроничните заболявания“. Билките притежават лечебни качества, но не бива да забравяме, че те..

публикувано на 26.09.24 в 10:24

Как географските информационни системи помагат на ученици и преподаватели да изследват света

Преди дни бе даден старт на образователния конкурс „Изучаваме света с ГИС“, организиран по програмата „ГИС в училище“, под патронажа на Министерството на образованието и науката. Конкурсът цели да насърчи преподаватели, ученици и студенти да използват иновативните възможности на Географските информационни системи (ГИС) за създаване на интерактивни..

публикувано на 26.09.24 в 10:01

„Разходка из миналото“ за 115 години на читалището в Разлог

115 години отбелязва Народно читалище - Разлог "15 септември 1909 г." с концерт-спектакъл „Разходка из миналото“. Участват самодейните колективи към читалището. Сценарият е на Велина Кулина. По идея на Иван Мишков. Разказвач е актрисата Жанет Керанова. “Разходка из миналото” съчетава театрално, танцово, музикално и певческо изкуство. „Полъхът..

публикувано на 26.09.24 в 09:46

Бих искала да насърча всички български общини да участват в конкурса „ЕкоОбщина”

Конкурсът „ЕкоОбщина – устойчив град и общество” стартира своето пето издание в България. Инициативата е на Посолството на Франция в България и на Френския институт в България в партньорство с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), екологичното сдружение "За Земята", фондацията „Център за енергийна ефективност“- ЕнЕфект“..

публикувано на 24.09.24 в 10:52

„Усмивка за Цецо“ – благотворителна кампания в Дупница

Сдружение „Близо до теб“- Дупница организира благотворителна кампания „Усмивка за Цецо“. Целта е набиране на средства за спешно стоматологично лечение на 28-годишния Цветан Керемидаров от Дупница, който страда от тежко психическо заболяване. Майка му е починала наскоро и младежът живее само с баща си Спартак, който се грижи изцяло за него...

публикувано на 19.09.24 в 13:20